Friday, July 18, 2025
   
Text Size

Teatru Film

Capcanele Minţii Umane/ Cele 12 feste pe care ţi le joacă Creierul

Viaţa ca o artă

creierPropriile creiere, pe care le cunoaştem atât de bine, ne pot face să credem că un lucru este corect, când, de fapt el, este total greşit, că suntem îndrăgostiţi când, de fapt, nu suntem, etc. Iată 12 exemple de „capcane” pe care ne-am obişnuit să le acceptăm doar pentru că este mai comod. Să învăţăm să le recunoaştem şi să le depăşim sunt lucruri esenţiale pentru noi, ca persoane. Tu te recunoşti în vreo variantă din cele de mai jos?

 

Prăpădul unui monument: Gara de Sud din Ploieşti

Rădăcini

GARASUD1Astăzi, Gara de Sud din Ploieşti reprezintă pentru ploieşteni o zonă de evitat (din multe motive), mai mult chiar, o zonă rău famată, o ruină, la drept vorbind. Schingiuită de igrasie şi lipsuri, strivită de dezinteres şi mizerie… cum treci de sala caselor de bilete şi de peronul I, ai impresia profundă, că te afli undeva, printre rămăşiţele unui edificiu… blestemat, din care, oricând, pot să de pălească-n creştet fiare sau bucăţi de zid căzute din ceea ce mai sunt peroanele roase de putregai şi igrasie, la limita imaginaţiei… 

Miroase îngrozitor, bântuie gândaci uriaşi şi câini râioşi, adesea agresivi şi, ici-acolo, cu obrăznicie, câte-un şoricel zglobiu şi scârbos! Aşa arată, astăzi, Gara de Sud din Ploieşti, unul din cele mai importante noduri de cale ferată din Muntenia care pare că moare încet dar sigur!

Puţini mai ştiu, însă, ce a fost acest monument. Clădirea acestei gări a avut o semnificativă încărcătură istorică şi culturală, prin evenimentele cărora le-a fost martoră pe parcursul existenţei sale.

   

Fericire fără răspuns

O poezie pe zi

 Mi-a smuls o ramura din mine

Cuvântul topit ce-a curs din vânt

Un vânt rămas pe tejgheaua de vise

Pe buze-mi curg stele

Ochiul meu doarme în scoarţa de copac

Mâinile-mi sunt împletite cu roze

Roza de apa le hrănesc

Seminţe de lacrimă am presărat

Pe trupul timpului

În cristal apar ca un flutur ce râde

De moarte lentă în umbră

Semaforul mă ajută să trec podul de flori

Am putrezit atâta timp fără să râd

Călătorind cu moartea-n față

M-am pierdut în ierbarul de vise

Ce coboară pe pământ

În cuvinte de înger

 autor, Daniela Sperlea

 

   

EVENIMENTELE ZILEI / 4 decembrie

Nu Rata!

dali-persistence-of-timeEvenimente
1956 - Are loc la Sun Studios în Memphis, 706 Union Avenue, celebra "million dollar sessession", cu Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, Carl Perkins şi Johnny Cash.
1996 - A fost inaugurată filiala din România a companiei „Microsoft".

   

Faţă în faţă cu habitatul tradiţional, la Muzeul de Ştiinţele Naturii Prahova

Arte vizuale

HMuzeul Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova vă invită astăzi, 25 iulie, începând cu orele 11.00, să audiaţi prelegerea renumitului arhitect prahovean, maestrul Călin Hoinărescu - preşedintele Uniunii Naţionale a Restauratorilor de Monumente Istorice - „Habitatul Tradiţional în Timp şi Spaţiu” - o temă vastă, incitantă şi mereu actuală. Prelegerea face parte din amplul proiect Eco-Terra.

Evenimentul este găzduit de Muzeul Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova - Sala Coloanelor, începând cu ora 11.00.

Cu aceeaşi ocazie, participanţii pot vizita expoziţia „Miniaturi de arhitectură tradiţională”, realizată de Ion Ioniţă.

   

Page 227 of 277