Wednesday, December 11, 2024
   
Text Size

Bagă-ţi minţile-n cap!

Ce faci când pana de curent îţi strică electrocasnicele

Bagă-ţi minţile în cap!

09pana de iinspiratie shutterstock 6c405afeccPentru a vă putea recupera banii daţi pe reparaţii, trebuie să anunţaţi defecţiunea la Enel în cel mult trei zile
În zilele caniculare, dincolo de temperaturile extreme, vara mai aduce orăşenilor o problemă: din cauza suprasolicitării reţelei de electrictate cu aparatele de aer condiţionat, au loc căderi de tensiune care duc la defectarea electrocasnicelor.
Raluca T. locuieşte într-un cartier nou din Brigadiru şi în ultimul an a cheltuit peste 1.500 de lei pentru repararea frigidului şi a centralei. În cartierul Independenţei, unde locuieşte ea, în unele zile, curentul "cade" şi de trei, patru ori.
Enel: E vina reţelei vechi
"Am făcut sesizare la Enel pentru a remedia problemele şi pentru a mă despăgubi. Am primit un răspuns prin care mi se transmitea că ei au moştenit o reţea veche de la Electrica, fosta companie de stat, şi că nu e vina lor", spune Raluca.
Întreruperile de curent apar în special în cartierele noi. "În momentul preluării de către Enel a activităţilor de distribuţie în zona Muntenia Sud, mare parte a infrastructurii existente se baza pe tehnologia anilor 1960-1970, care nu era dimensionată corespunzător şi nu face faţă cerinţelor actuale de consum din Bucureşti, Ilfov şi Giurgiu. Pentru remedierea acestei situaţii, zonele respective sunt cuprinse într-un program complex de modernizare", a explicat Oana Gherasim, reprezentant Enel.
Potrivit legii, în astfel de situaţii, furnizorul de energie electrică este obligat să plătească despăgubiri consumatorului.
Procedura este următoarea:
  • Consumatorul trebuie să anunţe în scris furnizorul de energie electrică, în termen de trei zile lucrătoarede la apariţia şocului de tensiune care a deteriorat aparatura electrocasnică;
  • Dacă în urma verificării realizate de furnizor reiese că defecţiunile s-au produs din vina furnizorului, aparatura electrocasnică poate fi dusă la reparat;
  • Consumatorul trebuie să prezinte furnizorului chitanţele prin care să dovedească faptul că reparaţiile făcute la receptoarele electrocasnicedeteriorate au fost făcute de o unitate autorizată.
Chitanţele trebuie prezentate furnizorului în termen de 60 de zile de la apariţia şocului de tensiune care a produs deteriorarea şi, pe baza lor, se va achita contravaloarea reparaţiilor.
Dacă Enel nu decontează contravaloarea reparaţiilor, trebuie anunţată Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului.
 
 

Nu vă mai bateţi joc de munţi! Mai bine staţi acasă!

Bagă-ţi minţile în cap!

De la un cititor 

mai bine stati acasaNu mă numar printre acei care sunt munţomani declaraţi, care se bat cu cărămida în piept că au faăcut / cucerit nu ştiu ce vârfuri, care s-au bătut cu ursu` în pădure, care... În materie de munte, consider că fiecare face ce face pentru el, pentru interiorul lui şi pentru evoluţia lui interioară. Cred că muntele este o replică a vieţii. Cu fiecare examen, profesional sau personal, cu fiecare hop pe care l-ai trecut, cu fiecare dezamăgire pe care ai depăşit-o, esti mai sus faţă de tine, faţă de cel /cea care ai fost ieri, ai mai urcat un pas spre vârful cunoaşterii, spre calitatea de Om. Cu toate acestea, nu pot să remarc şi unele persoane care merg la munte (a nu se confunda cu merg PE munte) şi cărora am încercat sa le găsesc o definiţie: aceea de pantofar.

1. Pantofarul urcă pe munte după două zile de grătăreală în staţiune, ca să vadă şi el ce-i aşa de frumos acolo sus.

2. Pantofarul urcă cu telescaunul/telecabina şi abia apoi merge pe jos. Dacă este pe drumul de întoarcere, sigur se va gândi măcar să ia telecabina la vale.

   

„Oda Bucuriei”… în toaletele londoneze

Bagă-ţi minţile în cap!

walthamstowÎncă o dovadă că londonezii au sânge albastru şi ţin la etichetă, trimisă de un ziarist român din Marea Britanie: „În toaleta publică din Walthamstow Bus Station (Walthamstow fiind un cartier londonez), cântă, zilnic, muzică clasică. Astăzi, era «Oda Bucuriei»”. Aşa iau lecţii ei şi… se relaxează…

   

Portretul unui hoţ de flori

Bagă-ţi minţile în cap!

leandruS-a  întâmplat ziua în amiaza mare, pe un bulevard central din Ploieşti. Cineva a intrat în curte, a luat ditamai ghiveciul în care era sădit un leandru şi pe aici îţi e drumul!  Sub privirile indiferente ale vânzătoarei de la chioşcul de ziare din colţ, în timp ce locatarii mişunau prin curte. Să reclami la Poliţie că ţi s-a furat un ghiveci cu flori? Ce ziceţi, ai fi luat în serios, cand azi alţii fură bani on line? Să începi să bănuieşti vecinii, trecătorii, pe bărbatul care ţi-a adus prin curierat un pachet, pe instalatorul venit la vecini? Pe mama, pe tata, pe cine?

Floarea era a ta, o crescusei câţiva ani, o iubeai şi făcea parte din universul tău emoţional. Îţi lipseşte. O scosesei la soare, să îi fie bine, leandrul fiind mare iubitor de căldură. Lastarul îţi fusese daruit. Cineva, nu se ştie cine, a râvnit la floarea ta şi a furat-o. Nu s-a învrednicit să aibă grijă de propriile flori, a venit la de-a gata, muncit, crescut şi îngrijit de tine. Cine să fi făcut asta? O femeie, să se fi luptat cu ditamai ghiveciul? Un copil? Un bătrîn? Un bărbat? L-a luat pentru sine, l-a luat să îl vândă? Nu vei şti niciodată. 

Floarea nu mai este şi o dată cu ea, sentimentul că trăieşti într-o lume primitivă seamănă în suflet neputinţă. Să furi o floare este semnul unui om lipsit de cel mai elementar sentiment. Doar cel care nu iubeşte florile le poate fura, pentru că nu cunoaşte, nu a trăit experienţa de a iubi natura, habar nu are ce înseamnă legătura dintre om si flori. Un astfel de om nu îşi iubeşte nici semenii, pentru că nu îi pasă, nici prin minte nu îi trece câtă suferinţă aduce. Iar dacă are o cât de mică bănuială, oricum nu îl afectează. Mă gândesc şi cam ce fel de relaţii are cu cei din jur. Prefăcute sau deloc. Mi-e milă de un astfel de om. Viaţa lui este, cu siguranţa, un iad. 

   

ATITUDINE/ Ne place ideea, dar ne este lene să o realizăm

Bagă-ţi minţile în cap!

mocanitaMocăniţa, un proiect regal fără ecou în conştiinţa locală

În urmă cu şase ani, Fundaţia „Mihai Eminescu” din Marea Britanie, ONG a cărui activitate este îndreptată spre conservarea patrimoniului săsesc din Transilvania, organizaţie susţinută de Alteţa Sa, Prinţul Charles, moştenitorul Regatului Unit al Marii Britanii, a intenţionat să readucă în circuitul turistic calea ferată îngustă Sibiu - Agnita - Sighişoara, având în vedere interesul agenţiilor turistice din Europa de Vest, dar şi de peste Ocean, pentru plimbãri cu Mocăniţa. Autorităţile nu au fost în stare să demareze nici măcar procedurile birocratice pentru această lucrarea care ar fi adus milioane de euro zonei turistice.

Fundaţia „Mihai Eminescu” din Marea Britanie a trimis, în 2006, adrese atât Consiliului Judeţean Sibiu, cât şi Consiliului Judeţean Mureş, prin care a prezentat interesul agenţiilor turistice din Europa de Vest, dar şi de peste Ocean, pentru plimbări cu Mocăniţa. De asemenea, reprezentanţii fundaţiei „Mihai Eminescu Trust“ au propus ordonatorilor de credit din cele două judeţe să realizeze demersurile necesare pentru reabilitarea căii ferate înguste, în condiţiile în care fundaţia este dispusă să suporte integral costurile acestei iniţiative turistice.

   

Page 8 of 9