Written by Iuliana Radu Saturday, 15 September 2012 17:09
Iubitorii de natura cu siguranta se simt in elementul lor in locuri mai putin obisnuite, inconjurati de combinatia de piatra si vegetatie. Ce poate fi mai frumos decat sa iti iei rucsacul in spate, ceva de mancare si sa colinzi pe taramuri necunoscute? Sa simti aerul proaspat de deal si munte, sa te imprietenesti cu localnicii, sa incerci mancarurile lor obisnuite, sa vezi obiceiurile taranilor?
Cu siguranta tuturor ne-ar sta bine in postura asta macar din cand in cand, renuntand la viata poluata de oras si simtind macar doua zile pulsul naturii. Azi va voi sugera ceva deosebit: pietrele vii. Desi suna un pic straniu pentru unii dintre voi, la Buzau avem si asa ceva: pietre care cresc la un anumit interval de timp.
Ati auzit de trovanti? Sunt niste pietre cu o forma demna de luat in seama, asemeni sculpturilor unor pictori celebre. Diferenta intre trovanti si sculpturi este ca acestea din urma sunt amprenta mainii umane, in schimb trovantii sunt realizati, intr-o maniera artistica,chiar de...natura.
Ce sunt "pietrele vii"?
Pentru unii aparitia acestor pietre de o forma ciudata, parca stilizate, dar in acelasi timp neatinse de om, constituie un mister. Oamenii de stiinta vorbesc despre "pietrele vii" ca fiind "o adunatura de pietricele de diferite marimi, de la submilimetrice, pana la centimetrice, legate intre ele printr-un ciment carbonatic. Adica, o gresie sau un conglomerat, in functie de dimensiunile pietricelelor”. Acestea par sa aiba forme stranii: cilindru, nava spatiala etc. si se hranesc cu nisip. La fiecare 1200 ani, aceste pietre isi maresc dimensiunile cu cativa centimetri, desi oamenii de stiinta afirma ca teoretic ar trebui sa scada in dimensiuni datorita eroziunii.
Ce spun localnicii?
Din batrani se spune ca aceste "pietre vii" aduc spor in casa si noroc. Unii indraznesc chiar sa isi aduca o astfel de piatra in fata portii pentru ca in acest fel casa respectiva se va bucura de indestulare. Adevarat sau nu, localnicii cred cu tarie ca dupa ploaie apar mici pietricele, mici trovanti care in timp vor inghiti nisip si se vor face mari.
Unde putem vedea "pietrele vii"?
Trovantii buzoieni sau "pietrele vii" de Buzau pot fi admirate in zona Bozioru. In comuna Ulmet gasesti primul trovant, in drum spre Culmea cu Babe. In momentul in care treci prin Poiana cu Balca, intalnesti o chestie stranie, care iti atrage atentia. Pare a fi un soi de farfurie zburatoare, parca ar fi cupola a ceva bine infipt in pamant. Avem de-a face cu o "piatra vie", cu jumatatea la suprafata, care a nascut de-a lungul timpului o serie de legende. Mare si grea, piatra are un numar mare de ani in spate si o greutate de peste 10 000 kilograme.
Legendele de la Ulmet-Buzau