Tuesday, April 16, 2024
   
Text Size

Rădăcini

Câmpina, la 510 ani

Rădăcini

campinaCastelul Iulia HasdeuCâmpina, un oraş cu mărturii istorice milenare, purtând paşii unor mari oameni de cultură, repere de netăgăduit în civilizaţia românească precum Nicolae Grigorescu, Bogdan Petriceicu Haşdeu sau Iulia Haşdeu, a împlinit, în luna ianuarie, 510 ani. O vârstă venerabilă, dar şoptită, de care puţini ştiu ori şi-au amintit.

 

Obiceiuri şi semnificaţii ale lunii februarie: Făurar este dedicat fierarilor

Rădăcini

februarieFebruarie, „făurar" sau „luna lupilor" era considerată a fi o perioadă nemiloasă, cu geruri şi viscole mari. Denumirea populară „făurar", sugera pregătirea pentru muncile agricole care aveau să înceapă din luna următoare, când vremea se îmblânzeşte. În februarie, fierarii încep să dreagă plugurile şi să facă potcoave noi, să încalţe caii pentru muncile care îi aşteaptă.

Februarie este luna care prilejuieşte cele mai multe superstiţii legate de prevestirea vremii. Bătrânii spun că februarie a fost şi este mereu o lună plină de capricii şi răutăcioasă, asta din cauza faptului că are cele mai puţine zile. În acelaşi timp, sărbătorile acestei luni sunt mult mai numeroase decât altele şi sunt strâns legate de pregătirea noului an agricol, de bunul mers al casei, dar şi de dragoste.

   

Burebista, cel mai mare dintre regii Traciei

Rădăcini

burebista-rege-dacÎn contextul politic actual şi al atitudinii negative a românilor faţă de ţara lor, vă reamintim câteva aspecte din istoria autohtonă, uitate, astăzi, de către mulţi dintre noi.
Cel mai mare dintre Regii Traciei, Burebista, s-a născut cam pe la începutul sec. I B.C., la mai mult de 2000-3000 de ani de la prăbuşirea marelui Imperiu Pelasgic, pe când lumea antică era dominată de Imperiul Roman. Burebista şi-a propus şi a realizat unificarea populaţiei tracice, în care limba şi religia comună au constituit elementele puternice de legătură între toate pâlcurile neamului nostru, fărâmiţat până la el.

   

Expoziţie: „Cum a fost posibil? Holocaustul evreilor din România”

Rădăcini

AfisInstitutul Național pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel" alături de Uniunea Artiștilor Plastici Iași și Institutul Cultural Francez din România-Iași au plăcerea să vă invite duminică, 27 ianuarie 2013, ora 17:30, la vernisajul expoziției taberei de pictură Cum a fost posibil? Holocautul evreilor din România. Ajunsă la cea de-a patra ediție, tabăra de pictură a Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel", a fost organizată în acest an la Cristian, județul Brașov.

   

ALBUME: „Staţiunile balneoclimaterice româneşti” şi „Capodopere din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României”

Rădăcini

Muzeul-de-Istorie-si-Arheologie-PloiestiMuzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și Muzeul Național de Istorie a României a fost, astăzi, gazda lansării albumelor „STAŢIUNILE BALNEOCLIMATERICE ROMÂNEŞTI. Sfârşitul secolului al XIX-lea şi prima jumătate a secolului al XX-lea" și „CAPODOPERE din patrimoniul MUZEULUI NAȚIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI".

   

Page 7 of 32