Friday, May 24, 2024
   
Text Size

In Memoriam Luciano Pavarotti

Oameni printre noi

pavarottiCu o carieră de peste 40 de ani de succese, Pavarotti a afirmat cu convingere: „Cred că o viaţă petrecută în slujba muzicii este o viaţă dedicată frumuseţii, adică scopul căruia i-am consacrat întreaga mea existenţă".

Luciano Pavarotti (n. 12 octombrie 1935, Modena - d. 6 septembrie 2007, Modena) a fost un celebru tenor al secolului XX. Devenit legendă a muzicii de operă, Pavarotti a fost singurul cântareţ de operă care a vândut mai mult de 100 de milioane de înregistrări.


S-a născut la Modena, în nordul Italiei, pe 12 octombrie 1935. A murit tot la Modena, în urma unui cancer la pancreas, pe 6 septembrie 2007. În copilărie a făcut mult sport, fiind şi la o vârstă înaintată pasionat de fotbal, tenis şi călărie.
A debutat pe scena sălii de operă din Reggio Emilia, pe 29 aprilie 1961, cu aria lui Rodolfo din „La Boema" de Puccini. Pavarotti a avut patru fete, trei din prima căsătorie cu Adua şi o fată împreună cu a doua soţie, Nicoletta Mantovani.
Pe 11 august 1999, Luciano Pavarotti a susţinut un concert extraordinar în aer liber, pe o scenă ridicată în Piaţa Constituţiei (Palatul Parlamentului) din Bucureşti, având în program canţonete şi arii din opere.
Plin de admiraţie pentru tatăl său, tenor dotat cu o voce superbă, evoluând în cadrul "Corale Rossini" din Modena, micul Luciano petrecea zile întregi fascinat de discurile celebre ale vremii, cu ajutorul cărora învăţa cu rapiditate sa recunoască şi să imite marile voci ale muzicii clasice.
Studiile sale nu au fost însă în exclusivitate muzicale, ba dimpotrivă, pentru multa vreme, aceasta a reprezentat doar o pasiune cultivată în timpul liber, Luciano dorindu-şi iniţial să devină profesor de educaţie fizică.
Din fericire, lecţiile de canto urmate în paralel cu maestrul Arrigo Pola reuşesc să călăuzească paşii tânărului tenor într-o altă direcţie, astfel încât, în 1961, Luciano îşi revendică premiul internaţional "Achille Peri", moment care a reprezentat un punct de răscruce în viaţa sa profesională şi personală, deopotrivă.
Luciano Pavarotti a păşit cu entuziasm pe scena muzicii clasice, cucerind publicul şi criticii cu fiecare spectacol la care ia parte şi s-a transformat şi perfecţionat, an după an, consacrându-se ca una din cele mai impresionante şi nemuritoare voci clasice ale planetei.
Succesul înregistrat la scară internaţională pare să-l motiveze din ce în ce mai mult pe Pavarotti în eforturile sale de a deveni mereu mai bun, mai apropiat de perfecţiune, fascinând publicul de pe toate meridianele lumii cu vocea sa inegalabilă.
Pe 6 septembrie 2007, Luciano Pavarotti moare la vârsta de 71 de ani, luptând împotriva cancerului- o boală care ne-a furat multe nume mari ale muzicii, dar vocea sa inimitabilă rămâne la fel de vibranta în inimile celor ce l-au admirat şi l-au ascultat cu fiorul unei emoţii dirijate de îngeri, profundă şi mişcătoare.

Sursa AICI

Add comment


Security code
Refresh