Friday, April 19, 2024
   
Text Size

Cu traista-n băţ

DESTINAŢII DE VACANŢĂ/ Cabana „Trei Brazi”

Cu traista-n băţ

trei-braziCabana Trei Brazi (1476 de metri altitudine, unele surse indică o altitudine de numai 1128 de metri) este situată într-un peisaj mirific, înconjurat de Pârâul Mic, afluent al Ghimbavului şi al Pârâului Vlăduţ. În partea de nord, pot fi admirate Muchiile Cheii din Masivul Postăvarul, acompaniate de vârfurile ascuţite ale Pietrei Craiului.

De-a lungul drumului, încă înainte cu 2 km de cabana şi hotelul devenite legendare şi însoţite acum şi de altele, mult mai moderne, presărate de jur-împrejur, veţi găsi locuri ideale de popas, unde puteţi petrece clipe de neuitat… fie că veniţi cu rulota sau cortul.

 

Satul de lacrimi…

Cu traista-n băţ

L1„Lancrăm - în germană Langedorf, în dialectul săsesc Lankederf - adică Satul Lung, în maghiară Lamkerek. Este o localitate în judeţul Alba, Transilvania, România. Atestare documentară: 1309, populaţie 1468 locuitori”.

Atât şi încă vreo câteva cuvinte presărate sec despre mormântul lui Lucian Blaga şi, respectiv, despre monumentul eroilor satului. Atât consemnează wikipedia despre leagănul poetului şi filosofului ce şi-a încununat creaţia într-o „corolă de minuni”, nestrivind-o… atât despre leagănul ardelean al poeziei, înnodat în „lamură de stea” spre a ne lumina.

În timp ce praful cu miros de uitare şi păcat se aşterne.

„Sat al meu ce porţi în nume/ sunetele lacrimei/la chemări adânci de mume/ în cea noapte te-am ales/ ca prag de lume/ şi potecă patimei./Spre tine cine m-a-ndrumat/din străfund de veac,/în tine cine m-a chemat/ fie binecuvântat/ sat de lacrimi fără leac”…

Aşa, tăcut şi pur, a rămas încremenit satul. Dincolo de timp şi spaţiu, uitat, ignorat. O lacrimă pe-un umăr de Ardeal: „sat de lacrimi fără leac”!

   

Ada Kaleh: întoarcere la insula din suflet

Cu traista-n băţ

AdaKalehMuzeul Naţional al Ţăranului Român organizează, în perioada 3-19 august, expoziţia „Ada Kaleh. Insula din suflet”. Manifestarea este inclusă într-un proiect finanţat de AFCN, expoziţia urmând a fi găzduită ulterior la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (14 - 28 septembrie 2012) şi la Muzeul Regiunii Porţilor de Fier din Drobeta-Turnu Severin (9 - 31 octombrie 2012).
Veţi avea ocazia de a rememora destinul tragic al aproape uitatei insule de pe Dunăre, în aval de Orşova veche, dispărută împreună cu aceasta în apele învolburate ale fluviului, în momentul în care s-a încheiat, la începutul anilor ’70 ai secolului trecut, construcţia Hidrocentralei Porţile de Fier I.

   

Tărâmul distracţiei, de vineri, lângă Bucureşti

Cu traista-n băţ

PARC1Cel mai mare parc de distracţii din România şi Europa de est îşi deschide porţile. În vara cea mai toridă din ultimii 40 de ani, peste numai câteva zile, va fi inaugurat, în Capitală, cel mai mare parc acvatic din România şi din Sud-Estul Europei. Proprietarii se aşteaptă la mii de vizitatori.

Conform estimărilor, „La Plaja”, cel mai mare parc acvatic din România şi din Sud-Estul Europei, se întinde pe o suprafaţă de peste 42.000 de metri pătraţi. Obiectivul se va deschide vineri, 10 august, într-o atmosferă de basm.

Cel mai mare centru de distracţii din România, Divertiland Multi Entertainment Park este situat la 13 km de Capitală, în zona comercială Militari.

Cea de-a doua etapă a proiectului, Aventure Park, va fi deschisă în vara anului viitor.

În cea de-a treia fază, în 2013-2014, va fi deschis centrul de divertisment familial Oasis. Acesta va fi deschis pe tot parcursul anului şi va include parc acvatic de interior şi de distracţii, dar şi minigolf, jocuri electronice, alpinism pe pereţi de căţărare, karting, bungee-jumping, roller-skating, bolwling sau biliard. Ultima etapă de dezvoltare va include complexul sportiv Sports Club.

   

EXPOZIŢIE/ „Din viaţa mamiferelor carnivore”

Cu traista-n băţ

Muzeul-Judetean-de-Stiintele-Naturii-PrahovaMuzeul Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova aduce în atenţia publicului larg, începând de luni, 6 august, o nouă expoziţie cu o tematică extrem de interesantă: „Din viaţa mamiferelor carnivore”.

În cadrul expoziţiei, vizitatorii vor putea admira piese naturalizate şi trofee cinegetice din patru familii de carnivore indigene şi exotice, piese aparţinând patrimoniului muzeal.

Expoziţia este deschisă publicului zilnic între orele 9.00-17.00, la sediul Muzeului Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova, din Palatul Culturii Ploieşti, în perioada 06 – 31 august 2012.

 

   

Page 16 of 19