Written by admins Wednesday, 03 April 2013 14:39
Având intenţia de a aduce, la Ploieşti, măcar o parte din piesele expoziţiei „The Human Body", prezentă, până pe 30 iunie, la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa", reprezentanţii Muzeului Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova încearcă să facă faţă cerinţelor speciale necesare unui astfel de eveniment. În acelaşi timp, ei atrag atenţia publicului că prezentarea este un demers educativ general.
EXPOZIŢIA DE CADAVRE, aşteptată la Ploieşti
Expoziţie privată, „The Human Body" a fascinat peste 20 de milioane de vizitatori din întreaga lume, fiind prezentată în oraşe precum Londra, Amsterdam, Barcelona, Bratislava, Budapesta, Dublin, Kiev, Lisabona, Madrid, Praga, Torino, Viena, Oostende. Expoziţia include peste 200 de exponate, corpuri umane reale care, prin disecţiile la nivelul organelor şi ţesuturilor, oferă o perspectivă unică, tridimensională, fidelă, asupra a ceea ce se află sub piele, asupra structurii şi funcţionării corpului omenesc.
Intenţia reprezentanţilor Muzeului Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova de a aduce măcar o parte din aceste exponate la Ploieşti a fost bine primită de către conducerea Muzeului Antipa. Cu toate acestea, Muzeul Omului trebuie să îndeplinească unele condiţii speciale pentru a permite organizarea acestei prezentări şi în municipiu.
„Am vizitat această expoziţie şi am rămas impresionată. Am decis să facem toate eforturile pentru a-i ajuta şi pe ploieşteni să vadă ceva unic, însă nu ştiu dacă vom avea, în primul rând, spaţiu suficient. Ne dorim ca organizatorii expoziţiei să accepte măcar expunerea unui număr limitat de piese, la Ploieşti. Dar trebuie să ne pregătim, pentru că aceasta presupune spaţii închise, la care să aibă acces numai vizitatorii care plătesc bilet de intrare. Trebuie să avem în vedere şi că totul costă: de la transport, până la prezentare, pază şi aşa mai departe", ne-a explicat Emilia Iancu, directorul Muzeului Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova.
Copiii nu au voie la Antipa
În ultima vreme, accesul la expoziţie a fost limitat chiar de către Ministerul Educaţiei. Reprezentanţii Învăţământului au solicitat şcolilor să ceară acordul scris al părinţilor pentru vizitarea expoziţiei „The Human Body" de către copii, iar vizitele să fie aprobate în consiliile de administraţie ale acestor instituţii. Motivul? „Există unele aspecte controversate, generate de tipul de exponate, precum şi un posibil impact emoţional negativ pe care acestea îl pot avea asupra elevilor/copiilor". Mai mult, dacă părinţii şi-au dat acordul scris, acestora li s-a recomandat să-şi însoţească minorii cu vârste sub 12 ani la vizitarea expoziţiei. Reticenţa cadrelor didactice a mers până la interzicerea, de către un inspectorat şcolar, a vizitelor la Muzeul Antipa în cursul Săptămânii „Şcoala Altfel", conducerea instituţiei considerând expoziţia, fără să o vadă, „şocantă pentru copiii de şcoală generală".
Chiar înaintea lansării, o asociaţie nonguvernamentală a acuzat organizatorii de „lipsă de etică şi intenţia unei afaceri profitabile". Cu toate acestea, curiozitatea românilor a fost mult mai puternică decât prejudecata, în primul weekend de la lansare trecând pragul expoziţiei aproximativ 3.500 de vizitatori.
Reticenţe fără motiv!
Directorul Muzeului de Ştiinţele Naturii Prahova, prof. dr. Emilia Iancu ne-a asigurat că, şi în cazul condiţiilor impuse de reprezentanţii învăţământului, „The Human Body" este un demers ştiinţific explicit, capabil să arate tuturor vizitatorilor cum este alcătuit şi funcţionează corpul uman, într-un mod cu totul diferit faţă de planşe sau atlase anatomice.
„Nu este niciun impediment ca elevii care vor dori să viziteze expoziţia să deţină acordul părinţilor pentru că orice copil nu trebuie nici să plece de acasă fără acordul părinţilor. Eu am vizitat «The Human Body» la Muzeul Antipa şi nu am văzut niciun copil plângând. Din contră, am văzut copii care întrebau şi deveneau fascinaţi de ceea ce aflau după ce primeau explicaţiile asupra exponatelor. Recunosc, erau mult mai deschişi decât unii adulţi. Am auzit şi păreri ale unor medici care condamnau expoziţia. Dar eu îi întreb cum a evoluat medicina pe care au ajuns să o practice? Cum au ajuns să realizeze o operaţie fără să cunoască interiorul corpului uman? Poate, la început, a intervenit părerea Bisericii sau a unor organizaţii, însă, în definitiv, de ce suntem speriaţi să vedem corpul uman? Suntem speriaţi de noi? Chiar să nu vrem să ne cunoaştem?", ne-a declarat Emilia Iancu.
Numeroase unităţi de învăţământ din Ploieşti şi-au arătat intenţia de a vizita, în cursul acestei săptămâni, prezentarea „The Human Body", în Capitală. Până acum, nimeni nu a reclamat ca vreun elev să fi rămas şocat de ceea ce a văzut la Muzeul Antipa.
< Prev | Next > |
---|