Friday, March 29, 2024
   
Text Size

Rădăcini

Calendarul popular al lunii. Martie, plină de ritualuri şi credinţe magice

Rădăcini

martieMartie poartă numele celei mai apropiate planete de Pământ, Marte, şi a fost dedicată lui Mars, zeul războiului. Este sinonimă cu Marta (numele feminin al lunii, precum şi al zeului Mars, frecvent invocat în vrăji şi descântece), Dochia (denumirea populară a lunii Martie, luna echinocţiului de primăvară şi a Anului Nou Agrar, dedicată unei zeiţe autohtone care a fost uzurpată de mucenica creştină Evdochia), dar şi cu Mărţişor şi Germinar.

 

Legendele Dochiei şi zilele Babelor: Prinţesă ori soacră rea?

Rădăcini

Stanca Dochiei CEAHLAUNumele legendarei Dochia pare a proveni din calendarul bizantin, care, pe 1 martie, celebra Sfânta Martira Evdokia. În tradiţia noastră, Dochia ar fi fost fiica regelui Decebal. Despre ea circulă o mulţime de legende, legate de primele zile ale lunii martie, cunoscute din vechime de zilele Babelor.

   

Mărţişorul, o tradiţie veche de aproape 8.000 de ani, pe tărâmurile dacice

Rădăcini

MARTISORMărţişorul este un mic obiect de podoabă legat de un șnur împletit dintr-un fir alb și unul roșu, care apare în tradiția românilor și a unor populații învecinate. Femeile și fetele primesc mărţişoare pe care le poartă pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primăverii. Împreună cu mărţişorul se oferă, adesea, şi flori timpurii de primăvară, cea mai reprezentativă fiind ghiocelul.

   

Muzeul de Istorie Galaţi: „Un diplomat de altădată: Costache Negri”

Rădăcini

costache-negri1Muzeul de Istorie Galaţi, în colaborare cu Şcoala Gimnazială nr. 16 din municipiul Galaţi, vă invită miercuri, 27 februarie 2013, ora 13.00, să participaţi la expunerea ştiinţifică „Un diplomat de altădată: Costache Negri".

   

O nouă piramidă în Egipt

Rădăcini

PIRAMIDADoi arheologi belgieni au descoperit zilele acestea o nouă piramidă în Egipt. Piramida, conform primelor estimări, datează din vremea faraonului Ramses, scrie dhnet.be. Miercuri, 20 februarie, autorităţile egiptene au făcut anunţul, ca o nouă provocare pentru egiptologi şi împătimiţii de istorie, în general.

   

Page 4 of 32