Monday, November 04, 2024
   
Text Size

Cu traista-n băţ

Muzeul Locomotivelor cu Aburi din Sibiu, o lecţie printre amintiri

Cu traista-n băţ

Muzeul locomotivelorFile de istorie, răsfoite prin fonta şi oţelul cenuşiu al locomotivelor şuierânde de odinioară. O incursiune generoasă în lumea tehnicii şi a fermecătoarelor călătorii din vremea lui Caragiale, duduind printre amintirile bunicilor.

 

Cea mai spectaculoasă cascadă din lume se află în Caraş- Severin

Cu traista-n băţ

cascadaCascada Bigăr, Caraş-Severin, România, este unică în lume datorită modului în care apa curge, ca o perdea peste o stâncă ascunsă de muşchi.

Site-ul The World Geography a realizat, recent, o listă cu cele mai impresionante cascade din lume, iar pe primul loc se află tocmai Cascada Bigăr, din Caraş-Severin.
Izvorul Bigăr, cunoscut şi sub denumirea de Izbucul Bigăr, este o arie protejată de interes naţional ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervaţie naturală de tip mixt), situată în judeţul Caraş-Severin, pe teritoriul administrativ al comunei Bozovici. O particularitate a acestei minunăţii o constituie faptul că este situată exact pe Paralela 45.

   

Invitaţii pentru iubitorii sporturilor de iarnă

Cu traista-n băţ

partii clujClujenii au, în acest sezon, la dispoziţie, nu mai puţin de şapte pârtii de schi, în trei locaţii de vis: Feleacu, Băişoara şi Dângău.
Pârtia Feleacu are o lungime de 760 de metri şi este la numai doi paşi de reşedinţa judeţului.

   

Patru preoţi de patru religii târnosesc, pe 1 februarie, Biserica de Gheaţă de la Bâlea Lac

Cu traista-n băţ

Biserica-de-GheataBiserica de Gheaţă de la Bâlea Lac va fi târnosită vineri, 1 februarie, în prezenţa a patru preoţi de patru religii diferite: ortodox, evanghelic, reformat şi catolic.

   

Povestea unui palat: Reşedinţa lui Cuza, de la Ruginoasa

Cu traista-n băţ

palat Cuza RuginoasaReşedinţa domnitorului de la Ruginoasa, Iaşi, ascunde drame care i-au avut în prim-plan pe mari boieri şi oameni politici din secolul al XIX-lea. Conacul a fost restaurat şi va putea fi vizitat din acest an.

Ascuns de ochii curioşilor după perdeaua de arbori de la marginea drumului dintre Iaşi şi Paşcani, castelul în stil neogotic apare somptuos la capătul aleii care se desfăşoară lin după poarta uriaşă de lemn masiv. Istoria reşedinţei de vară a domnitorului Alexandru Ioan Cuza din localitatea ieşeană Ruginoasa este, pe cât de frumoasă, pe atât de umbrită de drame, secrete şi poveşti de dragoste tragice. Toate cumulate i-au adus un supranume mai puţin demn.
Casa domnitorului de la Ruginoasa era cunoscută din cauza amorurilor secrete, ţinute departe de ochii lumii şi de urechile familiei. În plus, se zice că palatul este blestemat pentru că noaptea ar fi bântuit de fantoma unui prinţ care a locuit aici, a lui "Dimitri", a spus muzeograful Simona Ionescu, cea care îngrijeşte acum clădirea de patrimoniu.

   

Page 4 of 19