Friday, July 18, 2025
   
Text Size

Teatru Film

Astăzi se împlinesc 140 de ani de la naşterea lui Traian Vuia

Rădăcini

vuia avionTraian Vuia s-a născut la 17 august în 1872 în satul Surducu Mic (parte a fostei comune Bujoru, astăzi Traian Vuia, județul Timiș) din (fostul comitat) Caraș-Severin, Austro-Ungaria. Devine pionier al aviației mondiale, pe data de 18 martie 1906, el a realizând primul zbor autopropulsat (fără catapulte sau alte mijloace exterioare) cu un aparat mai greu decât aerul.

Vuia dovedește, încă de când urma cursurile primare, și apoi secundare, o atracție irezistibilă și o predilecție pentru mecanica aplicată. La zece ani asistă la primele manifestări cu caracter aviatic, iar micul Vuia dezvoltă o pasiune pentru zmeie. El urmărește atent detaliile lor și încearcă să construiască altele mai perfecționate. Ajuns la liceu, Vuia își însușește noțiuni de fizică și mecanică și nu se mai mulțumește să construiască zmeie, ci încearcă să explice ce se petrece în jurul aparatului, forțele care acționează la lansarea și menținerea lui în aer, condițiile de echilibru, etc.

După absolvirea bacalaureatului în 1892, Vuia pleacă la Budapesta pentru a se înscrie la Politehnică. A urmat, pentru un an, cursurile Politehnicii, secția mecanică, la seral. Neavând destui bani, se va înscrie la Drept și va practica în birouri de avocatură din Banat pentru a-și putea asigura mijloacele de trai. Astfel, o bună parte din studenția lui Vuia este deviată de la adevăratele lui aspirații și aptitudini. Tânărul reușește însă și în domeniul științelor juridice. La 6 mai 1901, Traian Vuia își ia doctoratul în Științe Juridice.

 

Motto carte

O poezie pe zi

Ia-ţi sufletul la plimbare prin lume

învaţă-l

să se descopere!

autor, Camelia Radu

   

Eveniment astronomic: 21.12.2012. Vezi ce te aşteaptă!

Nu Rata!

solstitiul de iarnaCa în fiecare an, deşi iarna meteorologică soseşte încă de la 1 decembrie, începutul iernii astronomice este marcat de un moment precis, cel al solstiţiului de iarnă. El este legat de mişcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească, ceea ce reprezinta consecinţa mişcării reale a Pământului în jurul Soarelui.

   

PROIECT/Restaurarea Muzeului Ceasului, „ca o operaţie pe creier”

Arte vizuale

muz 1Astăzi, a fost semnat, la sediul Muzeului Judeţean de Istorie Prahova, contractul de finanţare pentru proiectul de restaurare a Muzeului Ceasului, ctitorie de rang european a celebrului profesor şi om de ştiinţă Nicolae Simache.

Evenimentul de astăzi dă „undă verde” unei lucrări de amploare şi întregeşte, în opinia preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, o suită consistentă de proiecte de acest tip, demarată în 2009, cu lucrările de restaurare a complexului istoric monahal de la Vărbila.

   

Salon de Umor la Buşteni/ „Ridendo Dicere Verum”

Literatură

muzeulCezarPetrescuÎn perioada 3-4 august 2012, la Muzeul Memorial „Cezar Petrescu” din Bușteni, va avea loc cea de a XVII-a ediție a Salonului de umor „Ridendo Dicere Verum“.

Iată programul manifestării:

   

Page 226 of 277