Tuesday, October 20, 2020
   
Text Size

Cea mai spectaculoasă cascadă din lume se află în Caraş- Severin

Cu traista-n băţ

cascadaCascada Bigăr, Caraş-Severin, România, este unică în lume datorită modului în care apa curge, ca o perdea peste o stâncă ascunsă de muşchi.

Site-ul The World Geography a realizat, recent, o listă cu cele mai impresionante cascade din lume, iar pe primul loc se află tocmai Cascada Bigăr, din Caraş-Severin.
Izvorul Bigăr, cunoscut şi sub denumirea de Izbucul Bigăr, este o arie protejată de interes naţional ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervaţie naturală de tip mixt), situată în judeţul Caraş-Severin, pe teritoriul administrativ al comunei Bozovici. O particularitate a acestei minunăţii o constituie faptul că este situată exact pe Paralela 45.


Rezervaţia naturală declarată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, cu o suprafaţă de 176,60 ha, este inclusă în Parcul Naţional Cheile Nerei - Beuşniţa şi reprezintă o zonă colinară, cu izvoare, chei, abrupturi calcaroase, văi, lapiezuri, doline, ponoare, peşteri, avene, poiene şi pajişti; cu o faună alcătuită din mamifere (urs brun, râs, lup, vulpe), păsări, reptile, broaşte şi peşti; şi o floră (nuc comun, alun turcesc, ghimpe, bujor bănăţean) specifice grupări montane a Munţilor Banatului.

Izbucul Bigăr este un izvor puternic (de unde termenul izbuc), alimentat de un curs de apă subteran ce străbate peştera cu acelaşi nume din Munţii Aninei.

După circa 200 de m, apa izvorului (bogată în calcar) se varsă în râul Miniş de pe un prag stâncos, formând o cascadă de tuf calcaros, ce poată numele de Cascada Bigăr.

Add comment


Security code
Refresh