Wednesday, December 11, 2024
   
Text Size

Burebista, cel mai mare dintre regii Traciei

Rădăcini

burebista-rege-dacÎn contextul politic actual şi al atitudinii negative a românilor faţă de ţara lor, vă reamintim câteva aspecte din istoria autohtonă, uitate, astăzi, de către mulţi dintre noi.
Cel mai mare dintre Regii Traciei, Burebista, s-a născut cam pe la începutul sec. I B.C., la mai mult de 2000-3000 de ani de la prăbuşirea marelui Imperiu Pelasgic, pe când lumea antică era dominată de Imperiul Roman. Burebista şi-a propus şi a realizat unificarea populaţiei tracice, în care limba şi religia comună au constituit elementele puternice de legătură între toate pâlcurile neamului nostru, fărâmiţat până la el.

Burebista a unit neamurile într-o împărăţie respectată de-a lungul şi de-a latul continentului, întinzându-şi hotarele de la pădurea Hercinica (Moravia de azi), până la Bug şi din Carpaţii Nordici până la Sud de Balcic.

Numele real

Numele adevărat al lui Burebista s-a pierdut prin veacuri, dar inteligenţa, puterea şi vitejia lui l-au consacrat drept de BU-ERE-BU-IST-AS (Care-era-care-este-nu) înseamnă „Nemaipomenitul", „Cum nu a mai fost şi nu mai este". Monede din vremea lui, descoperite pe teritoriul Transilvaniei, ni-l înfăţişează cu două capete, simbolizând trecutul şi prezentul. Inscripţiile de pe monede sunt în limba tracică „latină vulgară", Sarmis Vasil, Cel Mai Mare Rege.
Numele soţiei lui era Zina (de unde, poate, numele personajului din basmele româneşti - „zână"), împărăteasa şi marea preoteasă a tracilor. Acest nume s-a găsit tot pe două monede din Transilvania. Alt nume al lui, cu înţelesul de stăpân absolut al tracilor pare să fi fost, cum spun cercetătorii, „Pavel-Ter".

Legile şi religia naturii

Sfătuitorul lui, Marele Preot Deceneu, i-a instruit pe traci să trăiască potrivit cu legile Naturii cunoscut până azi ca „Legile Belagines". Se pare că, în timpul lui Burebista, s-a decis ca anul I să fie anul în care s-au născut cei doi Zamolxis, (713 după Hr), iar anul reformelor politice-religioase 666 apare pe tot felul de inscripţii de pe tot teritoriul pelasgic, ca „SSS" (6,6,6) sau „CCC" (C-grecesc) ori „VIVIVI" (6-latin).
Interesantă este rugăciunea unei femei gete, Zamolxiene, găsită pe o placă de marmură la Tomis, conţinând şi un acrostih ce dovedeşte încă o dată marele rafinament atins de geto-daci (A. Bucurescu).

AYRELIA
BENERIA
SYM FORO
SYN DIO
SYN ZE SASE TRI
KAI TETHI GATRI
AYRIS NONAM
NIASCHARIAN

STRĂLUCITOARE
CURATĂ
MĂREAŢĂ DOAMNĂ
SUNT CREDINCIOASĂ
SUNT CU TREI DE ŞASE
DAR ATÂT TE ROG
CÂNDVA SĂ MĂ AJUŢI
SĂ RENASC

Rolul lui Deceneu

Reşedinţa iniţială a regelui (Argedava sau Sargedava) este localizată în jurul localităţii Costeşti. Principalul ajutor al regelui trac de atunci era Deceneu, marele preot care, după ce a fost, pentru o perioadă de timp, în Egipt, iniţiindu-i pe preoţii egipteni în tainele sacerdotale pelasgice, a revenit în Geţia (Goţia – după povestirea istoricului ostrogot Iordanes). A devenit, ulterior, şeful suprem al spiritualităţii tracice. A reuşit, împreună cu Burebista, să-i unească pe traci atât militar, cât şi spiritual. Burebista îşi îndeamnă supuşii la „abstinenţă, sobrietate şi ascultare de porunci", noul mod de viaţă fiind propagat dintr-un centru spiritual, numit de Straborn „Muntele Sfânt", Legendarul Kagaion care, după A. Bucurescu, din „Dacia Secretă", ar fi undeva în munţii Bucegi, lângă „Sfinxul Românesc"( KOG-A-ION însemna şi „Capul Magnificului"). Cu toate acestea, astăzi, mulţi arheologi localizează legendarul Kagaion undeva pe Dealul Grădiştei în Masivul Sureanu, la Sarmizegetusa Regia (Grădiştea Muscelului) aflându-se şi unul din sanctuarele patrulatere.

Începutul regatului

La sudul Dunării, proconsulul provinciei Machedonia, generalul Varro Lucullus, în cadrul celui de-al doilea „război Mithridatic" (74-72 B.C.), ocupă oraşele greceşti vest-pontice, de la Apollonia până la Delta Dunării, încheind un tratat între romani şi alte cetăţi vecine, cu avantaje şi obligaţii pentru ambele părţi. Această tutelă mascată îi nemulţumeşte pe locuitorii oraşelor greceşti, care trimit o solie la Burebista să-i ajute. Oastea proconsulului Macedoniei, a generalului Antonius Hybrida, este învinsă lângă Histria. Burebista supune pe cale paşnică oraşele: Tomis (Constanţa de azi), Calatis (Mangalia), Dionysopolis (Balcic) şi Apollonia. Pe calea războiului, sunt integrate cetăţile: Aliobrix (Cartal, sudul Basarabiei, ocupat, astăzi, de ruşi, sub numele de Orlovka), Tyras (Tiraspolul de azi), Odessas (Odesa)

Puterea monarhică

Burebista începe organizarea puterii monarhice cu caracter militar prin activităţi administrative, făcând posibilă realizarea sistemului de fortificaţii în Dacia (nucleul din Munţii Sureanu întins pe o suprafaţă de 200 km pătraţi). Zidul Dacic (Murus Dacicus) este format din cetăţi construite din blocuri de calcar; a construit şi cetăţi de piatră nefasonate, legate cu lut, ca cele de la Piatra Neamţ (Piscul Bâtca Doamnei şi colina Cozla), Cetăţeni (Jud. Argeş), Covasna-Valea Zânelor sau Sighişoara. Armata lui număra, la vreme de război, mai mult de 200.000 de oameni.
Burebista ducea şi o politică externă activă, intervenind chiar şi în cadrul conflictului deschis dintre cei doi rivali ai Romei (respectiv Cezar şi Pompei) în anul 48 B.C. O inscripţie recent descoperită la Balcic (anticul Dyonisopolis) citează numele lui Acronion, un mesager personal trimis de Burebista la generalul Pompei pentru a-i sugera ipoteza unei alianţe cu ultimul.

Succesorul regelui

Burebista este înlăturat şi ucis de aristocraţia nemulţumită de creşterea puterii acestuia. Moartea lui Burebista a provocat mari transformări şi tulburări. Regatul dac se destramă în patru, mai apoi în cinci state. Centrul din Transilvania a fost condus, după moartea lui Burebista, de către marele preot Deceneu.
Moartea lui Burebista a avut drept efect destrămarea regatului său, ale cărui limite fuseseră: în nord - Carpaţii Păduroşi, în est - Pontul Euxin, în sud - munţii Haemus, în vest - confluenţa râului Morava cu Dunărea Mijlocie. După moartea lui Burebista, continuitatea vieţii politice se menţine în sud-vestul Transilvaniei, în zona fortificată a Sarmisegetuzei.

Ce cunoşteau dacii?

Numeroase inscripţii în piatră sugerează cunoaşterea unor noţiuni de matematică cum ar fi triunghiul lui Pitagora, aşa-numitul „număr perfect" 6 sau „numărul cosmic" 36, informaţii de astronomie despre „pentagonul planetar" acesta fiind format din: Saturn, Jupiter, Marte, Venus şi Mercur. De asemenea, poziţia soarelui la echinocţii şi solstiţii, poziţia Lunii la cele patru faze ale sale şi calendarul dacic (unde un an de 360 de zile alterna cu unul de 365 de zile). Ultimul este confirmat de scena pictată pe o cupă de fructe descoperită la Bâtca Doamnei, ca şi pe o lampă de lut ars. O tabletă descoperită la Dumbrava (Iaşi) confirmă înţelegerea de celor 12 semne zodiacale, într-o manieră amintind de zodiacele chinezeşti sau maiaşe.

Mai mulle lucruri inedite despre Burebista AICI.

Add comment


Security code
Refresh