Thursday, March 28, 2024
   
Text Size

Rădăcini

Un poet în toată puterea cuvântului

Rădăcini

Alecu Russo s-a născut pe 17 martie 1819 în Chișinău și a decedat pe 5 februarie 1859 la Iași. 

Scrieri-alese--Alecu-Russo-78961"A. Russo era poet în toată puterea cuvântului; natura lui avea nevoie de orizonturi întinse, de aerul munților, de sunetul doinelor, și însă guvernul găsi de cuviință a-l rândui în slujbă și a-l închide între pereții unei judecătorii. Prin decretul domnesc din 22 mai 1843, Russo fu trimis în calitate de membru al tribunalului la Neamț și apoi la Piatra. Câțiva ani mai în urmă, adică la 1851, Grigori Ghica-vodă îl numi candidat la Divanul de apel în Iași; însă cariera judiciară nu convenea nicidecum aspirărilor sale intime: „Prefer de o mie de ori cărarea de la munte, decât cariera deschisă dinaintea mea!“ zicea el adeseori glumind; prin urmare în loc de a mucezi în nămolul delelor judecătorești, el se furișa printre dânsele de câte ori o putea face, pentru ca să cutreiere munții și să descopere legende.
A. Russo avea multe scrieri începute, însă cruda moarte

 

Religie, tradiţii, obiceiuri: Creştinii ortodocşi se pregătesc pentru Postul Paştelui

Rădăcini

lasata seculuiLăsata Secului reprezintă o sărbatoare ce semnifică ultima zi în care se mai poate mânca „de dulce", înainte de a începe unul din cele patru mari posturi rânduite în Biserica Ortodoxă (Postul Naşterii Domnului, Postul Sfintelor Paşti, Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel şi Postul Adormirii Maicii Domului).

   

Obiceiuri şi tradiţii de Măcinici: Cei 40 de sfinţi, sărbătoriţi în stil autohton

Rădăcini

mucenici sfinti9 martie este ziua când Biserica Ortodoxă sărbătoreşte cei 40 de Mucenici (cei 40 de martiri creştini ucişi în cetatea Sevastiei la începutul creştinismului). Aceştia erau soldaţi creştini, aflaţi în slujba împăratului roman Licinius. Aflând despre credinţa lor, guvernatorul Armeniei, pe numele său Agricolae, i-a obligat să se închine idolilor.

   

Opincile, încălţămintea care a parcurs o istorie

Rădăcini

opinciÎn satul Poiana, în urma cercetărilor arheologice, a fost descoperită o cizmărie din Evul Mediu. Tot arheologii au găsit urme de opinci datând din anul 2500 î.e.n şi pe care le purtau geto-dacii, chiar şi cei configuraţi pe Columna lui Traian. Vestigiile arheologice denotă că populaţia locală vâna şi animale sălbatice: vulpi, cerbi, bursuci, ale căror piei erau prelucrate. Cei mai nobili purtau opinci din piei de vânat, cei mai sărmani purtau pe cele din piele de vită sau porc.

   

România a început demersurile pentru repatrierea osemintelor lui BRÂNCUŞI

Rădăcini

brancusiRepatrierea osemintelor sculptorului Constantin Brâncuşi a trecut de la stadiul de intenţie la cel de acţiune juridică. Iniţiatorii acestui demers s-au întâlnit la Guvern cu avocaţii desemnaţi de statul român să-i îndeplinească dorinţa marelui artist plastic.

   

Page 3 of 32