Sunday, May 26, 2024
   
Text Size

Rădăcini

Stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare, expus la Bârlad

Rădăcini

Steag-StefanMuzeul Naţional de Istorie a României, în colaborare cu Muzeul "Vasile Pârvan" Bârlad, vernisează expoziţia "Stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare", duminică, 13 ianuarie 2013, ora 11.30, la sediul central al muzeului din Bârlad, din strada Vasile Pârvan nr.1. La deschidere vor fi prezenţi şi vor lua cuvântul domnul dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, director general al Muzeului Naţional de Istorie a României, domnul prof. Mircea Mamalaucă şi reprezentanţi ai autorităţilor vasluiene.

 

Orăştia şi poveştile sale

Rădăcini

orastie cetateCa foarte multe dintre localităţile ce poartă în ele veacuri şi chiar milenii de istorie, ale căror toponime spun de la sine legende, Orăştia ne provoacă, la rându-i să îi cunoaştem rădăcinile.

   

Sarmizegetusa, dincolo de aparenţe

Rădăcini

sarmisegetuza-regiaŞtiaţi că Sarmi Seget Usa, se traduce, în sanscrită, "Eu mă grăbesc să curg"? Ei bine, vechea capitală a Daciei, situată în inima Munţilor Orăştiei (Retezat-Godeanu) ar fi bântuită de lumini ciudate, mai cu seamă în miez de noapte. De altfel, nu puţini sunt cei care susţin că aici este „zona crepusculară a Europei". În 1991, şapte specialişti au făcut o serie de cercetări la faţa locului. Aşa au consemnat apariţia unei inexplicabile "explozii luminoase" care părea să iasă chiar din munte. Au fotografiat fenomenul, pentru a-şi susţine mărturiile. Întorşi la Bucureşti, au constatat, însă, că aparatele nu au reţinut nici o imagine.
Demn de reţinut este, de asemenea, că în august 1991, în acelaşi perimetru, un avion IL-14 s-a pulverizat din senin. Cei care au investigat cazul nu îşi pot explica ce s-a întâmplat de fapt.

   

Exilul etimologic: Cioban, de la istorie şi balade la sens dispreţuitor

Rădăcini

Cioban poiana SibiuluiAjuns, astăzi, la o valoare peiorativă, termenul „cioban" ar putea avea venerabila vârstă de 6-8.000 de ani, fiind unul dintre cele mai vechi cuvinte care s-a păstrat intact până în prezent în vorbirea curentă.

   

Pe urmele Cantacuzinilor: Trecut şi prezent la Filipeştii de Târg

Rădăcini

ruine filipestii de targComuna Filipeştii de Târg se poate mândri ca una dintre cele mai vechi aşezări omeneşti din judeţul Prahova.La început, locul se numea Filipeştii cei Vechi, toponimul găsindu-şi originile în greaca veche (sigur, legat fiind de numele familiei boiereşti Filipescu): Phillos- iubitor, prieten şi Hippos- cal. Numele se poate interpreta, aşadar, prin locul cu oameni iubitori de cai, înţelepţi; în percepţia anticilor, cei care iubeau caii treceau drept oameni „cu scaun la cap". De asemenea, este de luat în seamă că pe teritoriul satului Filipeşti s-au descoperit o monedă romană din sec. al II-lea d. Hr. (138-161 d. Hr.), dar şi conducte de apă din teracotă, datând din epoca stăpânirii romane.

   

Page 9 of 32