Teatru Film
Written by admins Wednesday, 28 November 2012 09:00
Evenimente
1893 - A apărut, la Bucureşti, cu întreruperi, revista literară „Vieaţa - revista săptămânală ilustrată" (până la 28.01.1896), sub conducerea lui Al. Vlahuţă şi V.A.Urechia.
1989 - Cancelarul vest-german, Helmut Kohl, a prezentat în Bundestag un plan structurat în trei etape, în care erau analizate perspectivele unificării Germaniei; la 8.12.1989, la Strassbourg, cancelarul vest-german se pronunţa pentru demararea procesului de uniune economica şi monetară a celor două Germanii.
1991 - Semnarea Tratatului de prietenie, cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Elenă.
1995 - Republica Ceha devine membru al Organizaţiei de Cooperare Economică şi Dezvoltare, fiind prima ţară fostă comunistă acceptată în acest organism.
Written by Iuliana Radu Monday, 30 July 2012 09:06
Între scrierile lui Mihai Eminescu există o rugacine de o desăvârşită simplitate. Cuvintele par purtate de unda unui val blând, duios. Nu se ştie cum, această rugăciune a ajuns sub privirile papei, care, cunoscător al limbii latine, a simţit deosebita rezonanţă a rugăciunii eminesciene. Nu ştim dacă Papa Paul al II-lea - căci despre el este vorba - avea cunoştinţe de limba română sau dacă Rugăciunea i-a fost recitată de cineva, direct în limba română, dar se pare că versurile au avut un impact deosebit asupra sa. Impresionat de frumuseţea şi muzicalitatea versurilor, Papa Paul al II-lea a recitat versurile la Vatican, în limba română. Pentru cei care doresc să păstreze între rugagiunile personale rugăciunea eminesciannă, redăm mai jos versurile inegalabilului poet român.
Rugaciune
de Mihai Eminescu
Noi ce din mila Sfântului
Facem umbră pământului,
Rugămu-ne'ndurărilor,
Luceafărului mărilor.
Ascultă-a nostre plângeri,
Regină peste îngeri;
Din neguri te arată,
Lumină dulce, clară,
O, Maică Preacurată
Şi pururea Fecioară,
Marie!
Crăiasă alegându-te,
Îngenunchem rugându-te
Înalţă-ne, ne mântuie
Din valul ce ne bântuie.
Fii scut de întărire
Şi zid de mântuire.
Privirea-ţi adorată
Asupră-ne coboară,
O, Maică Preacurată
Şi pururea fecioară,
Marie!
Written by Iuliana Radu Sunday, 16 September 2012 06:45
la ora aceasta nu ştiu cine sunt
dacă mai locuieşte cineva în interiorul meu
am băut şi ultimul pahar în care fremăta tăria
stropilor de sudoare de pe fruntea orelor de dragoste
spânzurate în faţa mea pentru că am refuzat să le trăiesc
acum vreau să rămân doar în umbră la temelia fiecărei femei
să-i urc în sânge şi să o îngenunchez
la căderea nopţii un drog
să nu se poată elibera de acestă prezenţă
o va subjuga ori de câte ori se va gândi la alt bărbat
dimineaţa în baia ei mă voi dezmierda
în aburul de săruri amestecat cu esenţe de trandafiri
stârnind poftele nu vom vedea când pereţii vor coborâ în noi
adormind în golul dintre şoapte
atunci voi aştepta clipa supremă
când prin ultimul suspin mă va ruga s-o eliberez
Written by admins Tuesday, 27 November 2012 15:46
Evenimente
1895 - La aceasta dată, celebrul savant Alfred Nobel a lăsat în contul unui fond de stimulare 31,5 milioane de coroane suedeze, destinate acordării de premii anuale acelora care, în anul precedent, au adus cele mai mari servicii omenirii. Primele premii au fost acordate începând cu 1901.
1940 - A fost asasinat, la marginea comunei Strejnic, Nicolae Iorga, istoric, critic literar, dramaturg, memorialist, prim-ministru („Oameni cari au fost", „O viaţă de om", „Istoria literaturii romane în veacul al XIX-lea") (n.17.01.1871).
Written by admins Friday, 27 July 2012 12:24
Două monede dacice din aur de tip Koson, furate din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, în perioada 1998-2007, au fost recuperate, la Dublin, de procurorii Parchetului Curţii de Apel Alba-Iulia şi vor fi repatriate în cursul acestei zile, 27 iulie, în România. Surse oficiale au declarat că monedele vor intra în colecţia Muzeului Naţional de Istorie.
Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia au recuperat, ieri, cele două monede din aur de tip Koson (43-42BC), acţiunea datorându-se cooperării judiciare cu autorităţile din Republica Irlanda. Monedele au fost indisponibilizate după expunerea la o licitaţie publică ce a avut loc în februarie 2011, organizată de o casă de licitaţii din Dublin.
Faptul a declanşat, ulterior, un proces judiciar complex ce a avut loc în faţa instanţelor irlandeze, având ca obiectiv stabilirea apartenenţei juridice şi restituirea monedelor statului român.
Istoricii confirmă că monedele recuperate fac parte din singura emisiune dacică de aur, având pe revers legenda scrisă cu litere greceşti - Kosen.
More Articles...
Page 237 of 277