Teatru Film
Written by admins Tuesday, 14 August 2012 08:14
Creştinii serbează, pe data de 15 august, Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare religioasă cunoscută ca Sfânta Maria Mare şi care este pregătită printr-un post de două săptamâni. Ziua mai este cunoscută popular ca Sântămăria sau Uspenia, ultimul praznic împărătesc din anul bisericesc, ziua în care Fecioara Maria şi-a dat sfârşitul, iar popular este ziua care desparte lunile călduroase de cele reci.
Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare este cea mai mare sărbatoare a verii. Se ţine pentru sănătate, pentru căsătorie, pentru naştere uşoară, dar şi pentru vindecări. Înainte de Sfânta Marie Mare (15 august) se posteşte timp de două săptămâni şi se fac pelerinaje la mânăstirile care poartă hramul Sfânta Maria, unde credincioşii duc daruri, mâncare şi băutură, fac danii pentru călugări şi milostivesc pe săraci, pentru ocrotirea familiei şi a pruncilor. De asemenea, în Maramureş, există obiceiul ca în fiecare zi din post, la ceasurile serii, lumea să se adune la biserică şi să înveţe cântări către Maica Domnului.
Sărbătoarea poartă denumirea de „adormire”, pe de o parte pentru că în cadrul bisericii nu se poate vorbi despre „moartea” unui sfânt, iar pe de altă parte pentru că tradiţia bisericească spune că sfârşitul Fecioarei Maria a fost asemenea unei adormiri.
Written by Iuliana Radu Monday, 24 September 2012 04:01
1
Între pietre şi cer
curmale dulci
cochilii pentru soare.
2
Munţi sparţi
Soare fanatic
umbre de imam
3
Fără cuvânt
nici o pasăre
doar pietre uriaşe
povârnite
în oala deşertului.
Meteoriţi rătăciţi
ţin în gură
începuturile.
autor, Camelia Radu
Written by admins Thursday, 12 July 2012 13:40
Casa de Cultură “I.L.Caragiale” a Municipiului Ploieşti organizează la Brebu, în perioada 16 – 27 iulie 2012, cea de a şaptea ediţie a Taberei Internaţionale de Creaţie Plastică “Dan Platon”.
La tabara de creatie vor participa zece artişti, membri ai Uniunilor Artiştilor Plastici din: Constanţa, Târgu Mureş, Bistriţa, Baia Mare, Ploieşti şi Bulgaria.
Deschiderea taberei va avea loc luni, 16 iulie 2012, ora 12.00, la Muzeul “Casa Domnească” din Brebu.
Written by admins Wednesday, 25 July 2012 14:28
Între 19 - 22 iulie, la Sibiu, a avut loc Tabăra Internaţionale de Poezie „ARTGOTHICA”. Poeţii prezenţi şi-au putut prezenta creaţiile în locuri speciale cum sunt Casa cu Cariatide, Art Café sau Bohemian Flow. Lirica prahoveană modernă a fost prezentă la această manifestare, cu Cenaclul „Atitudini”, Călin Derzelea şi Marian Dragomir fiind doi tineri ploieşteni care promit multe prin versurile lor. Nici Câmpina nu a lipsit de la eveniment, poeţii Florin Dochia şi Maria Dobrescu fiind apreciaţi îndelung de public.
Written by Iuliana Radu Sunday, 05 August 2012 07:20
Armonia interioara inseamna ca ceea ce gandesti este in concordanta cu ceea ce faci, ca ceea ce vrei nu contravine altor lucruri pe care simti ca trebuie sa le faci. Este acel loc in care iti vine sa spui “La Vita e Bella”, cu pasiunea lui Roberto Bennini in filmul cu acelasi nume. (Daca nu ai vazut filmul, fa-ti un cadou de (dupa) sarbatori – merita fiecare minut!) Armonia interioara inseamna ca nu ai conflicte interioare. Inseamna ca “vocea ta interioara” nu este contradictorie. Armonia interioara nu este o stare perpetua in care unii norocosi se gasesc. Armonia interioara este o stare in care te poti gasi de fiecare data cand o cauti cu suficienta consecventa. Si totusi, sa comunici bine cu tine insuti este chiar mai important decat sa comunici bine cu cei din jur. Comunicarea cu sine este cruciala. Primul lucru important pentru o buna comunicare cu tine este valabil si in comunicarea cu ceilalti: Sa iti pese! Este esential sa iti pese de ceilalti pentru a comunica bine cu ei. La fel, este esential sa iti pese de tine insuti si sa te respecti pentru a iti gasi armonia interioara. Cand iti pasa de tine, investesti in cresterea ta personala. Aceasta este probabil cea mai profitabila investitie pe care poti sa o faci intr-o viata, pentru ca isi produce efectele in toate ariile vietii tale. Mai intai, poate vei gasi util sa evaluezi cat de multe faci pentru tine in prezent. Incepe cu o analiza a investitiilor personale, in urmatoarele privinte:
Timp pentru tine
Relaxare
Noi descoperiri
Cadouri (iti faci cadouri?)
Distractie
Hobby
Sa faci ce iti place
Timp petrecut in compania prietenilor
Bani cheltuiti pentru tine
Noteaza cu N (nesatisfacator), A (acceptabil) sau S (satisfacator) fiecare din elementele de mai sus.
Dupa aceasta evaluare, raspunde pe indelete la urmatoarele intrebari:
Care sunt lucrurile din lista de mai sus pe care le faci in mod satisfacator?
Care sunt cele pe care le faci cel mai bine? Cum le faci?
Care sunt lucrurile pe care le faci cel mai putin?
Care este un lucru pe care iti doresti sa il faci mai mult?
Care este primul pas pe care ar trebui sa il faci pentru a face acest lucru (de mai sus)?
Ce vei face efectiv?
Ai acum o idee despre un comportament foarte important, pe care daca l-ai include in viata ta de zi cu zi, ai putea obtine efecte benefice foarte mari.
Acest comportament ar putea face parte dintre obiectivele tale importante… este decizia ta sa il incluzi in lista mai devreme sau mai tarziu… Acum, sa concretizam si mai mult conceptul de armonie interioara! Cu totii avem nevoie de cai simple si eficiente pentru a ne gasi echilibrul. In unele momente o tehnica ar putea fi foarte eficienta, iar in alte momente ea ar putea sa dea gres! Una dintre caile cele mai eficiente de regasire a echilibrului interior tine de abilitatea ta de a comunica eficient cu tine insuti. Mai exact, capacitatea de a influenta si armoniza vocile interioare. Exista numeroase studii in domeniul dialogului interior. Se pare ca fiecare autor a gasit cate un nume pentru a explicita acest fenomen al comunicarii cu sine (gremlin, spiridus, voce interioara, injonctiune, etc.). Indiferent care ii este numele, fenomenul este responsabil in foarte mare masura de mecanismul autosabotarii. Simplu spus, vocea interioara ne spune ce sa facem si ce sa nu facem, ne critica sau ne persecuta, etc. Pentru a ne gasi echilibrul interior avem nevoie sa “comunicam” cu aceasta voce, sa intelegem carui scop ii serveste si abia apoi sa “luptam” cu ea sau sa o reducem la tacere. De multe ori scopul acestei voci este acela de a ne atrage atentia, de a ne feri de pericole, esec sau durere…
Cum se face?
Ca in orice comunicare, pentru a relationa ai nevoie mai intai sa asculti. Incepe prin a te obisnui sa iti pui din cand in cand urmatoarea intrebare: “Ce imi spun chiar acum?” Vei fi surprins de volumul dialogului tau interior (dupa unele studii, acesta este intre 300 si 600 de cuvinte pe minut).
Apoi, fa un pas mental inapoi, ca si cand ai fi la marginea unei paduri si te-ai indeparta o suta de metri sa vezi mai bine liziera. Evalueaza ceea ce iti spui folosind urmatoarele intrebari:
Ceea ce mi-am spus este rezonabil?
Ceea ce mi-am spus imi este util?
Ce efect are tonul vocii interioare asupra mea?
Adeseori, simpla modificare a tonului vocii va schimba complet experienta. De exemplu, schimbind de la o voce critica si dominatoare la una grijulie si toleranta, ai putea sa descoperi ca de fapt continutul a ceea ce se spune este intr-adevar foarte folositor. Repeta in dialogul tau interior fraza respectiva cu tonul schimbat si simte diferenta! Probabil vei descoperi treptat cum vocea ta interioara se transforma din critic in aliat. Mini-tehnicile descrise mai sus pot parea greu de aplicat (daca te afli “in padure”), sau nesemnificative (daca te afli… “prea departe de liziera padurii”).
Si totusi, cand le aplici de citeva ori la rand constati diferenta: ai devenit constient de propriile tale limitari si mecanisme de autosabotare si poti sa le “intorci” in favoarea ta. Nu esti singurul beneficiar al acestor instrumente de dezvoltare personala. Prin noua ta atitudine, ele devin vizibile prietenilor si colegilor din jurul tau.
Autor, Andy Szekely
vizualizări
More Articles...
Page 231 of 277