Tuesday, May 21, 2024
   
Text Size

Rădăcini

PIONIERAT / Sibiu: primul spital, prima farmacie şi prima grădină zoologică din România

Rădăcini

istorie SibiuPrima menţiune documentară referitoare la ţinuturile sibiene datează din 20 decembrie 1191. Este momentul când papa Celestin al III-lea confirmă existenţa prepoziturii libere a germanilor din Transilvania, prepozitură care şi-a avut sediul la Sibiu.

 

BASARABIA NOASTRĂ

Rădăcini

529027 573748859310894 841234325 nUnirea Basarabiei cu România a avut loc la 9 aprilie 1918 (27 martie pe stil vechi) şi a fost în fapt reunificarea vechii provincii româneşti Basarabia, ruptă de Moldova şi alipită de Rusia în 1812. Basarabia a fost prima provincie care s-a unit cu România pentru a forma România Mare. Efectele Unirii au fost anulate la 28 iunie 1940, atunci când Rusia a anexat din nou Basarabia, în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov.

Declarația de unire a Basarabiei cu România (27 martie 1918)

„În numele poporului Basarabiei, Sfatul Țării declară:

   

Expoziţia Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului pregăteşte Întâlnirea de joi: Povestiri cu arc şi spadă. Despre arme şi armuri medievale

Rădăcini

sf artemieContinuând seria Întâlnirilor de joi, Muzeul Naţional de Artă al României invită din nou publicul în expoziţia „Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului", în data de 28 martie 2013, de la ora 17.30, la o conferinţă despre arme şi armuri medievale.

   

ECHINOCŢIUL: Primăvara astronomică a început

Rădăcini

echinoctiul-de-primavaraEste momentul în care ziua este egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ, dar şi începutul primăverii astronomice. Pe vremuri, acest moment era sărbătorit printr-o mulţime de ritualuri. AFĂ CE NU ŞTIAI DESPRE ECHINOCŢIUL DE PRIMĂVARĂ.

   

Medicina neolitică

Rădăcini

 images 2Multe dintre obiectele perioadei neolitice descoperite pe teritoriul ţării noastre, considerate obiecte de cult, sunt reprezentări ale fiinţei umane sau ale altor părţi ale corpului omenesc, majoritatea dintre ele confecţionate din os, lut ars sau lemn, având dimensiuni dintre cele mai variate (de la 5-10cm la 0,5m). Obiectele neolitice reprezentând fiinţe umane sunt considerate de specialişti deosebit de enigmatice, mai ales pentru desenele şi inscripţionările stranii al căror sens rămâne încă un mister, în majoritatea cazurilor.

Deşi unele statuete reprezentând animale confecţionate din lut sunt

   

Page 2 of 32