Wednesday, December 11, 2024
   
Text Size

Mare Sărbătoare în Mărginime: Udatul Ionilor

Cu traista-n băţ

udatul ionilor„Udatul Ionilor" este un obicei păstrat din străbuni la Tălmăcel şi care se sărbătoreşte în continuare an de an. În ziua Sf. Ioan Botezătorul, de cum se ivesc zorile, întregul sat vuieşte a sărbătoare. După slujba religioasă, porneşte spre râu alaiul format din feciori călări ce poartă steaguri tricolore, copii şi juni îmbrăcaţi tradiţional, un car alegoric tras de boi împodobiţi cu ţesături şi mărgele şi mai în urmă, măgăruşii cu moşul şi baba din paie.

Ajunşi la râu, pe versuri tradiţionale, junii îi udă rând pe rând pe toţi ce poartă numele de „Ion". Şi pentru a uita de gerul de afară, Ionii udaţi sunt răsplătiţi cu colaci, vin şi ţuică. Sărbătoarea continuă apoi pe uliţele strâmte ale satului cu dansuri şi cântece specifice locului.

Udatul Ionilor a devenit o sărbătoare cu adevărat spectaculoasă care transmite un strop din veselia şi emoţia întregului sat.udatul ionilor 2
„Sărbătoarea din satul nost' e tot aşa cum o fost şi înainte. Obiceiul nu se pierde dacă ţine la el tineretul. Am fost şi io la ceata când eram tânăr. Acum am 70 de ani", ne spune Nicolae Crăciun, bucuros să împărtăşească din tradiţie oricui şi, în timp ce ascultăm amănuntele despre Udatul Ionilor de odinioară, junii, care îşi fac cu greu loc prin mulţime, se îndreaptă împreună cu ceilalţi privitori spre biserica din sat. Aici, după tradiţie, se desfăşoara jocul călăraşilor. Sârba, învârtita, haţegana, jiana şi hora, aceasta este ordinea jocurilor pe care junii şi junele au învăţat-o încă din anii când erau doar nişte copii ce priveau plini de curiozitate „Udatul Ionilor". Astăzi, la rândul lor, sunt priviţi de alţi copii, care sunt aşteptaţi să ducă mai departe obiceiul, pentru că „e învăţat din generaţie în generaţie şi ne reprezintă", după cum mărturisea judele cetei mari, Ilie Mitrea.
udatul ionilor 1Autorităţile locale din Copşa Mică organizează, luni seara, ultimul eveniment din seria manifestărilor programate cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă. „Sărbătoarea Ionilor", manifestare ajunsă la a IX-a ediţie, este programată pentru seara de luni, 7 ianuarie 2013 şi va marca încheierea festivă a Sărbătorilor de Iarnă în oraş. Toate persoanele care îşi vor aniversa onomastica de Sfântul Ioan vor fi sărbătorite în parcarea din faţa Primăriei oraşului, vor petrece câteva momente frumoase alături de cei dragi, dar şi de edilii din Copşa Mică. De asemenea, tot în parcarea din faţa sediului administraţiei din oraş va fi aprins un foc imens. „Eu am mai spus că este foarte important ca membrii comunităţii noastre să fie uniţi, să fie împreună şi să se bucure la toate evenimentele. Ceea ce vom organiza luni seara se vrea, pe de o parte o aniversare ceva mai deosebită pentru Ionii şi Ioanele de la noi din oraş, iar pe de altă parte vom încheia ciclul Sărbătorilor de Iarnă. În vârful rugului care va fi aprins va fi şi un brad, care va fi ars, ceea ce reprezintă momentul încheierii sărbătorilor. Focul va fi aprins de cel mai vârstnic Ion din oraşul nostru", am aflat de la localnici.

La Avrig, în vremurile de demult, feciorii mergeau cu colindul lui Ion; mai erau câteva obiceiuri de Sf Ion, dar azi nu se mai practică. Copiii mergeau cu Joiţa la Ioni. De asemenea, s-a păstrat până nu demult, un ritual pe care îl făceau femeile la râu/pârâu/izvor- orice apă curgătoare, la răsăritul soarelui, în ziua de Sf Ion; descântecele erau considerate păgâne de biserică şi femeile ieşeau pe ascuns să poată păstra tradiţia.
Mulţumim doamnei Maria Grancea, reprezentant al Bibliotecii orăşeneşti Avrig

Add comment


Security code
Refresh