Wednesday, December 11, 2024
   
Text Size

Oameni printre noi

Ioan Tamâian, meşterul lui Moş Crăciun. Globurile sale cu foiţă de argint sau aur ajung împodobesc bradul de la Casa Albă

Oameni printre noi

tamaian„Sunt Tămâian Ioan, sunt născut în vechiul Maramureş al dacilor liberi, acolo unde bunicii şi părinţii noştri nu au fost îngenuncheaţi de imperii şi nici de comunişti. Au pierdut totul dar s-au ridicat , au ramas drepţi în faţa lui Dumnezeu şi a vieţii. De la ei am învăţat ce înseamnă demnitatea, încrederea şi respectul şi tot de la ei am învăţat să fiu om între oameni. Am studiat şi absolvit Academia de Arte Frumoase „Ion Andreescu" din Cluj Napoca, promoţia 1982, am lucrat 10 ani la Fabrica de sticlă din Avrig, unde alături de colegii mei ingineri, muncitori şi maiştrii am ţinut sticlăria sibiană la cel mai înalt nivel în lume, prin creaţiile mele. Mi-am construit singur un atelier de sticlărie la Şelimbăr, îl cunoaşteţi sub numele de "Ion Art Glass", pe care l-am dezvoltat şi l-am transformat într-o fabrică de renume internaţional, vizitat de turişti ce vin în Sibiu din întreaga lume. Vă aştept şi pe dumneavoastră la atelierul meu", se destăinuie artistul pe pagina sa de facebook.

Măiestrie

globuri cu foita de aurIoan Tamâian este fiu de meşter

 

Zonta Internaţional aniversează 93 de ani cu „Maşina timpului”

Oameni printre noi

teatrulTomaCaragiuAstăzi, organizaţia umanitară Zonta Internaţional aniversează 93 de ani. Evenimentul care va avea loc în această seară, în Ploieşti, va fi găzduit de Teatrul Toma Caragiu prin spectacolul „Maşina timpului", ocazie la care participanţii pot achiziţiona diverse obiecte confecţionate manual, fondurile strânse urmând a fi donate.

   

Savant român apreciat în întreaga lume. "Metoda Iosipescu” în mecanică, utilizată de zeci de ani pe mapamond

Oameni printre noi

savant-roman-apreciat-in-intreaga-lume-metoda-iosipescu-in-mecanica-utilizata-de-zeci-de-ani-pe-mapamond-18434520Ca o formă de recunoştinţă, ieşenii au dezvelit recent o placă comemorativă în memoria eminentului profesor şi cercetător

Multe dintre componentele conţinute de aparatura tehnologică actuală din diverse domenii funcţionează la parametrii optimi şi sunt viabile şi datorită unui român. Cercetător de largă recunoaştere internaţională, profesorul Nicolae Iosipescu a fundamentat la nivel mondial încercarea materialelor omogene la forfecare pură, un test de rezistenţă  extrem de necesar în foarte multe domenii. Încă din 1956, savantul român a dezvoltat numeroase studii teoretice şi experimentale de fotoelasticitate care au dus la dezvoltarea procedeului pe care l-a brevetat în România şi, ulterior, în SUA, Germania, Elveţia şi Austria. Standarde mondiale cum ar fi STAS 7926-67 şi ASTM D 5379-93 sunt bazate pe "procedeul Iosipescu”. Aceste cercetări au fost utilizate după ce au fost descoperite de român şi de către cercetătorii americani. Ele au fost adaptate pentru a fi utilizate de la materialele pure, la materialele compozite. O bună parte din această activitate de dezvoltare a tehnicii românului a avut loc la Universitatea din Wyoming, SUA. În ultimele decenii,

   

Gustul pâinii de acasă

Oameni printre noi

307925 440159362686599 2049773753 nBunicile noastre încă mai ştiu să facă pâine adevărată, încă mai păzesc sufletul satului românesc, cu smerenie şi răbdare. Încă ne mai aprind candele neştiute şi mai spun pentru noi rugăciuni.

Undeva, între coamele dealurilor, încă mai cred în noi, ne aşteaptă sau, dacă nu venim, ne îmbrăţisează de departe, cu dragostea lor nemuritoare.

   

Ştiinţele Pământului au adus o medalie de argint la Sibiu

Oameni printre noi

paul vacariu sibiuPaul Văcariu, elev al Colegiului Naţional „Gheorghe Lazăr" din Sibiu, a obţinut medalia de argint la cea de-a şasea ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Ştiinţe ale Pământului. Concursul a avut loc la Olavarria, în Argentina, în perioada 7 - 13 octombrie.
Echipa elevilor români a cucerit în total patru medalii: două de argint şi două de bronz, conform unui comunicat al Ministerului Educaţiei.

   

Page 7 of 12