Sunday, May 26, 2024
   
Text Size

Cu traista-n băţ

Sibiu: 2013 este anul zilelor culturale

Cu traista-n băţ

sibiu zilele culturalePreşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea, a anunţat recent organizarea unei agende culturale a judeţului pentru anul 2013. Proiectele  incluse vor promova valorile cultural-istorice din zonă şi, mai cu seamă, a Mărinimii, cunoscută ca un adevărat izvor de istorie şi moşteniri  milenare. Iniţiativa urmează a se derula sub egida Zilelor Culturale ale Judeţului Sibiu.

 

Skylon Tower: uriaşul de lângă Niagara a împlinit 38 de ani

Cu traista-n băţ

Skylon Tower Odinioară, Cascada Niagara putea fi admirată doar de pe şosea, din parcări şi de la terasele dimprejur, turiştii fiind uluiţi de dezlănţuirea talazurilor în care se avânta, minuscul, celebrul vaporaş Victoria. Acum, atracţia de top a locului este celebrul Skylon Tower care uneşte privirile turiştilor cu panorama cascadei şi cu orizontul SUA şi al Canadei deopotrivă.

   

Varza, sărbătorită la Moşna

Cu traista-n băţ

Festivalul Verzei Mosna Festivalul Verzei a devenit o faină tradiţie în ultimii ani la Moşna, lângă Mediaş. Şi nu face rabat nici anul acesta. Sâmbătă şi duminică, respectiv 13 şi 14 octombrie, localnicii şi nu numai sunt aşteptaţi la sărbătoarea care omagiază această legumă de care se leagă o adevărată aventură culinară cu vechi tradiţii.

Vezi programul:

   

Aventuri în Peştera lui Zamolxe

Cu traista-n băţ

imagesautor,Cristian Cocea

Nu e nevoie să călătoreşti prea departe, pentru ca să ai parte de mister. Trebuie doar să-ţi deschizi larg ochii. Şi sufletul… La două ore de mers cu maşina din Piteşti, prin Rîmnicu Vîlcea, puteţi ajunge în comuna Polovragi. Aici, la poalele munţilor Căpăţînii, vă aşteaptă Cleile Olteţului, un loc minunat, care ascunde multe secrete. 

Remediul tuturor bolilor

Pînă şi etimologia cuvîntului „polovragi” este misterioasă. Unii cred că este un nume geto-dacic, Polo-Vraci, care atestă aici prezenţa Marelui Preot, Marelui Înţelept, Zamolxis. Alţii se gîndesc la planta „polovragă” sau „povagră”, demult dispărută, dar despre care bătrînii mai ţin minte că era un remediu împotriva bolilor, un fel de panaceu, cunoscut încă de pe vremea sacerdoţilor-taumaturgi. În fine, iubitorii marelui Platon îşi aduc aminte că, în dialogul Charmides, Socrate povesteşte cum a învăţat de la un vraci al lui Zamolxis

   

Sfinxul Banatului

Cu traista-n băţ

Sfinxul de la TopletSfinxul de la Topleț sau Sfinxul Banatului, situat pe teritoriul administrativ al comunei Topleț din județul Mehedinți(lângă Băile Herculane). Se poate observa din drumul E70 care leagă Craiova de Caransebeș, în zona vărsării Cernei în Dunăre.

Despre această misterioasă apariţie, nu se spun prea multe lucruri, considerat fiind o "construcţie" a naturii. Există şi voci care afirmă că ar fi mult mai sigur o creaţie umannă. 

Poate fi el rezultatul capriciilor vremii? E indoielnic, având in vedere perfectiunea formelor.

   

Page 9 of 19