Friday, April 19, 2024
   
Text Size

Muzică

Filarmonica din Ploieşti: Concursul de interpretare şi creaţie muzicală „Paul Constantinescu” a ajuns la cea de-a XVIII-a ediţie

Muzică

filarmonicaÎn perioada 7-10 decembrie, are loc cea de-a XVIII-a ediţie a Concursului Naţional de Interpretare şi Creaţie Muzicală „Paul Constantinescu".

 

Un an de la canonizarea lui Andrei Şaguna, celebrat la Braşov

Muzică

Andrei Saguna mitropolitAsociaţia „Pro Vita Christiana Sfânta Ecaterina" organizează, la data de 30 noiembrie 2012, un concert de muzică bizantină, pentru a marca un an de la canonizarea Sf. Ier. Andrei Şaguna şi, în acelaşi timp, de a familiariza locuitorii cetăţii cu tradiţia cântării psaltice autentice a Bisericii Ortodoxe.

   

Un an de tango la Sibiu

Muzică

Trei-zile-de-tango-argentinian-la-SibiuTangou-ul a cucerit Sibiul. Cu o istorie fremătând pe meridiane şi cucerind generaţii, celebrul dans şi-a găsit, iată, şi la Sibiu- centru cultural prin excelenţă numeroşi adepţi şi admiratori. Cu ocazia împlinirii unui an de la înfiinţare, Şcoala de Tango Para El Alma organizează în perioada 23-25 noiembrie „Sibiu Tango Fest 2012 - 1 An de Tango în Sibiu!"

   

Festivalul Naţional de Folk şi Poezie începe pe 22 noiembrie, la Sibiu

Muzică

chitaraNumai două zile ne mai despart de cea de a VIII-a ediţie a Festivalului Naţional de Muzică Folk şi Poezie de la Sibiu. Evenimentul va avea loc la Sibiu, la Teatrul Gong, în perioada 22-25 noiembrie.

   

Jordi Savall: „Muzica lui Cantemir e formidabilă“

Muzică

1Supranumit „Rege al muzicii vechi“, violistul a înregistrat muzica lui Dimitrie Cantemir pe CD-ul „Cartea ştiinţei muzicii“, care include nouă piese scrise de marele cărturar, într-un sistem de notaţie inventat chiar de el. Artistul a înregistrat muzica la propria casă de discuri, Alia Vox, în noiembrie 2009, Istanbul. CD-ul Dimitrie Cantemir - Le livre de la science de la musique“ va fi disponibil la începutul lui septembrie în Librăriile Humanitas din Bucureşti şi din ţară.
 
Proiectele dvs. sunt în majoritate dedicate muzicii vechi occidentale. Nu vi s-a părut că intraţi într-o lume radical diferită în momentul în care aţi pornit proiectul „Istanbul - Dimitrie Cantemir: Cartea ştiinţei muzicii"?
 
Da, bineînţeles. Eu m-am bazat în special pe repertoriul pentru viola da gamba în muzica occidentală. De la începutul studiului meu împreună cu Ansamblul Hesperion XXI, între anii 1970-1974, am fost preocupaţi de legăturile dintre muzica occidentală şi cea orientală, pentru că prima noastră înregistrare pe care am realizat-o în acea perioadă pentru casa EMI, în colecţia Reflex, a fost un dublu album dedicat Spaniei creştine, catolice şi evreilor spanioli, sefarzilor.
Exista multă muzică a sefarzilor conservată de tradiţiile orale, cu precădere în ţările orientale. În ţări ca Spania, unde populaţiile orientale precum cele musulmane şi cele iudaice au fost o parte importantă a culturii noastre timp de secole, avem o sensibilitate
   

Page 8 of 22