Written by admins Tuesday, 26 March 2013 15:42
Continuând seria Întâlnirilor de joi, Muzeul Naţional de Artă al României invită din nou publicul în expoziţia „Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului", în data de 28 martie 2013, de la ora 17.30, la o conferinţă despre arme şi armuri medievale.
Sub genericul „Povestiri cu arc şi spadă" invitatul serii, Carol König, specialist în istoria armelor vechi şi istoria militară a României, va susţine o prezentare a armelor şi armurilor bizantine, pornind de la galeria de portrete ale sfinţilor militari înfăţişaţi în frescele din expoziţie.
Intrarea este gratuită, în limita locurilor disponibile, pe bază de programare la telefon 021.314.81.19 sau prin e-mail la This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it .
Arhanghelul Mihail cu sabia ridicată şi aripi de foc, sfântul Pricopie, protectorul ostaşilor, sprijinit degajat în suliţă, cu sabia încinsă în teacă, scutul mic, circular, purtat de sfântul Teodor Tiron, armura modelată anatomic a sfântului Gheorghe, buzduganul sfântului Sebastian, cămaşa de zale purată de sfântul Areta pe sub armură, sfântul Lup cu două săgeţi în mână, toate aceste detalii sugestive prezente în frescele Mănăstirii Argeşului constituie surse pentru documentarea folosirii armelor în evul mediu românesc.
Aceasta este a doua conferinţă sub genericul Întâlnirea de joi, prin care Muzeul Naţional de Artă al României îşi propune să ofere publicului ocazia de a intra în dialog cu diverse personalităţi ale vieţii culturale, pornind de la piesele prezente în expoziţia Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului.
Expoziţia Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului prezintă publicului 31 dintre capodoperele picturii medievale româneşti. Atribuite zugravului Dobromir şi echipei sale, aceste fragmente de pictură murală au fost comandate în urmă cu aproape 500 de ani de voievodul Neagoe Basarab pentru a decora ctitoria sa de la Curtea de Argeş.
Acum 130 de ani, în contextul restaurării bisericii de echipa arhitectului francez André Lecomte du Noüy, frescele, care reprezintă mai puţin de 5% din decoraţia murală originară a bisericii, au fost extrase pentru a fi salvate şi păstrate în muzeu, fiind singurele mărturii ale picturii acestui monument emblematic pentru cultura românească.
Cele 31 de fragmente de pictură murală sunt redate astăzi publicului, într-o prezentare inedită, ca urmare a unui laborios proces de restaurare, efectuat pe parcursul ultimelor două decenii de numeroşi specialişti, sub coordonarea prof. univ. dr. Oliviu Boldura, a prof. univ. dr. Dan Mohanu şi a lect. univ. dr. Romeo Gheorghiţă.
Expoziţia Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului rămâne deschisă până pe 26 mai 2013.
Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN).
< Prev | Next > |
---|