Thursday, February 22, 2018
   
Text Size

Bagă-ţi minţile-n cap!

Apel pentru salvarea programului Biblionet: Sute de mii de dolari ar putea fi irosiţi pentru că nu se găsesc 30 de lei pe lună pentru abonament la internet!

Bagă-ţi minţile în cap!

programul-biblionetAstăzi, reprezentanţii Bibliotecii Judeţene „Nicolae Iorga” din Ploieşti au tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte implicarea autorităţilor locale în aplicarea programului „BiblioNet” în Prahova, proiect care are scopul de a dezvolta un sistem modern de biblioteci publice în toată ţara.

Programul Biblionet îşi propune să asigure accesul la informaţie prin introducerea tehnologiei moderne în bibliotecile publice. Proiectul a pornit de la un studiu care a arătat că 64% dintre români nu au folosit niciodată Internetul. Biblionet este un parteneriat între IREX, Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Fundaţia EOS (Educating for an Open Society), Asociatia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) şi bibliotecile publice româneşti. Microsoft Corp., partener al programului Global Libraries la nivel mondial, a asigurat software în valoare de aproximativ 15 milioane de dolari către biblioteci. La nivel naţional, Programul Biblionet are o valoare totală de 26,9 milioane de dolari şi este finanţat de Fundaţia Bill & Melinda Gates pentru o perioadă de cinci ani, cu scopul precis al dezvoltării unui sistem modern de biblioteci publice în România.

Implementarea programului BiblioNet în bibliotecile prahovene a presupus, până acum, dotarea instituţiilor interesate cu aparatura necesară. „Prin Programul Biblionet, bibliotecile participante au primit echipamente în valoare totală de 140000 dolari. Participă, în momentul acesta, 51 de biblioteci pe care le felicităm, neomiţând cuvintele de laudă pentru factorii decisivi din localităţile respective care au înţeles urgenţa şi importanţa acestui program”, a menţionat, într-un comunicat de presă, directorul Bibliotecii Judeţene „Nicolae Iorga”, profesorul Nicolae Boaru.

 

Scutură-te, Munte!

Bagă-ţi minţile în cap!

gratar la munteMunţomanus Vulgaris Manelaris, o specie foarte des întâlnită şi care se înmulteşte foarte repede. Rudă foarte bună cu Gherţoiul de Bloc, Munţomanus Vulgaris Manelaris îşi ia femela şi plozii în week-end, având automobilul încărcat până la refuz cu cel puţin jumătate de cămară şi un sfert de mobilier adunat de prin casă şi pleacă LA munte.

Ajuns acolo, de regulă, în zona Bugecilor, lucrurile se inversează: dacă acasă femela îl conduce cu o abilitate înnăscută, LA munte primeşte undă verde de ea, femela, ca trei zile să facă ce vrea. Ca atare, îşi ia autoritatea, de obicei destul de ştirbită, în serios şi începe despachetatul.

   

Păpuşile Matrioska lângă tricolorul românesc

Bagă-ţi minţile în cap!

PAPUSIPăpuşile ruseşti, Matrioska, sunt cunoscute în toată lumea şi reprezintă una din atracţiile turistice în Rusia, fiind apreciate chiar ca un simbol naţional. Aparent arată ca o papuşă din lemn, viu colorată, îmbrăcată în costum naţional. Surpriza este că, în interiorul ei, se află o altă păpuşă, care conţine încă o păpuşă şi aşa mai departe. Pot fi până la 10-12 păpuşi una în interiorul celeilalte, identice sau diferite, uneori o întreagă familie.

Celebra păpuşă rusească Matrioska (sau Maruska) s-a „născut” în 1890, într-un atelier de jucării din Moscova numit „Educaţia copiilor”. Dar ce este Matrioska? Un fel de ou din lemn - pe care este pictată o femeie rusoaică, dar, mai nou, poate lua înfăţişarea unui bărbat la costum - şi care se deschide la jumătate, înăuntrul lui fiind o altă Matrioska, mai mică. Şi tot aşa, pana la ultimul ou, care este întreg şi minuscul. Tradiţia a fost dusă de călugării ruşi şi peste ocean, în Japonia, unde Matrioska a fost denumită „Fukuruma”, această variantă având ca model un personaj tradiţional nipon înfăţişând un bătrânel chel.

La Imperial War Museum din Londra, păpuşile Matrioska înfăţişează câţiva dintre preşedinţii fostei Uniuni Sovietice.

Ei bine, în ciuda acestei istorii, Imperial War Museum, Londra le prezintă foarte frumos în compania tricolorului românesc, lângă care se află şi un fragment din Zidul Berlinului.

 

   

Cine a început al Doilea Razboi Mondial?

Bagă-ţi minţile în cap!

ATT00002"Cât am putut sa fim păcăliţi ? Am tocit istoria total aiurea. Poate vom trage unele concluzii."  - I.Ioja
 
Când a început al Doilea Război Mondial?
 
de George Damian
 
 
Manualele de istorie și istoricii noștri răspund simplu: al Doilea Război Mondial a început pe 1 septembrie 1939, când Hitler a invadat Polonia. Simplu și clar. Știm când a început, știm cine este vinovat. Treaba e clară, nu mai avem nevoie de lămuriri suplimentare. Și dacă e altfel?
 
 
 
 
 
 
 
 
   

Ce faci când pana de curent îţi strică electrocasnicele

Bagă-ţi minţile în cap!

09pana de iinspiratie shutterstock 6c405afeccPentru a vă putea recupera banii daţi pe reparaţii, trebuie să anunţaţi defecţiunea la Enel în cel mult trei zile
În zilele caniculare, dincolo de temperaturile extreme, vara mai aduce orăşenilor o problemă: din cauza suprasolicitării reţelei de electrictate cu aparatele de aer condiţionat, au loc căderi de tensiune care duc la defectarea electrocasnicelor.
Raluca T. locuieşte într-un cartier nou din Brigadiru şi în ultimul an a cheltuit peste 1.500 de lei pentru repararea frigidului şi a centralei. În cartierul Independenţei, unde locuieşte ea, în unele zile, curentul "cade" şi de trei, patru ori.
Enel: E vina reţelei vechi
"Am făcut sesizare la Enel pentru a remedia problemele şi pentru a mă despăgubi. Am primit un răspuns prin care mi se transmitea că ei au moştenit o reţea veche de la Electrica, fosta companie de stat, şi că nu e vina lor", spune Raluca.
Întreruperile de curent apar în special în cartierele noi. "În momentul preluării de către Enel a activităţilor de distribuţie în zona Muntenia Sud, mare parte a infrastructurii existente se baza pe tehnologia anilor 1960-1970, care nu era dimensionată corespunzător şi nu face faţă cerinţelor actuale de consum din Bucureşti, Ilfov şi Giurgiu. Pentru remedierea acestei situaţii, zonele respective sunt cuprinse într-un program complex de modernizare", a explicat Oana Gherasim, reprezentant Enel.
Potrivit legii, în astfel de situaţii, furnizorul de energie electrică este obligat să plătească despăgubiri consumatorului.
Procedura este următoarea:
  • Consumatorul trebuie să anunţe în scris furnizorul de energie electrică, în termen de trei zile lucrătoarede la apariţia şocului de tensiune care a deteriorat aparatura electrocasnică;
  • Dacă în urma verificării realizate de furnizor reiese că defecţiunile s-au produs din vina furnizorului, aparatura electrocasnică poate fi dusă la reparat;
  • Consumatorul trebuie să prezinte furnizorului chitanţele prin care să dovedească faptul că reparaţiile făcute la receptoarele electrocasnicedeteriorate au fost făcute de o unitate autorizată.
Chitanţele trebuie prezentate furnizorului în termen de 60 de zile de la apariţia şocului de tensiune care a produs deteriorarea şi, pe baza lor, se va achita contravaloarea reparaţiilor.
Dacă Enel nu decontează contravaloarea reparaţiilor, trebuie anunţată Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului.
 
   

Page 9 of 11