Wednesday, December 11, 2024
   
Text Size

Cu traista-n băţ

Brăila poartă în pântece urmele celui mai mare sistem defensiv construit vreodată

Cu traista-n băţ

catacombele braileiCentrul Vechi al Brailei păstrează încă porţiuni din vechile tuneluri folosite de turci secole la rând - locul tainic unde ar fi fost ( nr: sau este ) ascuns aurul Semilunii Oraş de legendă, Brăila poartă în pântece urmele celui mai mare sistem defensiv construit vreodată de-a lungul Dunării, de către turcii care au stăpânit-o aproape trei sute de ani: catacombele, numite aici hrube.

Aproape că nu exista casă veche care să nu aibă câte o hrubă la subsol, sau legături cu vechea reţea construită de turci. În vechile hrube, temperatura şi umiditatea sunt constante, diferenţa de la iarnă la vară fiind de patru-cinci grade Celsius. Totodată, prin hrube se putea ajunge uşor în spatele oştilor invadatoare. Muzeografii brăileni au propus, ani la rând, ca măcar porţiuni din vechile hrube să fie restaurate şi amenajate, pentru a putea fi incluse într-un circuit turistic, dar un asemenea proiect, extrem de costisitor de altfel, a rămas fără finalitate. 

 

„Aventuri în Oraşul Ascuns”: Universul coralilor la Palatul Culturii din Ploieşti

Cu traista-n băţ

coraliÎncepând de vineri, 7 septembrie, Sala Coloanelor din cadrul Palatului Culturii Ploieşti găzduieşte o expoziţie neobişnuită. Cu titlul „Aventuri în oraşul ascuns”, Muzeul Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova aduce în atenţia publicului prahovean o parte din universul fascinant al recifelor de corali.

   

Zilele Muzeului Ţăranului 2012/ A treia ediţie: 13-23 septembrie 2012

Cu traista-n băţ

Zilele Muzeului TaranuluiCa în fiecare an, de 13 septembrie, Ziua Crucii, Muzeul Naţional al Ţăranului Român prăznuiește cu expoziţii, târg de icoane, lansări de carte, filme şi muzici tradiţionale. În perioada 13 - 23 septembrie, se desfăşoară cea de a treia ediție a Zilelor Muzeului Țăranului. Iată programul.

   

Festivalul Caşcavelei: bunătăţi, petrecere, bună dispoziţie

Cu traista-n băţ

festivalul cascavelei 4Cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Caşcavelei a atras sute de turişti din toată ţara. Nenumăratele sortimente de brânzeturi, pastrama, vinul şi ţuica au umplut tarabele zecilor de producători, unii dintre ei veniţi tocmai din Ardeal cu bunătăţile făcute acasă.

Turnuri de caşcavea, brânză de burduf în coajă de brad, tone de pastramă, mici şi zeci de butoaie cu ţuică, vin şi must au fost atracţiile maxime pentru cei care au participat, în aceste zile, la Festivalul Caşcavelei de la Valea Doftanei. „Preţurile sunt cele de anul trecut, nu le-am mărit pentru ca toţi clienţii să aibă posibilitatea să cumpere. Nu merge foarte bine vânzarea, dar noi sperăm ca lumea să se încumete să aleagă dintre produsele noastre tradiţionale”, ne-a spus un comerciant. „Avem caşcavea la 30 de lei, pastramă la acelaşi preţ, dar şi multe sortimente de cârnaţi şi brânză. Vinul şi mustul costă 7 lei litrul, dar totul este negociabil”, ne- msi spus un alt producător. 

   

Degustări aromate la Festivalul Dulceţii de la Brebu

Cu traista-n băţ

festivalul-Dulcetii 2Cea de-a doua ediţie a Festivalului Dulceţii de la Brebu a încântat vizitatorii prin arome, dar şi prin neobişnuitele tipuri de bunătăţi. Gemuri, dulceţuri, peltea, siropuri în combinaţii dintre cele mai diverse dar şi prezentări originale au reuşit să dea evenimentului o atmosferă cu totul specială.

Festivalul Dulceţii de la Brebu a devenit, la cea de-a doua ediţie, punctul de atracţie pentru zeci de prahoveni care au avut ocazia, în acest an, să se bucure de aromele cele mai variate, într-o livadă de meri din apropierea Casei Domneşti.

„Este o zi de excepţie, o zi călduroasă, în care am deschis a doua ediţie a Festivalului Dulceţii. Avem 20 de producători şi încă mai vin, cu produse tradiţionale: dulceaţa de toate felurile, de toate fructele şi legumele. Expunerea este deosebită şi mediul ambiental concură la ceea ce savurăm în aceste zile”, ne-a pus primarul Adrian Ungureanu.

„Avem, anul acesta, dulceaţă de nuci verzi, alune, gogonele, dovlecel turcesc, vinete, mure, zmeură, căpşuni, cătină - aproape toate sortimentele de fructe. Lipsa pe care o resimţim a cireşelor amare care nu s-au făcut anul acesta, dar sperăm să avem recoltă anul viitor. Preţurile sunt aceleaşi cu cele de anul trecut: 10 lei pentru borcanul de 400 de grame de dulceaţă şi 5 lei pentru 200 de mililitri de suc”, ne-a spus Iuliana Ion, unul dintre producătorii prezenţi la festival.

   

Page 12 of 19