Thursday, April 25, 2024
   
Text Size

Muzică

Concurs / Festival Internaţional de Interpretare Pianistică şi Compoziţie

Muzică

pianSala Thalia din Sibiu găzduieşte, începând de luni, 9 iulie, un generos festival dedicat „Măriei Sale”, pianului şi virtuţilor artistice ale celor ce compun.

Organizatorul evenimntului este Filarmonica de Stat Sibiu.

Iată programul manifestărilor:

 

Festivalul internaţional de muzică clasică şi contemporană Ţintea Muzicală

Muzică

Între 20 şi 23 iulie oraşul Băicoi va fi pentru a patra oară gazda unei manifestări artistice atipice: Festivalul internaţional de muzică clasică şi contemporană Ţintea Muzicală.
Manifestarea are loc cu sprijinul S.C.CONFIND S.R.L. Câmpina, partener media fiind postul naţional de radio Radio România Muzical.

Festivalul este pus anul acesta sub semnul Duo-ului şi al muzicii franceze de la începutul secolului XX. Cele patru concerte şi cele două workshop-uri – de compoziţie şi de pian la patru mâini – sunt organizate de Casa Teodorescu din oraşul Băicoi în colaborare cu AKIES music today şi cu Muzeul memorial „Paul Constantinescu" din Ploieşti. Printre protagonişti...

mai multe pe www.actualitateaprahoveana.ro

   

Regal de chitară clasică la Sinaia

Muzică

CHITARA1A început ce-a de a 16-a ediţie a Festivalului internaţional de chitară clasică, manifestare tradiţională, încă de la începuturile sale, pentru Perla Carpaţilor- Sinaia.

Evenimentul cuprinde, cu generozitatea-i cunoscută, numeroase recitaluri de chitară clasică, cursuri tip masterclass, prezentare de instrumente de maestru la care vor participa artişti din cinci ţari şi anume: România, Franţa, Belarus, Spania şi Cuba, alături de care vor fi prezenţi şi invitaţi de onoare precum Constantin Dumitru, Cătălin Ştefănescu, Beke Istvan Ferenc, Eugen Mang şi mulţi alţii. Aşa cum susţin organizatorii, ediţia actuală îşi propune aducerea în prim- plan pe scenele din România a unor artişti consacraţi pe alte meridiane, printre care Judicael Perroy (Franţa), Natalia Lipnitskaya (Belarus) sau Marco Tamayo (Cuba) care prefac chitara într-o regină a muzicii clasice. Totodată, iubitorii muzicii se vor întâlni cu tineri artişti precum cei ce formează Trio Zamfirescu, care promit o carieră de succes.

“Putem spune că după 17 ani acest festival a devenit deja o tradiţie în oraşul Sinaia, acest lucru este dovedit şi de perseverenţa de care dau dovadă numeroşii artişti care sunt prezenţi an de an la acest eveniment şi care încearcă întotdeauna să se autodepăşească şi să îşi surprindă publicul cu noi interpretări. Pe această cale invit atât turiştii cât şi locuitorii oraşului Sinaia să ia parte la acest eveniment în care chitara este transformată în artă”, a declarat, în avanpremiera festivalului, Vlad Oprea, primarul oraşului Sinaia.

Fundaţia Română de Chitară împreună cu Primăria Sinaia au decis ca manifestările incluse în actuala ediţie să fie găzduite atât la Centrul Cultural “Carmen Sylva”, cât şi în elegantul Centru Internaţional de Conferinţe “Casino Sinaia”.

Firesc ar fi să amintim că, printre „părinţii” care cu dăruire şi generozitate au pus umărul la naşterea acestui festival, în urmă cu mulţi ani (în 1982, într-o altă formulă organizatorică), se află, la loc de cinste, minunatul dascăl prahovean într-ale chitarei, Constantin Mitulescu, cel ce a dat generaţii de artişti şi chiar profesori de muzică.

Actuala ediţie a festivalului cuprinde perioada 2-7 iulie.

Sâmbătă, 30 iunie, la Ateneul Român a avut loc deschiderea celei dintâi ediţii a Festivalului muzical dedicat inegalabilului dirijor şi compozitor Sergiu Celibidache. Evenimentul a avut loc în prezenţa Alteţelor lor Regale, Principesa Margareta şi Principele Radu.

   

Maestrul prahovean al imnurilor

Muzică

AVADANCând vine vorba de muzică, numele de Dan Gheorghe este însoţit de apelativul „maestru”. Director artistic al unei fundaţii umanitare, el este singurul prahovean care a avut ideea şi talentul de a compune, imnurile mai multor localităţi din Prahova.

Pasiunea pentru muzică a lui Dan Gheorghe vine de demult, de pe băncile Şcolii Populare de Artă Ploieşti, unde a fost elevul profesorului Georgeta Maziliu. În aceeaşi conjunctură l-a cunoscut pe maestrul Leonida Brezeanu, dar şi pe Puiu Drăgan - dirijorul Orchestrei de Muzică Populară de la Casa de Cultură a Sindicatelor Ploieşti. Iar cu prilejul diverselor concursuri la care participa, a avut ocazia să o întâlnească pe Emilia Comişel, un nume „de aur” pentru muzica românească. Cu încredere şi generozitate, aceasta i-a oferit nu doar încredere, dar şi sfaturi, şi mai ales încurajarea de a promova, aşa cum o făcea deja, valorile folclorului autohton, îndemnându-l să culeagă, în continuare, folclor şi să compună, fără osteneală.

   

ARTA FLORESCU, o temelie a scenei lirice, „înmormântată” la Ploieşti

Muzică

1Arta Florescu (n. 10 martie 1921, Bucureşti - d. 6 iulie 1998, Bucureşti): cântăreaţă de operă, profesoară de canto. O femeie uimitoare, cu o forţă şi generozitate uriaşe, care a trăit modest şi cu credinţă (timp îndelungat) pe o străduţă din Ploieşti (Popa Şapcă), unde, acum, uitarea domneşte.

Artist desăvârşit, rafinat, modest şi, în supleţea vocii sale, o prezenţă angelică în spaţiul generos al artei lirice româneşti şi nu numai. Nobilă şi dedicată artei dar, în egală măsură, şi numeroşilor săi discipolilor. Cu un nume predestinat, Arta Florescu a fost, până în ultima zi a vieţii sale, o rază, o lecţie de măiestrie şi curaj şi un dascăl adorat. Un artist crucificat pe altarul artei, în lumina reflectoarelor şi în zbaterea necontenită a aplauzelor… Pe care azi nu i le mai aude nimeni.

   

Page 22 of 22