Friday, May 24, 2024
   
Text Size

Cea mai veche biserică din Ploieşti ar putea avea o monografie proprie

Rădăcini

Biserica Domneasca PloiestPrimăria Ploieşti a primit o cerere din partea Bisericii Domneşti, cu hramul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, ai căror reprezentanţi intenţionează să elaboreze istoricul celui mai vechi edificiu din municipiu.


Municipalitatea va analiza cererea depusă de reprezentanţii Bisericii Domneşti, cu hramul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.
Istoricul Bisericii Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel ar urma să coste 10.000 de lei. Este cel mai vechi lăcaş din municipiu.
În timp, aşezământul a fost restaurat, însă, până acum, nimeni nu s-a gândit să realizeze o „monografie" a lăcaşului de cult, care pare un altfel de certificat de naştere al capitalei aurului negru.
A fost ridicată pentru a răsplăti Ploieştiul, de unde Mihai Viteazul îşi recrutase atâţia oşteni. Biserica a fost ridicată, după tradiţie, în locul unui schit foarte vechi de maici, lângă care domnitorul îşi avusese probabil tabăra înainte de a trece în Ardeal. În jurul acestei biserici au apărut primele aşezări ce au pus temelie oraşului de mai târziu şi tot aici se menţin relicvele unui prim cimitir al aşezării, chiar în curtea generoasă a lăcaşului de azi.
În clopotniţa bisericii se găseşte un clopot cu inscripţia „acest clopot s-a făcut de Samoil Ieromonahul la Biserica Domnească din Ploieşti, hram „Sf.Apostoli Petru şi Pavel" la 1794.
În interiorul lăcaşului se aflau, în afară de Iconostas şi Sfeşnice Împărăteşti, o Evanghelie ferecată în argint dăruită de Gherasim eclisiarhul Sf.Mitropolii la 1804, o cruce de argint dăruită la 1835 de familia Hagi Cristea, o iconiţă a Maicii Domnului dăruită de banca Cojocaru şi Gheorghe la 1816 şi un disc dăruit bisericii la 1825.
Se păstrează şi un potir de argint pe care este încrustat anul 1639 şi numele domnitorului Matei Basarab.
În dalele pardoselii, a fost descoperită o piatră funerară ce poartă însemnele pajurei bicefale, iar în mijlocul sfântului lăcaş se află un mormânt în care îşi doarme somnul, probabil un membru al familiei domneşti.
Din monumentul original s-au păstrat zidurile groase de pe părţile laterale )care par să amintească de cetăţile fortificate transilvane) şi din spate care au menţinut astfel şi planul iniţial simplu dreptunghiular cu o singura absidă spre răsărit. Un asemenea plan este aproape la fel cu cel al Bisericii din comuna Gherghiţa, (judeţul Prahova), ctitorită tot de Matei Basarab în 1641.
Acoperişul înalt cu şindrila, cu o curbă graţioasă, conferă construcţiei farmec şi autenticitate.

Add comment


Security code
Refresh