Tuesday, April 23, 2024
   
Text Size

Rădăcini

Tradiţii: Cine nu a petrecut de Dragobete nu-şi va găsi pereche tot restul anului

Rădăcini

dragobete-la-romaniDragobetele este ziua cunoscută drept sărbătoarea iubirii la români. Legendele spun că Dragobete era fiul Babei Dochia, căreia i se zicea aşa nu fiindcă era în vârstă, ci fiindcă era ştiută din bătrâni ca fiica regelui Decebal, de care s-a îndrăgostit cuceritorul Daciei, împăratul roman Traian.

 

O uluitoare necropolă din Epoca Bronzului a fost scoasă la lumină, pe traseul autostrăzii Lugoj-Deva

Rădăcini

descoperire-arheologica-lugojSute de locuinţe, zeci de morminte, vase de lut şi râşniţe de piatră din secolul al XIII-lea î.e.n au fost descoperite în cursul acestei săptămâni de o echipă de arheologi pe traseul autostrăzii Lugoj-Deva, scrie tion.ro.

   

Semicentenarul Muzeului ASTRA Sibiu, sub semnul satului, cel mai puternic factor de civilizaţie

Rădăcini

MUzeu ASTRA Biserica DreteaAnul acesta, Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA Sibiu împlineşte 50 de ani. Un moment aniversar ce invită la amintiri, iniţiative şi proiecte şi, mai cu seamă, provoacă gândul şi sufletul să redescopere istoria în sine a satului românesc.

În contextul acestei aniversări, actualul director al instituţiei, omul de cultură Valeriu Olaru, ne-a oferit câteva repere în ceea ce priveşte instituţia pe care o conduce.

Începuturile. De ce la Sibiu?

   

Amintiri despre breslele săseşti de odinioară: Organizare impecabilă, cu staroste, ucenici şi calfe

Rădăcini

MesteriPrima menţiune documentară referitoare la ţinuturile sibiene datează din 20 decembrie 1191, când papa Celestin al III-lea confirma existenţa prepoziturii libere a germanilor din Transilvania, prepozitura care şi-a avut sediul la Sibiu.

   

Ceramica tradiţională în obiceiurile de nuntă

Rădăcini

ceramica nuntaPână pe 8 martie, puteţi vizita, la Iaşi, expoziţia temporară „Ceramica tradiţională în obiceiurile de nuntă", organizată la Muzeul Viei şi Vinului din Hârlău.

   

Page 5 of 32