Friday, May 24, 2024
   
Text Size

Povestea Fierului de Călcat, spusă de Muzeul Naţional al Agriculturii din Slobozia

Rădăcini

Fier calcat din bronzMuzeul Agriculturii vă aşteaptă, începând cu 20 februarie, la o expoziţie inedită, dedicată „Fierului de călcat, pe aburii vremii": o poveste ce evidenţiază fiarele de călcat din patrimoniul muzeului, împreună cu numeroase imagini ce relevă evoluţia tehnicilor spălatului şi călcatului textilelor în ateliere meşteşugăreşti, în casa boierească şi gospodăria ţărănească din România.


Fier calcatMuzeograful Fănica Gherghe marchează, printr-o abordare originală, o perioadă din evoluţia fierului de călcat (sec. XIX-XX), unealtă necesară în procesul tehnologic de finisare a textilelor, susţinută de imagini şi obiecte achiziţionate de-a lungul timpului de Muzeul Agriculturii. Spectacularul unor ani îndelungaţi de muncă umilă a generaţii şi generaţii de meşteşugari, deţinători încă de la acea vreme ai unui ansamblu de reguli, de procese tehnologice, fidel însuşite şi dezvoltate se regăsesc în construcţia ingenioasă a fierului folosit la călcat, care a evoluat de la unealtă, la maşină.
Dacă în alte ţări din Europa sau în alte colţuri ale lumii, colecţionarii au mai expus pentru public fiare de călcat antice, pentru România această expoziţie este una inedită, unică, ce merită a fi văzută.
Sursa: www.muzeulagriculturii.ro

Add comment


Security code
Refresh