Saturday, April 20, 2024
   
Text Size

13 februarie, Ziua Mondială a Radioului

Rădăcini

RadioLumea întreagă celebrează, pe 13 februarie, Ziua Radioului. Sărbătoarea, instituită anul trecut de UNESCO, în semn de preţuire pentru acest puternic vector de informaţie şi cultură, aduce un omagiu unuia dintre cele mai populare instrumente de comunicare, care duce ştirile, muzica şi chiar teatrul în cele mai izolate locaţii.

UNESCO a luat decizia de marcare a acestei zile pentru a proclama cooperarea internaţională între radiodifuzori, dar şi pentru a încuraja factorii de decizie în accesul la informaţie prin intermediul posturilor de radio de pe întreg mapamondul.
Postul de radio al Organizaţiei Naţiunilor Unite a parcurs un drum lung din 13 februarie 1946, ziua în care din studiourile improvizate de la sediul ONU din Lake Success, New York s-a transmis pentru prima dată pe unde „Aici Naţiunile Unite care se adresează popoarelor lumii".
În condiţiile apariţiei noilor tehnologii radioul rămâne cea mai accesibilă platformă, recunoscută ca fiind o unealtă puternică a comunicării şi un mediu cu costuri scăzute care obţine cea mai mare audienţă pe plan mondial prin abilitatea sa de a ajunge la 95% din populaţia lumii. Radioul este adecvat în special pentru a pătrunde în comunităţile izolate şi populaţiile marginalizate, care nu dispun de alte resurse tehnologice. Este un instrument al educaţiei, al libertăţii de expresie şi al dezbaterii publice. În plus, radioul continuă să joace un rol important în comunicaţiile de urgenţă şi în acţiunile de ajutorare în situaţii de dezastre.

Prin Rezoluţia Conferinţei generale a UNESCO care a avut loc la Paris în 2011 şi ca rezultat al propunerii delegaţiei spaniole, Ziua mondială a radioului se comemorează în 13 februarie, dată proclamată de organizaţia educaţională, ştiinţifică şi culturală a Naţiunilor Unite pentru a sărbători ziua în care UN Radio a fost lansat în 1946.

Add comment


Security code
Refresh