Thursday, February 22, 2018
   
Text Size

Cu traista-n băţ

Patru preoţi de patru religii târnosesc, pe 1 februarie, Biserica de Gheaţă de la Bâlea Lac

Cu traista-n băţ

Biserica-de-GheataBiserica de Gheaţă de la Bâlea Lac va fi târnosită vineri, 1 februarie, în prezenţa a patru preoţi de patru religii diferite: ortodox, evanghelic, reformat şi catolic.

 

Povestea unui palat: Reşedinţa lui Cuza, de la Ruginoasa

Cu traista-n băţ

palat Cuza RuginoasaReşedinţa domnitorului de la Ruginoasa, Iaşi, ascunde drame care i-au avut în prim-plan pe mari boieri şi oameni politici din secolul al XIX-lea. Conacul a fost restaurat şi va putea fi vizitat din acest an.

Ascuns de ochii curioşilor după perdeaua de arbori de la marginea drumului dintre Iaşi şi Paşcani, castelul în stil neogotic apare somptuos la capătul aleii care se desfăşoară lin după poarta uriaşă de lemn masiv. Istoria reşedinţei de vară a domnitorului Alexandru Ioan Cuza din localitatea ieşeană Ruginoasa este, pe cât de frumoasă, pe atât de umbrită de drame, secrete şi poveşti de dragoste tragice. Toate cumulate i-au adus un supranume mai puţin demn.
Casa domnitorului de la Ruginoasa era cunoscută din cauza amorurilor secrete, ţinute departe de ochii lumii şi de urechile familiei. În plus, se zice că palatul este blestemat pentru că noaptea ar fi bântuit de fantoma unui prinţ care a locuit aici, a lui "Dimitri", a spus muzeograful Simona Ionescu, cea care îngrijeşte acum clădirea de patrimoniu.

   

Canionul de la Mihăileni, sălaşul legendelor şi puilor de lup

Cu traista-n băţ

canion mihaileniCanionul de la Mihăileni s-a consacrat ca un loc misterios, ascuns de ochii curioşilor în spatele vegetaţiei şi a tainelor de demult. Cunoscut sub numele de „Râpa lui Brod" , canionul ocupă o suprafaţă de 15 hectare. Aria protejată are statut de „Rezervaţie geologică şi peisagistică" . Pereţii netezi de stâncă au o înălţime de peste 20 de metri . Peste timp, canionul păstrează legenda sălaşului puilor de lup.

   

Troiţele, gazde primitoare la Gornet Cuib

Cu traista-n băţ

troitaPe-un deal, deasupra Văii Teleajenului, case apar presărate printre pomi fructiferi, ca-ntr-o livadă ce îşi pierde hotarul. În lung şi-n lat, satul molcom este plin de troiţe.

   

Un pod peste legende cu meşteri mincinoşi, la Sibiu

Cu traista-n băţ

podul mincinosilor sibiuCelebrul Pod al Minciunilor este o pecete rafinată a vechiului Hermannstadt, la hotarul dintre „Oraşul de Sus" şi „Oraşul de Jos", cele două jumătăţi ale Sibiului care îşi unesc istoria tocmai în arcul de fontă din capătul străzii Ocnei, în spatele Turnului Sfatului.

   

Page 10 of 24