Tuesday, April 16, 2024
   
Text Size

Bagă-ţi minţile-n cap!

Alo, România! Se evacuează muzeele!

Bagă-ţi minţile în cap!

1365513192Arta vizualaGalați. Cel mai valoros muzeu de artă contemporană din România, Muzeul de Artă Vizuală, se mută din palat la bloc. Colecţiile sale vor fi depozitate într-o fostă uzină... Palatul Episcopal a fost retrocedat Arhiepiscopiei, care construieşte acum acolo Muzeul Spiritualităţii, Culturii şi Ordodoxiei al Dunării de Jos. Viitorul sună bine, nu? Cu bani europeni şi fonduri de la stat.

Oradea. Muzeul Țării Crişurilor e mai norocos. Evacuat din Palatul Baroc, retrocedat Bisericii Romano Catolice, se mută într-o fostă cazarmă, suficient de mare pentru a adăposti cele peste 400.000 de exponate, a cincea colecţie muzeală ca mărime din România.

Braşov. Muzeele de Artă şi cel de Etnografie, singurele menţionate în ghidul turistic Michelin, aşteaptă să fie evacuate din clădirea, retrocedată şi ea - de data asta Bisericii Evanghelice.

Cluj. Muzeul de Artă mai are încă cinci ani de păsuire până la evacuare, conform legii în vigoare. Palatul Banffy, care găzduieşte muzeul, a fost recent retrocedat moştenitorilor familiei Banffy.

Cine se mai pregăteşte?

Există ţări care au ales să se

 

Biserica improvizată din Mârşa. Pentru unii, un lăcaş este un efort, pentru alţii, un moft

Bagă-ţi minţile în cap!

Biserica Marsa 2„Linişte de-ţi sparge timpanele

Ce a mai rămas azi din Întreprinderea Mecanică de altădată? Câteva sute de muncitori, câteva secţii în care se lucrează şi multe clădiri ce şi-au pierdut utilitatea. Din fosta turnătorie, de pildă, au mai rămas doar zidurile, la cantina unde se pregătea odinioară masa nu mai găteşte nimeni, pe pista de încercare a MLI-urilor (maşini de luptă) e o linişte de-ţi sparge timpanele, iar pe zidurile pe care se urcau odinioară maşinile de luptă, nici pomeneală de urme de şenile.

   

Emilia Iancu, directorul Muzeului de Ştiinţele Naturii Prahova: „Cum au învăţat să facă operaţii medicii care critică expoziţia The Human Body?”

Bagă-ţi minţile în cap!

expo-cadavreAvând intenţia de a aduce, la Ploieşti, măcar o parte din piesele expoziţiei „The Human Body", prezentă, până pe 30 iunie, la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa", reprezentanţii Muzeului Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova încearcă să facă faţă cerinţelor speciale necesare unui astfel de eveniment. În acelaşi timp, ei atrag atenţia publicului că prezentarea este un demers educativ general.

   

Ora pământului: Sâmbătă seara, la 20.30, stinge şi tu lumina!

Bagă-ţi minţile în cap!

ora pamantului 2013Mari edificii ale planetei, precum Taj Mahal, Turnul Eiffel şi Empire State Building, vor fi cufundate în întuneric, sâmbătă seara, în cadrul operaţiunii „Ora Pământului", un eveniment anual care îi mobilizeaza pe oameni, fie doar şi pentru o oră, să lupte împotriva încălzirii globale.

   

5,8 milioane de români au cont pe Facebook

Bagă-ţi minţile în cap!

minte-luminataNumărul utilizatorilor români de Facebook a ajuns la 5,8 milioane, în luna martie, cu 3,6% în plus faţă de numărul din ianuarie, arată o cercetare realizată de facebrands.ro.

 

 

   

Page 1 of 9