Friday, July 18, 2025
   
Text Size

Teatru Film

Muzeul Ţăranului Român din Capitală va fi restaurat cu 6,3 milioane de euro

Rădăcini

muzeul taranului romanMuzeul Ţăranului Român din Capitală urmează să beneficieze de lucrări de consolidare şi restaurare, timp de doi ani. Finanţarea este estimată la 6.306.250 de euro, fără TVA, potrivit anunţului licitaţiei organizate pentru atribuirea contractului.

Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), în subordinea căruia funcţionează Muzeul Ţăranului Român, a anunţat licitaţia pentru atribuirea contractului de execuţie de lucrări de consolidare si restaurare la corpurile C, C1, C2 ale clădirii muzeului.

Firmele interesate îşi pot depune ofertele până pe 1 octombrie.

Restaurarea Muzeului Ţăranului Român face parte dintr-un program de restaurare a peste 20 de monumente istorice, derulat de MCPN prin Unitatea de Management a Proiectului cu finanţare majoritară (aproximativ 80%) dintr-un împrumut contractat de Guvernul României în 2006 de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE). Restul finanţării, de circa 20%, trebuie asigurat din bugetul de stat.

 

răsăritul unei păsări *poem*

O poezie pe zi

moartea este doar un ogor 
din când în când semănăm câte-un trup
pentru lumea de dincolo unde viaţa va încolţi

îl îngropam pe tata
groparul făcea ultimele retuşuri 
cu lopata în pământul cald

mormântul seamănă cu o pasăre neagră
lutul dimprejur avea forma
aripilor pregătite de zbor
îmi spuneam îi vor îmbrăca trupul
în întunericul din care a fost luat cândva
dar sufletul îi va răsări într-o altă lume
un cer nou pe care Dumnezeu a marcat
locul de unde izvorăşte fiecare pasăre

furtuna flutura deja steagul în vârful copacilor
viaţa ni se ascundea încă în plămâni
trăiam

cineva a spus să plecăm
în curând vom fi şi noi bătrâni
ne vor spăla numele într-o umbră

 

autor, Ioan Barb

 

 

   

EVENIMENTELE ZILEI/ 5 decembrie

Nu Rata!

dali-persistence-of-timeEvenimente
1933 - Este abrogat amendamentul la Constituţia SUA care interzice fabricarea şi consumul băuturilor alcoolice („Legea prohibiţiei"), în vigoare de la 16.01.1920.
1990 - A apărut primul număr din cotidianul „Curierul Naţional".
1994 - A intrat oficial în vigoare Tratatul START I privind reducerea arsenalelor strategice, semnat la 31.07.1991, la Moscova, de URSS şi SUA. Tratatul a fost ratificat de cele patru state nucleare formate după dezmembrarea URSS (Rusia, Ucraina, Belarus, Kazahstan).

   

Închiderea taberei de creaţie „DAN PLATON”

Arte vizuale

casadomneascabrebuCasa de Cultură „I.L.Caragiale” a Municipiului Ploieşti a organizat astăzi, la Brebu, închiderea celei de a şaptea ediţii a Taberei Internaţionale de Creaţie Plastică „Dan Platon”.

Punctul culminant al evenimentului a fost generoasa expoziţie conţinând lucrările artiştilor participanţi la actuala tabără, al cărei vernisaj a avut loc, într-un cadru festiv, la „Casa Domnească” din Brebu.

Evenimentul a fost însoţit de un recital extraordinar de chitară clasică susţinut de artistul ploieştean Iulian Anghel, precum şi de un spectacol folcloric în interpretarea Ansamblului Folcloric „Prahova” al Casei de Cultură „I.L.Caragiale”.

   

Cine suntem?

Viaţa ca o artă

CIR cine suntemDacă am închide ochii şi ne-am pune o întrebare, aşteptând ca mintea, amintirile şi sufletul să creeze un răspuns, acesta cu siguranţă ar conţine un sâmbure de adevăr.

Mai ţineţi minte principiul oglinzii? Acela care spune că vedem în ceilalţi ceea ce suntem noi înşine? Că proiectăm asupra lor ceea ce ştim, dar mai ales ceea ce nu conştientizăm, dar suntem? Dacă nu îmi cunosc străbunicul aş putea să mă gândesc în linişte la el şi sigur aş vedea, cu ochii minţii, chipul său cel adevărat, chipul său spiritual.

Din amintiri obscure, ce plutesc în inconştientul colectiv, pe cerul interior al fiinţei neamului meu, din ceea ce ştiu, dar nu ştiu că ştiu, va răsări un chip, o imagine a ceea ce va fi fost strămoşul meu, iar ea va fi în mare măsură adevărată. Suntem ceea ce ne mai amintim despre noi, despre rădăcinile noastre, despre lumi pe care timpul le ascunde între faldurile sale somptuoase. Cine intră cu lumina sufletului, cu iubire, cu aplecare pasionată în obscurele tainiţe ale trecutului, va afla adevăruri necuprinse, despre istorie dar şi despre sine. Încercaţi, veţi fi uimiţi câte veţi afla.

Autor text şi desen: Camelia Iuliana Radu

   

Page 225 of 277