Saturday, April 27, 2024
   
Text Size

Viaţa ca o artă

Dieta care contrazice toate regulile

Viaţa ca o artă

images 5Nu contează doar ce alimente consumaţi sau cum le combinaţi, ci şi în ce ordine le mâncaţi. Alegeţi să consumaţi mai întâi alimente uşoare şi apoi cele grele pentru a preveni blocajele din stomac şi risipa de energie.

Ordinea în care consumaţi alimentele la masă are un rol esenţial în procesul de digestie, slăbire şi detoxifiere. Cei mai mulţi oameni consumă alimente de calitate, dar în ordine greşită sau în combinaţii nepotrivite. De exemplu, multe persoane iau micul dejun „ca să aibă energie", deşi nu le este foame şi de obicei, consumă alimente cu mult amidon, cum ar fi cereale sau pâine prăjită cu unt, care se digeră foarte greu. După un mic dejun copios, la gustarea de la ora zece, majoritatea persoanelor aleg fructe care fermentează într-un stomac plin. În această ordine, alimentele formează ambuteiaje, împiedică detoxifierea şi slăbirea.

Kimberly Snyder, nutriţionistă şi expertă în înfrumuseţare, propune în cartea sa „Frumuseţe prin detoxifiere", apărută la editura Lifestyle Publishing în colecţia „Citeşte sănătos", un nou plan de alimentaţie care se bazează pe principiul mâncatului de la uşor la greu. Ea recomandă să mâncaţi alimentele uşoare precum fructele şi legumele la începutul mesei, lăsându-le pe cele mai grele, ca peştele sau carnea, la sfârşit pentru a face mâncarea să circule mai repede prin organism. Viteza tranzitului intestinal este foarte importantă deoarece reduce fermentaţia, putrefacţia, gazele şi balonarea.

„Fructele trec prin stomac în aproximativ 20-30 de minute, cu excepţia bananelor, cărora le trebuie vreo 45 de minute. Amidonul rămâne câteva ore în stomac, iar proteinele chiar şi mai mult, fiind cele care circulă cel mai încet şi care au nevoie de timpul cel mai lung de digerare. De aceea, este recomandat ca după o masă bogată în proteine, să aşteptaţi trei-patru ore înainte de a consuma un alt grup de alimente", explică nutriţionista Kimberly Snyder.

Potrivit noului plan de alimentaţie, micul dejun trebuie să înceapă cu fructe sau cu sucuri naturale din fructe şi legume care conţin mulţi nutrienţi. Dacă mâncaţi pâine prăjită sau cereale după fructe, aceste alimente nu vor împidica fluxul alimentelor uşoare prin organism. Acelaşi principiu este valabil pentru toate mesele zilei.

La toate mesele, este bine să mâncaţi la început alimentele crude, înaintea celor gătite. Altfel, mâncarea gătită va împiedica digestia crudităţilor care vor fermeta şi vă vor provoca disconfort din cauza gazelor", spune dr. Ann Wigmore.

Planul tradiţional de alimentaţie

Micul dejun
Credinţa populară. Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei şi trebuie să mâncaţi mult ca să aveţi energie toată ziua.

Prânz
Credinţa populară. Prânzul trebuie să fie masa cea mai copioasă a zilei ca să aveţi timp să ardeţi caloriilor.

Cina
Credinţa populară. Cina trebuie să fie uşoară pentru că nu este timp destul pentru digerarea hranei.

Gustările
Credinţa populară. Consumaţi mici gustări de-a lungul zilei, la fiecare câteva ore, pentru a forţa metabolismul să funcţioneze.

Noul plan de alimentaţie

Micul dejun
Noul obicei. Nu mâncaţi până nu vi se face foame. Lipsa senzaţiei de foame înseamnă că organismul nu are nevoie de hrană. Când vi se face foame, alegeţi alimente uşoare, precum fructe şi legume.

Prânz
Noul obicei. Aveţi grijă la prânz să combinaţi corect alimentele şi să mâncaţi uşor pentru a menţine o digestie optimă pe tot parcursul zilei. Puiul la cuptor cu broccoli, pastele cu verdeţuri şi friptura cu sos uşor de spanac, sunt mâncăruri care combină alimentele în mod corect.

Cina
Noul obicei. Cine este momentul când puteţi să vă faceţi poftele, dat fiind că toată ziua aţi mâncat corect, permiţându-i organismului să se cureţe. Este important însă să mâncaţi cu trei-patru ore înainte de culcare, pentru a le da timp alimentelor să se digere bine.

autor, Alexandra Jeles

 

Igiena mentală

Viaţa ca o artă


Din cele mai vechi timpuri, înţelepţii lumii au recomandat pe lângă igiena corpului fizic şi igiena modului de a gândi şi, mai mult decât atât, o igienă şi o purificare a simţămintelor noastre. De la acest nivel, odată dobândit, s-a mers chiar mai departe, recomandându-se o curăţenie desăvârşită a celui mai profund aspect al existenţei, acela al năzuinţelor, al modelului urmat în viaţă şi al conceptului despre bine.

Dacă schema pe care viaţa noastră îşi structurează şi îşi modelează forma este bine susţinută, nici un fel de piedică, de greutate întâlnită în viaţă nu ni se va mai părea atât de grea ca atunci când, neavând suportul unui ideal clar, pornim spre acţiune fără să ştim de fapt cine suntem şi încotro ne îndreptăm.

Omul nu este doar un corp viu şi inteligent, pentru că el nu este doar un mecanism biologic, el este acea Creaţie a lui Dumnezeu care, fiind concepută după chipul şi asemănarea Sa, este înzestrată cu reflexivitate în cunoaştere şi, ca atare, integrată în creaţia universală a viului. Toate fiinţele sunt într-o interdependenţă continuă: temporală, spaţială şi spirituală, legile care guvernează întreaga evoluţie fiind aceleaşi pentru toţi. Mai simplu spus, orice faptă determină un efect, adică nimic din ceea ce se întâmplă, bine sau rău, nu este întâmplător, toate având o cauză, deci şi suferinţa.

Un sistem viu ajunge să fie afectat de suferinţă chiar înainte ca ea să se vadă la nivel fizic. Putem deduce aceasta dacă înţelegem că suportul material are o formă, o culoare şi alte caracteristici doar pentru că el conţine informaţii specifice, complex implementate, care îi conferă toate atributele necesare existenţei. Dacă informaţiile sunt perturbate din diverse cauze, efectul lor în lumea materială devine nociv. Este o concluzie logică, pe baza căreia putem admite că informaţia stă la baza existenţei viului şi, în consecinţă, este cea care, înainte de corpul fizic, ar trebui cercetată, diagnosticată şi vindecată. Acţionând astfel, menţinem igiena sistemului viu atât la nivel spiritual, cât şi la nivel fizic.

autor, Camelia Radu

   

Povestioara...

Viaţa ca o artă

images 4Intr-o zi, un batranel in varsta de 92 de ani, mic de statura si foarte prezentabil, vadit preocupat de aspectul sau exterior, a intrat intr-o casa de batrani. Sotia sa murise de curand, la varsta de 70 de ani, iar el fusese nevoit sa plece din casa. Dupa cateva ore de asteptare in holul casei de batrani, el a zambit cu blandete cand i s-a spus ca incaperea in care urma sa locuiasca era pregatita. In timp ce mergea incetisor catre lift, sprijinindu-se in baston, eu am inceput sa-i descriu cum arata camera lui, vorbindu-i si despre draperia de la geam. 
 - Imi place foarte mult – mi-a spus el, cu entuziasmul unui baietel de 8 ani, care tocmai primise in dar un catelus.
 - Domnule, dar inca nu ati vazut camera. Mai asteptati o clipa, aproape am ajuns. 
 - Nu are nicio importanta cum arata camera – a raspuns el. Fericirea e o stare pe care am ales-o in mod aprioric. Nu de mobilier sau de modul in care este decorat spatiul depinde faptul ca imi place sau nu camera, ci mai degraba modul in care am hotarat eu sa o percep. Am decis deja in mintea mea ca imi place camera in care voi locui aici. Este o decizie pe care o iau in fiecare zi, cand ma trezesc. Am posibilitatea de a alege. Imi pot petrece ziua in pat, enumerand toate problemele pe care le am cu anumite parti ale corpului meu care nu mai functioneaza prea bine, sau ma pot trezi multumindu-i Cerului pentru acele parti din mine care inca mai functioneaza normal. Fiecare zi este un dar si, cata vreme imi pot deschide ochii, ma voi concentra asupra noii zile si asupra tuturor amintirilor fericite pe care le-am creat in viata mea. Batranetea seamana cu un cont bancar. La apusul vietii, retragi din contul tau ceea ce ai depozitat de-a lungul vietii. 
Asadar, sfatul pe care l-as da fiecarui om este sa depoziteze cat mai multa fericire in contul bancar al memoriei sale. Le multumesc tuturor celor care au contribuit la umplerea contului meu cu amintiri fericite, cont pe care continui sa il umplu si acum. Aminteste-ti aceste sfaturi simple pentru fericire:
 
                       1.       Elibereaza-ti inima de ura.
                     2.       Elibereaza-ti mintea de griji.
                      3.       Traieste cu simplitate.
                      4.       Daruieste mai mult.
                     5.       Renunta la asteptari.
 
material trimis de Eugen Morariu, Arad
 
 
 
 
 
 
 
   

Înainte de culcare

Viaţa ca o artă

viewer 1

   

Daca te lasa memoria...

Viaţa ca o artă


images 6Dacă te confrunţi tot mai des cu situaţii în care uiţi de la mână până la gură, nu trebuie să intri în panică, susţine medicul Amy Jamieson-Petonic. El spune că stresul, dieta dezechilibrată şi lipsa odihnei sunt doar câţiva dintre factorii responsabil de apariţia acestei probleme.
Specialistul susţine că există o serie de nutrienţi care ajută la îmbunătăţirea capacităţii de memorare, notează Huffington Post. Dr. Jamieson-Petonic a realizat o listă de alimente care te ajută să ai o memorie de elefant.
● Fructele de pădure nu ar trebui să lipsească din dieta zilnică, dacă vă confruntaţi cu probleme de memorare. Medicul spune că aceste fructe conţin un antioxidant care îmbunătăţeşte performanţele creierului. În plus, un studiu realizat pe o perioadă de 3 luni a demonstrat că fructele de pădure au reuşit să îmbunătăţească capacitatea de memorare chiar şi în rândul persoanelor vârstnice.
● Migdalele reprezintă hrana ideală pentru creier. Medicii spun că aceste fructe conţin o componentă proteică care stimulează producţia unei substanţe în organism responsabilă cu capacitatea de memorare.
● Ciocolata neagră, care are un conţinut de cacao de 70%, nu ar trebui să lipsească din dieta persoanelor care uită diferite lucruri. Aceasta este bogată în flavonoizi, antioxidanţi indispensabili creierului.
● Uleiul de măsline conţine o substanţă chimică care ajută creierul să reţină mesajele care ajung la el. Pentru a ne îmbunătăţi capacitatea de memorare, dr. Jamieson-Petonic recomandă ca acest tip de ulei să fie introdus în dieta zilnică, mai ales că are un conţinut ridicat de acizi graşi Omega 3.
● Ceaiul verde se află şi el pe lista alimentelor care te ajută să ai o memorie de elefant. Studiile din domeniu au domeniu au demonstrat că acest tip de ceai previne pierderile de memorie.   
 
   

Page 24 of 29