Friday, April 26, 2024
   
Text Size

Cu traista-n băţ

Târgul de Fete de pe Muntele Găina

Cu traista-n băţ

targPeste 1000 de oameni au participat, ieri, 22 iulie, la celebrul Târg de Fete de pe Muntele Găina. Îndrăgostiţii au primit certificate care să le ateste statutul şi chiar au fost înregistraţi într-un registru special, după ce au fost întâmpinaţi de legendara Crăiasă a Muntelui Găina.

 

Prin Cişmigiu… de-a lungul secolelor

Cu traista-n băţ

C4Până la începutul secolului 19, Cişmigiul era numit Balta lui Dura Neguţătorul, un loc mult mai întins decât ceea ce cunoaştem noi azi a fi cel mai romantic parc bucureştean. Aşadar, balta plină de mâl şi puzderie de broaşte, datorată unor izvoare subterane nesecate, a fost „îmblânzită”, domesticită chiar de vienezul Carl Fiederich Wilhelm Mayer, arhitectul peisagist adus şi îndemnat la aceasta de Gheorghe Bibescu. Astăzi, balta cea urâtă este un loc plin de vrajă şi poezie, un loc fermecător, străjuit de copaci şi buturugi seculare, în miezul Capitalei.

Interesant de ştiut este că Grădina Cişmigiu este amenajată în genul parcurilor engleze şi are mai multe intrări: două prin Bulevardul Regina Elisabeta, două prin Bulevardul Schitu Măgureanu, una prin str. Ştirbei Vodă. Este clasată pe lista monumentelor istorice din Bucureşti cu B-II-a-A-19655.

 

   

Castelul Peleş pe Google Maps/ 39 de oraşe din România îşi deschid porţile pe Street View

Cu traista-n băţ

pelesImagini cu obiectivele turistice ale României, din 39 de oraşe mari, vor fi, de acum, vizibile pe Street View/ Google Maps, ceea ce reprezintă rezultatul final al unui proiect lansat, astăzi, la Ateneul Român din Capitală. Acesta presupune, între altele, promovarea „pe viu” a celor mai pitoreşti şi valoroase locuri şi peisaje din România.

Reprezentanţii Google au anunţat acest proiect în faţa Ateneului Român. Acolo a fost amplasată o hartă uriaşă a României, conţinând imagini ale unor obiective celebre ca Peleşul, Branul sau Voroneţul.

Proiectul a fost prezentat de Dan Bulucea, Country Manager Google România, la conferinţă participând şi directorul Filarmonicii „George Enescu”, Andrei Dimitriu - sediul acesteia fiind primul obiectiv inclus în proiect.

Parcul Naţional Retezat, centrul istoric al Sighişoarei, bisericile de lemn din Maramureş, mănăstirile legendare din Bucovina, satele transilvane străjuite de secole de bisericile fortificate, Castelul Peleş, întortocheatele Chei ale Bicazului, dar şi multe alte obiective vor fi reflectate în imagini pe Google Maps, invitând la popas şi, deopotrivă, la bogate lecţii de istorie şi artă.

Acoperirea Street View în România se extinde cu încă 39 de oraşe, Ministerul Culturii va oferi, la solicitarea Google, sprijin pentru acest proiect prin punerea la dispoziţie a unor informaţii minuţioase despre obiectivele vizate, fie că sunt sau nu monumente istorice. Echipa Google va surprinde imagini panoramice şi din satele de pe traseu sau din zona celor 39 de oraşe incluse, care păstrează vestigii, frumuseţi, tradiţii şi obiceiuri ce nu merită ignorate. Printre acestea: Craiova, Focşani, Baia Mare, Râmnicu Vâlcea, Alba Iulia, Galaţi, Deva, Hunedoara, Sfântu Gheorghe, Zalău.

În urmă cu o lună, Street View era disponibil în 40 de ţări şi respectiv 3.000 de oraşe.

   

MARATONUL VINULUI/ Distracţie maximă la Urlaţi / GALERIE FOTO

Cu traista-n băţ

maratonvinurlati03Cea de-a doua ediţie a Maratonului Vinului s-a încheiat, în acest weekend, cu succes, la Urlaţi. Vremea a ţinut cu cicliştii veniţi din toate colţurile ţării, dar şi din străinătate. Aproape 500 de pasionaţi ai ciclismului s-au înscris la competiţiile organizate pe traseele de 55 şi 30 de kilometri şi s-au aliniat la linia de start, iar cei mai mulţi dintre ei au reuşit să treacă fără probleme linia de finish.

   

PROIECTE/ Safari Park la Pojorâta şi pârtie în Călimani

Cu traista-n băţ

SAFARIAutorităţile judeţene sucevene se pregătesc să investească într-un „Safari Park” la Pojorâta. Recent, la o întâlnire a managerilor din turism, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat că iniţiativa s-ar adresa, mai cu seamă, copiilor, tinerilor, dar şi părinţilor care îi însoţesc.

Nechifor a afirmat că proiectul nu va fi costisitor şi ar putea fi realizat pe terenul fostei unităţi militare din Pojorîta, aflat în patrimoniul Consiliului Judeţean.

Mai mult chiar, convins de succesul iniţiativei, reprezentantul CJ Suceava le-a solicitat participanţilor să vină cu propuneri concrete şi grabnice privitoare la acest subiect. El a spus că mai are în vedere şi un proiect privind înfiinţarea unui domeniu schiabil în Călimani, dat fiind faptul că acolo zăpada se menţine aproximtiv patru-cinci luni pe an, ceea ce poate atrage numeroşi turişti în zonă.


   

Page 18 of 19