Friday, July 18, 2025
   
Text Size

Teatru Film

EVENIMENTELE ZILEI/ 6 decembrie

Nu Rata!

dali-persistence-of-timeEvenimente
1768 - A fost publicată prima ediţie a „Encyclopaedia Britannica".
1892 - Premiera, la Teatrul Mariinski din Sankt Petersburg, a baletului „Spărgătorul de nuci" de Piotr Ilici Ceaikovski (libret Marius Petipa, după versiunea lui Alexandre Dumas a basmului lui E.T.A.Hoffmann, coregrafie Lev Ivanov).

 

ARTĂ/ Tabăra Internaţională de Creaţie „Ruxandra Ionescu”

Arte vizuale

tabaracreatieCornuMuzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus” organizează, la Cornu, în perioada 1 - 13 august 2012, a II-a ediţie a Taberei Internaţionale de Creaţie „Ruxandra Ionescu”.

Aflată sub patronajul Consiliului Judeţean Prahova şi în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici Filiala Ploieşti, această ediţie adună artişti atât din România: Marilena Ghiorghiţă, George Mircea, Sterică Bădălan, Valter Paraschivescu, cât şi din Polonia: Marcin Bialas, Barbara Tytko şi Republica Moldova: Iurie Matei, Andon Maria Valeriu, Cebotari Valentin Anatolii şi Murahovschi Dimitri Iurie. Tabăra este o reeditare a unei mai vechi iniţiative a muzeului, organizată în anii ‘90 de către directorul de atunci al muzeului, d-na Ruxandra Ionescu, cunoscut şi preţuit critic şi istoric de artă.

Ideea de la care a pornit organizarea acestei tabere a fost ca locurile prahovene care l-au inspirat pe Nicolae Grigorescu să poată fi modele şi pentru alţi artişti plastici. În acest fel, patrimoniul Muzeului de Artă ar putea fi îmbogăţit cu noi lucrări ale artiştilor contemporani, iar creaţia şi fenomenul artisc contemporan să poată fi cunoscute şi promovate.

Expoziţia ce va marca închiderea taberei va avea loc pe 13 august 2012, la Casa de Cultură din Cornu, prezentând lucrările realizate pe parcursul săptămânii. Creaţiile vor face obiectul, în toamnă, al unei expoziţii, la Muzeul de Artă Ploieşti, ceva fi însoţită şi de un catalog de expoziţie.

   

LANSARE DE CARTE/ „Ţepeș - o biografie a lui Vlad III Dracula”, de Alexandru Buican

Literatură

Presentation1Alexandru Buican: „Sper ca lumea să cunoască pe adevăratul Vlad Ţepeş atât cu faptele bune, cât și cele rele”

Astăzi, 16 august, Muzeul de Istorie si Arheologie Prahova a fost gazda lansării internaționale a volumului „Ţepeş - o biografie a lui Vlad III Dracula”, scrisă de Alexandru Buican. Cartea, apărută la Editura Livingstone din București, porneşte de la o prezentare a problemelor societăţii româneşti medievale, societate care era în căutarea unei spiritualități. Românii sufereau, ca şi acum, de lipsa unui destin. Căderea Constantinopolului a agravat şi mai mult această stare.

În acest context, apare prezentată personalitatea lui Vlad al III-lea, complexă, dar mai ales spe­cială, chiar şi pentru epoca sa, care nu se poate descifra printr-o abordare unilaterală. „În majoritatea cazurilor, ei, autorii, scriu despre Vlad III mai ales datorită celebrităţii sale! Iar această celebritate este dată, nu în primul rând de faptele strict istorice, transmise de documente, ci, în mod expres, de legendă!”, afirmă scriitorul în volumul său.

Vlad Ţepeş (n. noiembrie/decembrie 1431 - d. decembrie 1476) a domnit în Ţara Românească în anii 1448, 1455-1462 şi 1476. S-a născut în cetatea Sighişoara, ca fiu al lui Vlad al II-lea Dracul. A fost asasinat la sfârşitul lunii decembrie 1476. Corpul său a fost decapitat, iar capul său trimis sultanului, care l-a așezat într-o țeapă, ca dovadă a triumfului asupra lui Vlad Ţepeş.

   

DEZBATERI/ Arheologia mileniului I

Rădăcini

arheologiamileniuluiIMuzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova organizează începând de astzăi până pe data de 25 august, Sesiunea de Comunicări Ştiinţifice „Arheologia mileniului I p. Chr.”, ajunsă, în acest an, la cea de-a XI-a ediţie.

Încă de la prima ediţie, manifestarea a fost organizată pentru a reuni cercetători ai fenomenelor arheologice ale primului mileniu, oferindu-le acestora un cadru în care să poată dezbate atât probleme specifice primului mileniu creştin, cât şi probleme actuale ale cercetării arheologice.

Pe parcursul celor zece ediţii desfăşurate până în prezent, sesiunea de comunicări ştiinţifice a devenit unul dintre cele mai importante evenimente e din domeniul arheologiei, fiind singura sesiune desfăşurată în România care abordează o astfel de problematică.

Unul din scopurile reuniunii este acela de a sprijini schimbul de informaţii ştiinţifice, stabilirea de colaborǎri pe tematica studierii izvoarelor arhologice, introducerea în circuitul ştiinţific a ultimelor descoperiri.

La această manifestare, devenitǎ deja de tradiţie, au participat de-a lungul timpului cercetători români şi străini de la prestigioase instituţii universitare şi de cercetare din Germania, Cehia, Polonia, Ucraina, Rusia, Ungaria, Serbia, Bulgaria şi Republica Moldova. 

   

Călătorie

O poezie pe zi

 

Woman-ReadingAud cum mă strigă viitorul;

urlă chemarea prin gurile celor ce nu mă știu încă,

dar mă inchipuie venind călare pe un cal de negru în spume.

Am poposit prea mult în spațiul acesta,

tot nu mi-a învățat numele.

Se va usca laolaltă cu toate fotografiile, muzicile și luminile colorate,

laolaltă cu oamenii care caută mila oglinzilor.

Doar ce voi întoarce privirea spre stele,

se vor surpa orașele amintirilor

și va mirosi a scrum scurmat de vântul peren.

În vârful muntelui strălucește obârșia,

îndreptând cărările toate către sine,

încât se va spune că toate drumurile duc la implacabilul punct.

 

autor, Călin Derzelea

 

 

 

   

Page 222 of 277