Friday, July 18, 2025
   
Text Size

Teatru Film

Candela doarme

O poezie pe zi

            

Candela doarme

sub butoiul cu pulbere.

 

Flacăra are culoare de maci,

seamănă cu lanul de grâu.

 

Viața îi tremură

la orice adiere de vânt.

 

E de ajuns un fitil

să detoneze neumbrele.

 

autor, Gabriel Vincenţiu Mălăiescu

 

EVENIMENTELE ZILEI / 26 noiembrie

Nu Rata!

ivan-patzaichinEvenimente
1957 - Adunarea Generala a ONU adoptă în unanimitate rezoluţia iniţiată de România, intitulată „Bazele cooperării economice internaţionale". Aceasta este prima rezoluţie iniţiată de România la ONU.
1965 - A fost lansat primul satelit artificial francez, Asterix, Franta devenind a treia putere spaţială din lume.
1968 - A fost adoptată Convenţia ONU asupra imprescriptibilităţii crimelor de război şi a crimelor împotriva umanităţii (intrată în vigoare la 11.11.1970).

   

SĂRBĂTOARE CREŞTINĂ/ Sfântul Pantelimon, „doctorul fără de arginţi”

Rădăcini

sf pantelimonSfântul Pantelimon, pomenit în data de 27 iulie, este cunoscut ca „doctor fără de arginţi”, fiind considerat ocrotitorul medicilor şi tămăduitor al bolnavilor. El este un model de doctor şi creştin.

Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon a trăit în vremea împăratului Maximian Galeriu şi a văzut lumina zilei în anul 284, dintr-un tată păgân, senator la curtea împăratului, şi o mamă creştină. Primul său nume a fost „Pantoleon”, care însemna „cel în toate puternic, ca un leu”. După moartea mamei, el a terminat cu succes Şcoala de Medicină la Nicomidia. Ulterior, tânărul Pantelimon a fost remarcat de împărat, care l-a şi ales drept medic al său.

   

Blue Moon

O poezie pe zi

Luna albastră înghesuită

în cușca pieptului

așteaptă

 

Culcuș în așternut de

aripă abătută

în treacăt.

 

Chip alb de dincolo de lume

soarbe printre coaste,

luna albastră.

 

Acasă e în nor,

străin e lutul meșterit

de mâna focului.

 

autor, Călin Derzelea

 

 

 

 

 

   

EVOCARE/ 129 de ani de la naşterea arhitectului Toma Socolescu

Rădăcini

Reprezentanţii Primăriei Ploieşti, în parteneriat cu membri ai instituţiilor de cultură de rang judeţean, au marcat, astăzi, împlinirea a 129 de ani de la naşterea renumitului arhitect Toma Socolescu, a cărui amprentă o poartă clădirile emblematice ale Ploieştiului. Evenimentul a avut loc astăzi, la bustul arhitectului aflat în parcul „Toma Socolescu”, din apropierea Halelor Centrale.

Toma T. Socolescu (n. 20 iulie 1883, Ploieşti - d. 16 octombrie 1960, Bucureşti) şi-a consacrat întreaga viaţă dezvoltării judeţului Prahova şi, în special, a oraşului Ploieşti, contribuind, totodată, la viaţa culturală a României. Printre cele mai importante construcţii proiectate se numără Catedrala „Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiu, Halele Centrale, Palatul de Justiţie, Palatul Şcoalelor Comerciale, Banca Creditul Prahovei şi Cinematograful Scala.

T3

   

Page 238 of 277