Written by admins Wednesday, 20 March 2013 16:13
Este momentul în care ziua este egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ, dar şi începutul primăverii astronomice. Pe vremuri, acest moment era sărbătorit printr-o mulţime de ritualuri. AFĂ CE NU ŞTIAI DESPRE ECHINOCŢIUL DE PRIMĂVARĂ.
Credinţa că, la echinocţiu, ziua este egală cu noaptea este contrazisă de specialişti. Între solstiţiul de vară şi echinocţiul de toamnă sunt 94 de zile, în timp ce între solstiţiul de iarnă şi echinocţiul de primăvară sunt doar 89. Anotimpurile nu sunt egale ca durată. Adrian Şonka, astronom la Institutul Astronomic Amiral „Vasile Urseanu" din Bucureşti are o explicaţie: „Viteza de revoluţie a Terrei în jurul Soarelui este mai mare iarna".
Echinocţiul de primăvară a avut loc astăzi, la ora 13.02.
În culturile antice, echinocţiul de primăvară era perceput ca un simbol al renaşterii.
În cultura amerindiană se ţineau ritualuri şi dansuri în onoarea Soarelui. Indienii Sioux plantau în această zi un arbore ceremonial ce reprezenta o legătura între Cer şi Pământ.
În fiecare an, în această zi sanctuarul de la Teotihuacan din Mexic este luat cu asalt de sute de turişti dornici să celebreze echinocţiul de primăvară. Oamenii urcă treptele celei mai înalte piramide, cea închinată Soarelui şi întind mâinile spre cer. Echinocţiului îi sunt dedicate tradiţii spectaculoase şi la piramida lui Kukulcan de la Chichen Itza, unde are loc un spectaculos joc de umbre, în Machu Pichu, „oraşul pierdut" din Peru sau Loughcrew, Irlanda.
Horoscop
Potrivit astrologilor, anul acesta este perioada în care descoperim resurse interioare pentru a crea lucruri cu toată inima, de a redefini iubirea independent de sexualitate, iubirea fizică devenind o încununare a cunoaşterii de sine şi a cunoaşterii celuilalt la nivel mental şi spiritual.
Tradiţii
În satele româneşti, copiii bat ritualic pământul cu beţele, alungând frigul: „Intră frig şi ieşi căldură, pe la noi, pe bătătură".
La Şinca Veche, unde se presupune că dacii aveau un locaş de cult ascuns într-o grotă, se spune că, în ziua echinocţiului, dacii iniţiaţi executau dansuri ritualice şi aduceau ofrande şi sacrificii, pentru a primi binecuvântarea Soarelui şi a timpului bun pentru agricultură.
Următoarele date ale echinocţiului de primăvară:
2014 20 martie 18:57
2015 21 martie 00:45
2016 20 martie 06:30
2017 20 martie 12:29
2018 20 martie 18:15
2019 20 martie 23:58
2020 20 martie 05:50
Zilele vor continua să crească faţă de nopţi, până la momentul solstiţiului de vară.
< Prev | Next > |
---|