Tuesday, April 16, 2024
   
Text Size

Bagă-ţi minţile-n cap!

Viul in oglinda mortului

Bagă-ţi minţile în cap!

 

imagesMoartea regizorului Sergiu Nicolaescu a batut-o la mare distanta pe cea a poetului Adrian Paunescu, a umilit-o pe cea a patriarhului Teoctist in materie de rating si a facut o amintire duioasa din stirile de la ora cinci cu accidente atroce, mate desirate pe soselele patriei, cadavre decapitate la volan si anatomii in direct. Peste tot in lume, moartea se vinde mai bine decat viata. Numai ca, la noi, cioclii din presa topaie indraciti pe fiecare cosciug, sanctifica si martirizeaza de-a valma orice mort mai de soi iar poporul rage, huiduie si afuriseste in urma dricului. Prin alte parti, se intampla altfel. Curiozitatea morbida este satisfacuta parca mai decent, se vorbeste asa, mai soptit, cu sfiala si respect fata de cei trecuti dincolo. Oare ce-i face pe unii dintre noi mai odiosi decat insasi moartea? 

In oglinda fiecarui mort ingropat de televiziuni sa vede tot mai limpede una din fetele urate ale unor exemplare vii doar pe dinafara: lipsa de educatie si incapacitatea compasiunii sincere. Multi se intreaba azi cum am ajuns aici, cine-o fi mai vinovat? Poporul sau presa? Multimea de pensionari adunata la morga sa-o latre pe tanara vaduva, s-o faca criminala cu ochii iesiti din orbite sau televiziunile ca le dau tribuna si someaza familia sa ridice putin capacul sa vedem si noi ce-i sub el? 

 

Will Self, scriitor, băiatul rău al literaturii britanice

Bagă-ţi minţile în cap!

 

646x404Will Self: În următorii zece ani vom asista la o schimbare radicală, completă, căreia ziarele şi cărţile nu îi vor supravieţui. Când vorbeşti cu oamenii despre asta, îţi răspund: „Iubesc senzaţia pe care ţi-o dă hârtia!“. Nu sunt convins că e suficient ca să le facă să trăiască. Şi eu iubesc senzaţia pe care mi-o dă un tablou, dar nu umblu cu el în geantă pe stradă! Odată ce un obiect nu mai are o valoare utilitară, ne descotorosim de el. Relaţia dintre scris şi bani se transformă.

 

Dacă ar fi să numiţi trei dintre cele mai mari dependenţe ale secolului XXI, ce aţi alege?

 

Banii. S-a pierdut orice urmă de idealism. Dependenţa de stimulii tehnologiei. E ca şi cum pe Facebook cineva ţi-ar da un ghiont. Nu obţii neapărat ceva din această interacţiune, însă eşti dependent de nevoia de a fi înghiontit. Şi dependenţa de mişcare; mai ales în Europa, unde e din ce în ce mai ieftin să zbori. Oamenii au devenit dependenţi de mişcare într-un sens în care cultura nu mai reprezintă nimic. E ca şi cum ai trata alte culturi ca pe un bar: intru să beau un alt fel de bere.

 

Will Self a dialogat cu un alt scriitor-vedetă, Jonathan Coe. Considerat „băiatul rău“ al literaturii britanice şi nominalizat anul acesta la prestigiosul Man Booker Prize, cu romanul „Umbrella“, Will Self a vorbit pentru „Adevărul“ despre dependenţele secolului XXI. Scriitorul însuşi a fost dependent mai bine de zece ani de droguri şi de alcool.

În 1997 şi-a pierdut slujba la ziarul „The Observer“ pentru că a luat heroină în timpul unui zbor electoral cu John Major. În româneşte i-au fost traduse cărţile „Cucul şi Pupăza“, „Cum trăiesc morţii“, „Măreţele maimuţe“, „Cartea lui Dave“, „Cum văd eu distracţia“.

   

Ouă de Craciun

Bagă-ţi minţile în cap!

La târgul de la Muzeul Ţăranului Român au apărut ... ouăle de Crăciun!!!

No comment!! Foto: Lucian Munteanu

 

oua-de-craciun-foto-lucian-muntean-635

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
   

Doar ca să trăieşti doi ani în plus

Bagă-ţi minţile în cap!

18295 521161234560989 752476130 n„Oamenii tind să nu se gândească la efectele ce urmează să fie resimţite în viitorul îndepărtat. Ca să-l citez pe scriitorul Kingsley Amis, «Nu merită să renunţi la nicio plăcere doar ca să trăieşti doi ani în plus într-o instituţie geriatrică». Cu toate acestea, pierderea unui an din viaţă de-a lungul a 45 de ani, adică 1/45, este echivalentul unei săptămâni dintr-un an, sau a 30 de minute dintr-o zi”, a explicat Spiegelhalter.

Iată câteva dintre cele mai populare obiceiuri, explicate în echivalentul „microvieţilor” (calculele sunt efectuate pentru activităţile care sunt efectuate o viaţă întreagă):

 • fumatul a 15-24 de ţigări pe zi = minus 5 ore din viaţă pe zi (-10 microvieţi)
 • consumul unei băuturi alcoolice = plus 30 de minute (+1 microviaţă)
 • consumul unei băuturi alcoolice în plus = fiecare băutură suplimentară elimină 15 minute din viaţă (-0,5 microvieţi fiecare)
 • a avea 5 kg peste greutatea ideală = minus 30 de minute din viaţă pe zi (-1 microviaţă)
 • 2 ore de privit la televizor = minus 30 de minute pe zi (-1 microviaţă)
 • 85 de grame de carne roşie = minus 30 de minute din viaţă (-1 microviaţă)
 • 5 porţii de fructe şi legume = plus 2 ore de viaţă (+4 microvieţi)
 • 2-3 ceşti de cafea = plus 30 de minute de viaţă (+1 microviaţă)
 • 20 de minute de activitate fizică zilnică = plus o oră de viaţă (+2 microvieţi)
 • alte 40 de minute de activitate fizică = plus 30 de minute (+1 microviaţă)
 • consumarea unui medicament anti-colesterol (statine) = plus 30 de minute de viaţă pe zi (+1 microviaţă)
 • a fi bărbat = minus două ore de viaţă (-4 microvieţi)

Sursa: Business InsiderBMJ

   

Page 3 of 9