Thursday, April 25, 2024
   
Text Size

Canionul de la Mihăileni, sălaşul legendelor şi puilor de lup

Cu traista-n băţ

canion mihaileniCanionul de la Mihăileni s-a consacrat ca un loc misterios, ascuns de ochii curioşilor în spatele vegetaţiei şi a tainelor de demult. Cunoscut sub numele de „Râpa lui Brod" , canionul ocupă o suprafaţă de 15 hectare. Aria protejată are statut de „Rezervaţie geologică şi peisagistică" . Pereţii netezi de stâncă au o înălţime de peste 20 de metri . Peste timp, canionul păstrează legenda sălaşului puilor de lup.


Bine pitit în albia unui râu, în spatele unei „bariere" vegetale, canionul de la Mihãileni este un loc spectaculos. Deşi are toate caracteristicile unui canion - pereţi de stâncă de peste 20 de metri, localnicii l-au botezat „Râpa lui Brod" .
Canionul este situat la mai puţin de un kilometru de localitatea Mihăileni, pe cursul pârâului Calva.

Într-o sălbatică splendoare
Iată ce aflăm din presa locală sibiană despre Canionul de la Mihăileni, despre care se ştiu foarte puţine lucruri, iar asta pentru ca specialiştii au exploatat foarte puţin acest spaţiu fermecat şi virgin, al doilea după cel mai cunoscut din ţara noastră- cel de la „7 scări" din Braşov. Curioşii şi aventurierii ajung cu greu să-şi clătească ochii cu această mică minune mare întrucât canionul stã bine ascuns în spatele unei perdele vegetale încâlcite.
Specialiştii susţin ipoteza conform căreia canionul dintre Şeica Mare şi Agnita este o ravenă formată în urma eroziunii puternice a sedimentelor nisipoase de vârstă pliocenă. Are o lungime de 0, 5 - 0, 6 kilometri şi o înălţime a pereţilor laterali cuprinsă între 6 si 25 de metri. Zona protejată este de 15 hectare şi este administrată de Consiliul Local Mihăileni. Pe pereţii de stâncă apar roci conglomerate.
Drumul spre acest loc secret este accesibil doar la picior. Pentru a putea admira cât mai bine pereţii maiestuoşi si netezi, se poate merge prin albia secată a râului, care este responsabil de săpăturile din care a rezultat acest canion.

Cuibul sihastru al puilor de lup
Datorită situării în Podişul Transilvaniei, în zona deluroasă, clima nu are caracteristicile unui canion veritabil. Arşita nu se face simţită atât de pregnant, iar vegetaţia de la baza pereţilor este luxuriantă. Flora este reprezentată prin formaţiuni ierboase, pajişti, arbuşti şi tufişuri. Printre toate acestea mişună animale precum mistreţul, iepurele, veveriţa si dihorul. Nu lipsesc nici rozătoarele, care de obicei îşi fac casa în stepă.
Localnicii care au descoperit şi ei acest sălaş cu o structură ciudată sunt încredinţaţi că aici este cuibul puilor de lup. Din această cauză „Râpa lui Brod" , Canionul Mihăileni este învăluit de legendă şi mister.

Ameninţarea surpărilor
Canionul Mihăileni este protejat natural de vegetaţia care îl ascunde. Singurele animale străine de habitat care îi tulbură liniştea sunt oile ce pasc adesea pe dealurile ierboase din împrejurimi.
Asupra acestei arii protejate s-a intervenit în anii '80, prin lucrări care să împiedice colmatarea şi surparea albiei pârâului Calva, datorită nisipului antrenat de apele de şiroire. Lucrările au fost, însă, abandonate, deoarece nu s-au obţinut rezultatele scontate.
Un loc binecuvântat ce merită, la rândul său, să fie cunoscut şi respectat.

Add comment


Security code
Refresh