Friday, April 19, 2024
   
Text Size

Viaţa ca o artă

Călătorie printre stări

Viaţa ca o artă

71153117 14582493 9554607      Considerată a fi limbajul universal, muzica este o călătoare prin stările omeneşti. Vizitează năzuinţe, stârneşte senzaţii sau deschide poarta imaginaţiei vizuale. Muzica descifrează cele mai complexe semnale ale subconştientului, reuşind să aducă în conştient mesaje neînţelese ale acestuia, prin relaţii lizibile minţii noastre. Stările care nu pot fi descrise prin cuvinte din cauza complexităţii sau a intensităţii pot fi transpuse în muzică, reuşind să călătorească spre ceilalţi fără prea multe explicaţii. Cel care are cultură muzicală va avea acces la analiză, iar cel care nu are va putea să se bucure; de aceea, muzica nu trebuie ocolită din prejudecăţi educaţionale. Participarea la un spectacol de muzică simfonică este echivalentul unei terapii, o baie de spiritualitate, o şansă de a ne descătuşa energiile şi a lăsa deoparte, uitate, obsesiile mărunte, rutinele şi uzura. Dacă florile iubesc muzica, aşa cum au demonstrat diverşi cercetători, atunci nu este de mirare că cele mai importante activităţi umane sunt însoţite de muzică. Călătorind pe aripa ei, vom reuşi să imprimăm amintirilor noastre o pregnanţă universală, făcând  din   ele temeliile normalităţii, definită ca aspiraţie pentru optimismul de fiecare zi.

 

De ce trebuie să fiu frumoasă?

Viaţa ca o artă

image-pngBineînţeles că nu trebuie, dar de ce n-aş fi, dacă pot? Frumuseţea este o calitate şi natural este să ne dorim să deţinem toate calităţile posibile. Societatea nu a făcut altceva decât să specializeze o tendinţă înnăscută a omului, aceea de a fi uimit, încruntat, stimulat şi motivat de frumuseţe. Omul este mult mai receptiv la imagine decât la oricare altă formă de manifestare a adevărului. Privind natura, vom observa tendinţa ei de a se organiza estetic şi armonios, după câteva criterii: necesitate, economie şi frumuseţe. Acestea au devenit, cu timpul, principiile de organizare ale artelor vizuale. Viaţa socială preia şi ea tendinţele naturale şi construieşte, creează sisteme estetice şi valori culturale organizate după legile armoniei, pe care, prin artă le „smulge” din neştiut. Reflectarea imaginii presupune şi reorganizare. A căuta frumuseţea înseamnă să îţi găseşti un optim existenţial în care să te poţi accepta şi integra. Faptul că oamenii se judecă unii pe alţii după canoanele de frumuseţe ale vremii nu are legătură cu frumuseţea în sine, ci, mai degrabă, cu resorturile intime ale puterii. Ce intervine în judecare? Estimarea, compararea, evaluarea. Toate acestea se fac în funcţie de valorile personale, de cultura personală. Cu cât libertăţile de exprimare ale unei persoane sunt mai mari cu atât judecările devin mai largi şi mai puţin focalizate pe aspecte particulare. În ceea ce-i priveşte pe europeni sau pe orientali şi principiile lor estetice, cred că ele sunt mai degrabă expresii ale încercării de păstrare a identităţii. Deşi valorile estetice migrează necontenit de la o cultură la alta, nevoia de păstrare nealterară a rădăcinilor se manifestă atât la europeni, cât şi la orientali. Poate că întrebarea nu ar fi trebuit să fie „de ce trebuie să fiu frumoasă?”, ci „cum se schimbă noţiunea de frumos?”, sau „cum mă pot apăra de presiunea frumuseţii?”.

   

10 particularităţi care fac din fiecare dintre noi o fiinţă unică

Viaţa ca o artă

71153117 4961294 9551369Oricât de mult ar semăna doi oameni între ei, există trăsături care fac ca fiecare persoană să fie unică în felul ei.

Iată 10 aspecte ce diferenţiază un individ uman de altul, astfel încât nu există doi oameni absolut identici.

ADN-ul

 Amprentele digitale

Mersul

 Urechile

Ochii

 Vocea

Mirosul

 Bătăile inimii

Undele cerebrale

 Microbiomul

 

   

Comunică asertiv

Viaţa ca o artă

article-2179750-143d5384000005dc-970-964x642Asertivitatea nu există !

Conceptul acesta este de fapt o “găselniță americănească” ce se referă la curajul de a spune lucrurilor pe nume într-o manieră de respect față de celălalt. Spuneam mai sus că asertivitatea nu există pentru că ea este de fapt un concept foarte abstract care nu înseamnă aproape nimic până când nu vezi doi oameni care comunică asertiv unul cu celălalt.

Așadar, asertivitatea nu este un lucru ci un proces. Nu este atât un obiect de studiu cât mai curând un subiect de practică. După părerea mea, ești asertiv în măsura în care ceea ce spui aprofundează relația de comunicare cu interlocutorul tău și/sau mărește șansele îndeplinirii obiectivului pe care îl aveți în comun.  Să fii asertiv înseamnă să comunici autentic și eficient, construind în timp real o relație pe termen lung.  Un fel de a fi contrastând cu asertivitatea este agresivitatea. Adică, să spui ce ai de spus fără să îți pese de reacția celuilalt, dominându-l psihic, emoțional și uneori chiar fizic.

De aceea, o condiție importantă a asertivității este starea ta internă – felul în care te simți atunci când ai un comportament asertiv față de cineva. Îți sugerez să alegi momentele în care simți un echilibru interior cât mai bun. Dacă mai ai resentimente sau emoții puternice la adresa persoanei respective poate că e mai
bine să mai aștepți puțin înainte să exhibi un comportament asertiv. Ca metodă, poți exersa un comportament ASERTIV în 7 pași, așa cum este el descris sub formă de acronim, în cele ce urmează.

   

Armonia interioară

Viaţa ca o artă

article-2179750-143d53bb000005dc-910-964x642Armonia interioara inseamna ca ceea ce gandesti este in concordanta cu ceea ce faci, ca ceea ce vrei nu contravine altor lucruri pe care simti ca trebuie sa le faci. Este acel loc in care iti vine sa spui “La Vita e Bella”, cu pasiunea lui Roberto Bennini in filmul cu acelasi nume. (Daca nu ai vazut filmul, fa-ti un cadou de (dupa) sarbatori – merita fiecare minut!) Armonia interioara inseamna ca nu ai conflicte interioare. Inseamna ca “vocea ta interioara” nu este contradictorie. Armonia interioara nu este o stare perpetua in care unii norocosi se gasesc. Armonia interioara este o stare in care te poti gasi de fiecare data cand o cauti cu suficienta consecventa. Si totusi, sa comunici bine cu tine insuti este chiar mai important decat sa comunici bine cu cei din jur. Comunicarea cu sine este cruciala. Primul lucru important pentru o buna comunicare cu tine este valabil si in comunicarea cu ceilalti: Sa iti pese! Este esential sa iti pese de ceilalti pentru a comunica bine cu ei. La fel, este esential sa iti pese de tine insuti si sa te respecti pentru a iti gasi armonia interioara. Cand iti pasa de tine, investesti in cresterea ta personala. Aceasta este probabil cea mai profitabila investitie pe care poti sa o faci intr-o viata, pentru ca isi produce efectele in toate ariile vietii tale. Mai intai, poate vei gasi util sa evaluezi cat de multe faci pentru tine in prezent. Incepe cu o analiza a investitiilor personale, in urmatoarele privinte:

Timp pentru tine

 Relaxare

Noi descoperiri

Cadouri (iti faci cadouri?)

Distractie

Hobby

Sa faci ce iti place

Timp petrecut in compania prietenilor

Bani cheltuiti pentru tine

Noteaza cu N (nesatisfacator), A (acceptabil) sau S (satisfacator) fiecare din elementele de mai sus.

Dupa aceasta evaluare, raspunde pe indelete la urmatoarele intrebari:

Care sunt lucrurile din lista de mai sus pe care le faci in mod satisfacator?
Care sunt cele pe care le faci cel mai bine? Cum le faci?
Care sunt lucrurile pe care le faci cel mai putin?
Care este un lucru pe care iti doresti sa il faci mai mult?
Care este primul pas pe care ar trebui sa il faci pentru a face acest lucru (de mai sus)?
Ce vei face efectiv?

Ai acum o idee despre un comportament foarte important, pe care daca l-ai include in viata ta de zi cu zi, ai putea obtine efecte benefice foarte mari.

Acest comportament ar putea face parte dintre obiectivele tale importante… este decizia ta sa il incluzi in lista mai devreme sau mai tarziu… Acum, sa concretizam si mai mult conceptul de armonie interioara! Cu totii avem nevoie de cai simple si eficiente pentru a ne gasi echilibrul. In unele momente o tehnica ar putea fi foarte eficienta, iar in alte momente ea ar putea sa dea gres!  Una dintre caile cele mai eficiente de regasire a echilibrului interior tine de abilitatea ta de a comunica eficient cu tine insuti. Mai exact, capacitatea de a influenta si armoniza vocile interioare. Exista numeroase studii in domeniul dialogului interior. Se pare ca fiecare autor a gasit cate un nume pentru a explicita acest fenomen al comunicarii cu sine (gremlin, spiridus, voce interioara, injonctiune, etc.). Indiferent care ii este numele, fenomenul este responsabil in foarte mare masura de mecanismul autosabotarii. Simplu spus, vocea interioara ne spune ce sa facem si ce sa nu facem, ne critica sau ne persecuta, etc. Pentru a ne gasi echilibrul interior avem nevoie sa “comunicam” cu aceasta voce, sa intelegem carui scop ii serveste si abia apoi sa “luptam” cu ea sau sa o reducem la tacere. De multe ori scopul acestei voci este acela de a ne atrage atentia, de a ne feri de pericole, esec sau durere…

Cum se face?

Ca in orice comunicare, pentru a relationa ai nevoie mai intai sa asculti. Incepe prin a te obisnui sa iti pui din cand in cand urmatoarea intrebare: “Ce imi spun chiar acum?” Vei fi surprins de volumul dialogului tau interior (dupa unele studii, acesta este intre 300 si 600 de cuvinte pe minut).

Apoi, fa un pas mental inapoi, ca si cand ai fi la marginea unei paduri si te-ai indeparta o suta de metri sa vezi mai bine liziera. Evalueaza ceea ce iti spui folosind urmatoarele intrebari:

Ceea ce mi-am spus este rezonabil?
Ceea ce mi-am spus imi este util?
Ce efect are tonul vocii interioare asupra mea?

Adeseori, simpla modificare a tonului vocii va schimba complet experienta. De exemplu, schimbind de la o voce critica si dominatoare la una grijulie si toleranta, ai putea sa descoperi ca de fapt continutul a ceea ce se spune este intr-adevar foarte folositor. Repeta in dialogul tau interior fraza respectiva cu tonul schimbat si simte diferenta! Probabil vei descoperi treptat cum vocea ta interioara se transforma din critic in aliat. Mini-tehnicile descrise mai sus pot parea greu de aplicat (daca te afli “in padure”), sau nesemnificative (daca te afli… “prea departe de liziera padurii”).

Si totusi, cand le aplici de citeva ori la rand constati diferenta: ai devenit constient de propriile tale limitari si mecanisme de autosabotare si poti sa le “intorci” in favoarea ta. Nu esti singurul beneficiar al acestor instrumente de dezvoltare personala. Prin noua ta atitudine, ele devin vizibile prietenilor si colegilor din jurul tau.

Autor,  Andy Szekely

 
3,532
vizualizări
   

Page 28 of 29