Written by admins Friday, 10 August 2012 13:19
Propriile creiere, pe care le cunoaştem atât de bine, ne pot face să credem că un lucru este corect, când, de fapt el, este total greşit, că suntem îndrăgostiţi când, de fapt, nu suntem, etc. Iată 12 exemple de „capcane” pe care ne-am obişnuit să le acceptăm doar pentru că este mai comod. Să învăţăm să le recunoaştem şi să le depăşim sunt lucruri esenţiale pentru noi, ca persoane. Tu te recunoşti în vreo variantă din cele de mai jos?
- 1.Aş fi mai fericit dacă aş avea mai puţine de făcut. Minţile noastre adesea încearcă să ne facă să credem că am fi mai fericiţi dacă nu ar trebui să muncim. Ne imaginăm viaţa ca o vacanţă continuă şi avem impresia (greşită!) că o astfel de viaţă ne-ar face feriiţii. Totuşi, adevărul este că lipsa de activitate duce adesea la plictiseală şi depresie. Suntem fiinţe creative şi active. Avem nevoie de provocări şi realizari pentru a fi fericiţi. Începe să faci ceva important pentru tine şi vei vedea cum indicatorul fericirii începe să crească.
- 2.Nu e vina mea, e vina ta. De multe ori, creierul ne face să credem că suntem nefericiţi din cauza partenerului, a părinţilor sau a altor persoane din viaţa noastră. Aruncăm vina pe oricine din jurul nostru. Desigur, în orice relaţie, responsabilitatea este a amândurora. Dar, în general, suntem la fel sau poate mai vinovaţi decât ceilalţi din jur. Trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru situaţia noastră şi să facem tot posibilul pentru a ne bucura la maxim de ea. A ne asuma responsabilitatea pentru acţiunile noastre ne face fericiţi.
- 3.Trebuie doar să descopăr secretul succesului pentru a fi fericit. Nu există „secrete” ale fericirii sau ale succesului. Să ai o viaţă plină de succes este destul de simplu. Îţi creezi o viziune pentru viitor, apoi un plan şi apoi munceşti din greu pentru a ajunge acolo unde ţi-ai propus. Nu există secrete sau scurtături în această formulă. Dacă accepţi asta, vei înainta foarte mult pe calea spre fericire.
- 4.Dacă aş avea... Mintea noastră ne face să credem că vom fi fericiţi când vom avea slujba potrivită sau casa potrivită sau maşina potrivită sau orice altceva. Nu este nimic greşit în a-ţi dori lucruri mai bune, dar acestea nu garantează fericirea.
- 5.Îmi plac lucrurile aşa cum sunt şi nu vreau să se schimbe niciodată. Să crezi asta înseamnă să fii pe un drum sigur spre eşec. Viaţa presupune schimbări continue. Unele sunt sub controlul nostru, altele nu. Să te opui schimbării sau să încerci să o controlezi este în dezavantajul tău. Este un proces care te va epuiza şi îţi va răpi fericirea la care speri. Schimbarea este inevitabilă. Trebuie să accepţi asta şi să înveţi să te laşi purtat de val. A putea să te adaptezi este foarte important pentru fericirea ta.
- 6.Dacă nu mi s-a întâmplat încă, nu mi se va întâmpla niciodată. Mintea noastră se descurajează adesea, chiar atunci când succesul este la un pas. Colonelul Sanders a atins succesul cu restaurantele KFC abia la vârsta de 65 de ani, la 40 de ani după ce a început să vândă produse din pui. Perseverenţa este foarte importantă în drumul spre fericire. Nu-ţi lăsa mintea să te păcălească să renunţi. Nu ştii ce te aşteaptă mâine. Încă o zi poate fi tot ce te desparte de visul tău!
- 7.Voi evita lucrurile care nu îmi plac. De obicei, mintea noastră vrea să ne păcălească să evităm sarcinile cele mai dificile. Însă, din păcate, acestea ne-ar aduce şi cele mai mari recompense. Ce amâni să faci? De ce? Amânarea şi evitarea sarcinilor importante sau enervante doar îţi întârzie marşul spre fericire. Rezolvă aceste probleme mai întâi şi împlinirea pe care o vei simţi îţi va alimenta fericirea.
- 8.Lumea este înfricoşătoare şi ceva rău mi s-ar putea întâmpla. Creierul ne spune că sunt multe lucruri pe care nu le putem controla. De exemplu, modul în care este „promovată” criminalitatea şi teroarea la televizor, ne-ar putea da impresia că agresorii ne pândesc la orice colţ. Teama ne poate motiva, dar nu într-un fel pozitiv. Trebuie să încercăm să avem încredere pentru a ne elibera şi a avea încredere în noi.
- 9.Voi decide atunci când voi fi sigur ce să fac. Să te gândeşti prea mult la orice decizie, oricât de minoră, nu îţi face bine. Este important să cântareşti lucrurile, să analizezi posibilităţile şi să faci planuri, însă nimic nu se întâmplă până tu nu iei o decizie şi acţionezi. Rareori avem toate datele necesare atunci când trebuie să facem o alegere. Aşa că nu te mai gândi atât! Eşecul nu este sfârşitul lumii. Napoleon Hill scria: „Orice obstacol, orice eşec, orice inimă frântă aduce şi un beneficiu”. Nu-ţi lăsa creierul să te păcălească să analizezi totul prea mult!
- 10. Ştiu că nu ar trebui, dar... Minţile noastre încearcă să ne facă să negăm efectele obiceiurilor proaste şi să găsesască tot felul de scuze pentru acestea. Asta se întâmplă deseori când vine vorba de sănătate. De exemplu, am auzit pe cineva spunand: „Ştiu că nu ar trebui să fumez, dar mă ajută să-mi menţin silueta”. Sau „Ştiu că nu ar trebui să mănânc asta, dar viaţa pur şi simplu nu merită trăită fără asta”. O problemă gravă de sănătate precum cancerul, boli ale inimii sau diabet cu siguranţă nu te-ar face fericit. Nu-ţi lăsa creierul să te păcălească în felul acesta!
- 11.Visele se împlinesc numai pentru cei norocoşi. Thomas Jefferson spunea: „Cred cu tărie în noroc şi, cu cât muncesc mai mult, cu atât sunt mai norocos”. Mintea noastră ne va păcăli uneori că suntem victime ale destinului. Ne va face să credem că „nimic bun nu ni se întâmplă niciodată”. Ceea ce creierul nostru pune pe seama norocului altora este, de fapt, rezultatul a mulţi ani de practică, muncă asiduă şi pregătire intensă. Urmează-ţi visul din toata inima şi s-ar putea să fii surprins cum „norocul” îţi va ieşi în cale.
- 12.N-aş putea niciodată... Creierul adesea ne face să credem că nu vom reuşi. De exemplu, am auzit persoane spunând „Nu aş putea să mă întorc la şcoală, nu am bani” sau „Nu pot învăţa asta, sunt prea bătrân”. Nu te lăsa păcălit! Mintea este foarte persuasivă când foloseşte acest truc. Ai mult potenţial şi, chiar dacă circumstantele sunt nefavorabile, cu perseverenţă şi multă muncă, poţi depăşi orice obstacol. Henry Ford spunea: „Dacă crezi că poţi sau dacă crezi că nu poţi, ai dreptate!”. Nu lăsa aceste trucuri să te împiedice să fii fericit!
Sigur ai simţit pe propria piele cel puţin unul dintre aceste trucuri ale minţii. Acum, că le ştii, ai puterea să depăşeşti tocmai pentru că eşti conştient de ele.
Mulţumim Theonei Bălan.
< Prev | Next > |
---|