Friday, May 24, 2024
   
Text Size

Obiceiuri şi tradiţii de Măcinici: Cei 40 de sfinţi, sărbătoriţi în stil autohton

Rădăcini

mucenici sfinti9 martie este ziua când Biserica Ortodoxă sărbătoreşte cei 40 de Mucenici (cei 40 de martiri creştini ucişi în cetatea Sevastiei la începutul creştinismului). Aceştia erau soldaţi creştini, aflaţi în slujba împăratului roman Licinius. Aflând despre credinţa lor, guvernatorul Armeniei, pe numele său Agricolae, i-a obligat să se închine idolilor.

Aceştia refuzând, au fost aruncaţi în închisoare şi timp de 8 zile au fost bătuţi. În cele din urmă, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin îngheţare în lacul Sevastiei. În aceea noapte se spune că s-au petrecut mari minuni, apa lacului s-a încălzit, gheaţa s-a topit şi 40 de cununi strălucitoare s-au coborât deasupra capetelor mucenicilor. Văzând aceasta, guvernatorul a poruncit să fie scoşi din lac şi lăsaţi pe câmp să moară, după ce le-a zdrobit fluierele picioarelor.

mucenicimaciniciDin bătrâni s-a pomenit ca în această zi femeile să împartă colăcei copiilor pentru sufletul celor ce s-au stins, iar bărbaţii să bea câte un pahar cu vin pentru Sfinţii Mucenici.
„Gospodinele fac bradoşei (bradoşi, brăduţi), din cocă fiartă, unşi cu miere, cu nucă presărată şi îi împart copiilor. În unele locuri din Oltenia, se mai obişnuieşte ca bradoşii să fie făcuţi din cocă de cozonac şi apoi să fie copţi în cuptor", a povestit Dumitru Nicolae, directorul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj.
Tot acum se ard gunoaiele şi se afumă cu o cârpă curtea şi anexele ca să ţină departe şerpii. Pământul e lovit cu bâta, copiii sar peste foc şi se rostesc descântece care să gonească gerul.
Potrivit tradiţiei, pe 9 martie, ţăranii treceau plugul prin foc şi îl scoteau în faţa casei.

Încep zilele Moşilor, cu 44 de pahare băute de bucurie că s-a dus iarna şi se instaurează timpul frumos. Moşii se încheie pe 17 martie, de Sf. Alexie, cel despre care se povesteşte că a deschis pământul pentru a scoate căldura la suprafaţă.

Sfinţii Mucenici sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie. Se povesteşte că în vremea geto-dacilor au fost 44 de mucenici.

Tradiţii

În această zi, în vremuri vechi în toate comunităţile rurale erau împământenite mai multe obiceiuri, printre care şi obiceiul de a se scoate plugul la arat. Toate plugurile din sat se adunau pe islazul sătesc unde, în faţa mulţimii adunate, era chemat preotul care oficia o slujbă de sfinţire a apei şi de stropire a fiecărui plug în parte, dând binecuvântare pământului roditor. După acest ritual, plugarii mergeau pe câmpul ce trebuia arat şi trăgeau doar o brazdă simbolică, după care se ospătau pe brazda şi eliberau si hrăneau şi animalele de la car.
Din păcate acest obicei al plugului s-a estompat în zilele noastre, în special datorită faptului ca tractorul a luat locul carelor cu boi sau cai.
În alte sate, pe 9 martie se credea că sfinţii mucenici se adună pentru a participa la un sobor de dezgheţare a pământului şi de slobozire a căldurii, ei bătând, în acest scop, cu ciomegele pământul îngheţat. Aceasta practică a ajuns şi în comunităţile bucovinene, care băteau cu bâtele în pământ zicând: „Intră frig şi ieşi căldură, / Să ne fie vreme bună / Pentru plug şi arătură".

Bătrânii spun că dacă plouă în aceasta zi, va ploua şi în zilele de Paşti. Dacă tună, vara va fi prielnică tuturor culturilor. Dacă îngheaţă în noaptea dinaintea acestei zile, atunci toamna va fi lungă.
În zona Ardealului, nu există obiceiul măcinicilor.

Add comment


Security code
Refresh