Friday, July 18, 2025
   
Text Size

Teatru Film

Cea mai veche vopsea din lume, descoperită accidental, în România

Rădăcini

mascaSpecialiştii Muzeului Naţional Brukenthal care au scos la iveală, pe tronsonul patru al autostrăzii Sibiu-Orăştie, cea mai veche aşezare neolitică din România, au adus în prim-plan o adevărată comoară care i-a uluit pe arheologi. Aceştia au găsit un vas de lut care conţine cea mai veche vopsea din lume, după cum certifică specialiştii Muzeului Naţional Brukenthal. În localitatea Cristian, „se odihneşte” un sanctuar vechi de 8000 de ani, neatins, la o adâncime de numai patru metri de la suprafaţa solului.

„Am descoperit în sit un lucru pe care toată lumea îl considera ipotetic, cel puţin pe teritoriul României, şi, anume, prima faza, cea mai veche fază, cel mai vechi moment în care au apărut purtătorii tehnologiilor neoliticului, adică momentul în care, în urma unei schimbări climatice majore, oamenii din Orient, din Anatolia, cel mai aproape de noi, au început sa colonizeze această zonă peste o populaţie de vânători şi pescari... Au un anumit rit şi ritual din Orient, îşi îngroapă intenţionat morţii, constituie primele necropole, cimitire”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, Sabin Luca.

 

Calendarul sărbătorilor legale din 2013: Anul viitor vine cu mai puţine zile libere

Nu Rata!

relaxareÎn anul 2013, dintr-un total de 12 zile libere declarate prin lege, vom avea numai opt zile care pică în cursul săptămânii şi patru zile care pică în week-end. Vezi mai jos calendarul ziellor libere din 2013.

   

Expoziţia Gustav Klimt şi Kunstlerkompanie la Castelul Peleş

Arte vizuale

klimtÎn perioada 15 septembrie - 15 decembrie 2012, la Castelul Peleş va avea loc expoziţia Gustav Klimt şi Kunstlerkompanie. Lucrările vor fi expuse începând cu luna Septembrie în sălile de expoziţie ale Castelului Peleş. Ele se pot grupa în trei categorii distincte: Galeria de strămoşi a Castelului Peleş, strămoşii regelui, din Casa de Hohenzollern; cópiile după opere de mari maeştri şi opere originale aflate în Sala de teatru şi pe plafonul Scării de onoare.

Castelul Peleş se constituie în cel mai important depozitar din România al creaţiei lui Gustav Klimt în cadrul atelierului Künstler-Compagnie. Lucrările au fost realizate în intervalul 1883-1886, la comanda Regelui Carol I de către tinerii pictori vienezi Gustav Klimt, Ernst Klimt şi Franz Matsch. Künstler-Compagnie a fost un atelier de pictură, activ între anii 1879-1892, satisfăcând comenzi de decoraţie a unor edificii private şi publice, pe tot cuprinsul Imperiului Austro-ungar şi în afara graniţelor lui. La cinci ani de la fondarea acestuia, în anul 1883, cei trei artişti primesc, prima mare comandă. Lucrarea consta în ilustrarea a trei programe tematice, destinate decorării reşedinţei de la Sinaia, a regelui României. Tinerii pictori executaseră intre 1879-1883, alte două comenzi importante pentru marele şantier vienez Ringstrasse, în colaborare cu foştii lor profesori de la Kunstgewerbeschule. Începând cu anul 1886, compania va fi angajată pentru ample proiecte de decoraţie, Hermesvilla (proprietatea împărătesei Elisabeta de Habsburg) şi edificii monumentale de pe Ringstrasse, Burgtheater, Kunsthistorisches Museum etc.

Expoziţia se viziteaza în perioada:
15 septembrie – 15 decembrie 2012.

Programul de vizitare:
Miercuri 11:00 – 17:00
Joi – Duminica 9:15 – 17:00
Ultima intrare la ora 16:15.

Tariful de vizitare:
Adulţi – 6 lei
Card Euro <26 – 1,5 lei
Elevi şi studenţi – 1,5 lei
Pensionari – 3 lei

   

OMAGIU/ Centenarul Steinhardt marcat la nivel naţional

Literatură

SteinhardtO variantă inedită a „Jurnalului Fericirii” şi o monedă aniversară

Cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la naşterea Monarhului Nicolae Delarohia, la 29 iulie 2012, Polirom pregăteşte editarea unei variante inedite a „Jurnalului fericirii”, după manuscrisul aflat la Mănăstirea Sfânta Ana, Rohia. Criticii apreciază creaţia lui Steinhardt drept „operă de bilanţ esenţial”. În această lună, BNR a pus în circulaţie, în scop numismatic, o monedă din argint dedicată aniversării a 100 de ani de la naşterea lui Nicolae Steinhardt.

„Jurnalul fericirii” s-a bucurat de un enorm succes după 1989, devenind o carte fundamentală pentru toţi cei care au rezonat la mesajul lui Steinhardt, acela de a-şi depăşi temerile, de a ieşi de sub dominaţia fanatismului, răului şi minciunii pentru a îmbrăţişa adevărul şi a-şi descoperi şi înţelege propria demnitate.

   

testul culorilor... mai nuanţat!

Viaţa ca o artă

culoriAlegerile noastre vorbesc despre noi. Despre ceea ce apreciem a fi ascuns, neştiut. Despre ceea ce ne place şi ceea ce dezaprobăm. Dacă alegerile raţionale se fac de multe ori în virtutea educaţiei, a mentalităţilor, a strategiilor asumate, nu acelaşi lucru se întâmplă cu alegerile care presupun reacţii emoţionale, presupun plăcerea sau respingerea. Acesta este locul sau ipostaza, poarta către noi înşine. 

Când vine vorba de alimente, culori şi sex nu putem să ne ascundem, în schimb, prin testele proiective avem şansa de a afla despre noi chiar şi aspecte necunoscute. Aşa că nu pregetaţi să fiţi deschişi, calmi şi receptivi, pentru a vă descoperi laturile nebănuite. Este provocator, plăcut şi mai ales folositor. Personalitatea noastră complexă poate fi surprinsă prin alegerile pe care le facem.

Deocamdată vă propun un test al culorilor uşor modificat, care cred că vă poate răspunde la unele întrebări.


ttp://petrumaior.licee.edu.ro/continut/test.htm
   

Page 232 of 277