Friday, July 18, 2025
   
Text Size

Teatru Film

Cea mai veche aşezare neolitică din ţară iese de sub autostrada Sibiu-Orăştie

Rădăcini

Asezare neolitica SibiuCea mai veche aşezare neolitică din ţară a fost descoperită în cursul acestei săptămâni, de o echipă de arheologi, pe tronsonul IV al autostrăzii Sibiu-Orăştie, în zona localităţii sibiene Cristian. Directorul Muzeului Brukenthal, Sabin Luca, a dezvăluit că indicii arată clar întemeierea aşezării de către primul val de agricultori care au migrat din Orientul Apropiat.

Lucrările de cercetare arheologică de pe tronsonul IV al autostrăzii Sibiu-Orăştie s-au derulat sub egida Muzeului Naţional Brukenthal. Sabin Luca, directorul instituţiei a făcut publice, ieri, mai multe informaţii despre recenta descoperire într-unul dintre cele nouă situri de pe traseul viitoarei autostrăzi. Astfel, la patru metri de la suprafaţa solului, o adâncime neaşteptată pentru arheologi, a fost descoperită cea mai veche aşezare neolitică din România, ceea ce reprezintă, în opinia specialiştilor, o adevărată provocare pentru mult timp de acum încolo.

 

mireasa de sare

O poezie pe zi

pe drumul sării
pisez
încremenirea


îmbrăcată în slatină par frumoasă
nu ar fi trebuit să privesc peste umăr
aveam destule păcate
în pantofii aceştia de năbuc


voi păstra pe vârful limbii
gustul rănilor

 

autor, Maria Dobrescu

   

Numai o zi până la Târgul de Sfântul Nicolae, la Muzeul Ţăranului Român

Nu Rata!

mesteri2De vineri, 30 noiembrie până duminică, 2 decembrie, ]n intervalul 10.00- 18.00, sunteţi invitaţi la tradiţionalul Târg de Sfântul Nicolae de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

   

Karina - o artistă cât o grădină de trandafiri

Arte vizuale

KARINA 2La numai 23 de ani, cucereşte pe oricine cu florile sale de răşină, lemn, paste polimerice sau chiar sârmă de modelaj şi pietre semipreţioase (onix agate etc). Unde este ea – Karina - de jur-împrejur „roiesc” trandafiri şi tot soiul de minuni miniaturale unicat. Unde este ea, se iveşte o grădină gata să se dăruiască oricui îşi scaldă privirile şi, de ce nu, inima în frumuseţile hand-made, purtând marca tinerei artiste.

De data asta am găsit-o, alături de alţi câţiva artişti, în Gara de Nord din Bucureşti, împreună cu o măsuţă plină-ochi de bijuteriile şi poşetele ieşite din mâinile ei fermecate.

Karina a absolvit Liceul de Artă Plastica "Dimitrie Paciurea” - la specialitatea „ceramică fină şi modelaj”, dar a făcut şi pian. Iubeşte tot ceea ce natura îi dăruieşte ca sursă infinită de inspiraţie. Şi, chiar dacă, ulterior, a absolvit facultatea de management - marketing şi a lucrat la o firmă germana, s-a reîntors pe drumul artei, convinsă că are puterea de a ne încânta, de a crea. Fără să obosească.

Aşa se face că, de mai bine de un an, Karina este, cu ale sale creaţii, ba la manifestărilor organizate la Muzeul Ţăranului Român, ba în Palatul Sutu şi nu numai. Chiar şi în spaţii neconvenţionale… Unde, după cum mărturiseşte, nu o dată a avut plăcuta surpriză să îi fie admirate şi cumpărate minunăţiile de turişti străini, printre care chiar japonezi, impresionaţi de amprenta migalei şi de modelele unicat.

Trandafiri în toată splendoarea unor culori vii, parcă acum culeşi din rai, inimioare, buchete de flori se aştern în cercei, brăţări, inele, pandantive, coliere, agrafe, acesorii… poşete unicat din piele. Toate fine, toate delicate, parcă parfumate cu un talent care are încă mult de dăruit. Chiar dacă tânăra Karina Mitra îşi lucrează toate creaţiile în bucătărie.

La numai 23 de ani, artista promite şi, cu siguranţă, atunci când o veţi întâlni, vă veţi bucura de frumuseţile pe care vi le oferă.

   

Sibiul devine, timp de o săptămână, Capitala Literară a României

Literatură

SibiuIubitorii de carte şi nu numai sunt invitaţi la ineditul târg de carte BookLand care face, de astăzi, popas la Sibiu. Evenimentul, găzduit de Promenada Mall, vine cu o ofertă extrem de generoasă: nu mai puţin de 9.000 de titluri de carte, muzică şi film, de la cele peste 70 de edituri participante. Caravana BookLand va aduce, însă, în fosta Capitală Culturală Europeană (care, iată, nu se dezminte) şi manifestări complementare, precum expoziţii de pictură, sculptură şi ceramică, organizatorii pregătind şi numeroase seri de lectură publică cu celebrii scriitori şi poeţi sibieni, în intervalul 24 si 29 iulie.

   

Page 233 of 277