Friday, May 24, 2024
   
Text Size

Macrameul, o artă uitată

Rădăcini

macrame bluzaDacă ne facem curaj şi vrem să aflăm câte ceva despre macrame, trebuie să avem în vedere că noţiunea îşi are originea etimologică în cuvântul arab „migramah", care înseamnă franjuri ornamentali (ciucuri).

Cele mai vechi reprezentări de noduri decorative s-au găsit pe un basorelief asirian datând de prin anul 850 î.Hr., dar şi pe unele piese decorative din mormintele faraonilor.
Ulterior, spaniolii au învăţat tehnica înnodatului de la mauri şi au practicat-o, al rândul lor cu mare îndemânare, executând în secolele al XV-lea si al XVI-lea combinaţii rafinate din fire de mătase cu fire metalice (lucioase). Faptul este atestat şi de o pictură aflată în catedrala din oraşul Valladolid.macrame geanta
Treptat, macrameul a trecut în Italia, Franţa, Olanda şi, mai apoi, în Anglia. A urmat o perioada de stagnare si chiar de regres a acestei tehnici, după care, în a doua jumătate a sec. al XIX-lea, renaşte în toată Europa.
Printre cei care au contribuit substanţial la răspândirea acestei tehnici în întreaga lume au fost marinarii care, în lungile zile petrecute pe mare, au început să execute diferite obiecte pe care le comercializau încă din sec. al XV-lea, în China şi India. Tot pe această cale, macrameurile au ajuns şi în America. Tot marinarii sunt cei care au creat şi au dat numele unui mare număr de noduri utilizate în lucru.macrame fata masa
La ora actuală, în multe ţări din Europa Occidentală, sunt organizate cursuri pentru copiii chiar de 6-7 ani, în vederea formării simţului artistic, educarea răbdării şi atenţiei, stimularea creativităţii şi a dragostei pentru frumos.
Şi în lăzile de zestre ale stră-străbunicelor noastre se găsesc cuverturi, ştergare, şaluri, broboade, feţe de masă, şorţuri de la costumele naţionale, terminate cu modele de franjuri, lucrate prin înnodarea şi împletirea firelor. Mai târziu, în această tehnică s-au realizat, şi la noi, pasmanterii, cordoane, semne de carte, hamacuri, mileuri şi alte obiecte decorative.

Add comment


Security code
Refresh