Friday, July 04, 2025
   
Text Size

Rădăcini

Cea mai veche aşezare neolitică din ţară iese de sub autostrada Sibiu-Orăştie

Rădăcini

Asezare neolitica SibiuCea mai veche aşezare neolitică din ţară a fost descoperită în cursul acestei săptămâni, de o echipă de arheologi, pe tronsonul IV al autostrăzii Sibiu-Orăştie, în zona localităţii sibiene Cristian. Directorul Muzeului Brukenthal, Sabin Luca, a dezvăluit că indicii arată clar întemeierea aşezării de către primul val de agricultori care au migrat din Orientul Apropiat.

Lucrările de cercetare arheologică de pe tronsonul IV al autostrăzii Sibiu-Orăştie s-au derulat sub egida Muzeului Naţional Brukenthal. Sabin Luca, directorul instituţiei a făcut publice, ieri, mai multe informaţii despre recenta descoperire într-unul dintre cele nouă situri de pe traseul viitoarei autostrăzi. Astfel, la patru metri de la suprafaţa solului, o adâncime neaşteptată pentru arheologi, a fost descoperită cea mai veche aşezare neolitică din România, ceea ce reprezintă, în opinia specialiştilor, o adevărată provocare pentru mult timp de acum încolo.

 

SĂRBĂTOARE/ Schimbarea la Faţă a Domnului

Rădăcini

SchimbarealaFataEste ziua în care Mântuitorul Hristos descoperă lumii că este Fiul lui Dumnezeu făcut om. Pe Muntele Tabor, în faţa a trei ucenici, Petru, Iacob şi Ioan, Mântuitorul se arată într-o lumină supranaturală, împreună cu Moise şi Ilie.

„Sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos are o dublă semnificaţie. În primul rând, ca odinioară pe cei trei Sfinţi Apostoli Petru, Iacob şi Ioan, Mântuitorul doreşte să ne încredinţeze că El este cu adevărat Fiul lui Dumnezeu întrupat, venit pe pământ pentru mântuirea noastră. Ca noi să înţelegem ca şi Sfinţii Apostoli că El este Mesia cel prezis de prooroci, a adus cu Sine în chip minunat pe Sfinţii Moise şi Ilie care reprezentau Legea şi Proorocii Vechiului Testament care a pregătit poporul ales pentru venirea Sa. A doua semnificaţie majoră este aceea că prin Schimbarea la Faţă înaintea ucenicilor, Mântuitorul Iisus Hristos a descoperit destinul nostru, al oamenilor, voit de Bunul Dumnezeu din veşnicie şi anume ridicarea noastră de la chip la asemănare sau îndumnezeirea noastră”, a declarat părintele profesor Ştefan Buchiu, Decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti (www.basilica.ro).

Se crede că, în această zi, nu e bine să te cerţi cu nimeni şi nici să fii certat de cineva, ca aşa vei fi tot anul, pâna la următoarea sărbatoare. Fetele sunt sfătuite să nu se pieptene în această zi pentru că nu le mai cresc coadele, aşa cum nu mai creşte nici iarba.

   

Ochii albastri s-au nascut la Marea Neagra

Rădăcini

ochii-albastriPotrivit unui studiu danez, culoarea deschisa a ochilor se datoreaza unei mutatii survenite in urma cu intre 6.000 si 10.000 de ani intr-o zona situata intre Afghanistan si Marea Neagra, susţine "Corriere della sera".

Este vorba despre o mutatie a genei OCA2, care a anihilat capacitatea de producere a culorii maronii, considera profesorul Hans Eiberg de la Universitatea din Copenhaga. Coordonatorul unei echipe de geneticieni, Eiberg a ajuns la aceasta concluzie pe baza rationamentului ca aceasta mutatie straveche, survenita in Neolitic, priveste o gena implicata in producerea  de melanina, adica a pigmentului ce da culoarea parului, a ochilor si a pielii oamenilor. Vă gândiţi la implicaţii?

   

Starea limbilor , Planeta Pământ

Rădăcini

Drawn wallpapers New Babylon 019573 La fiecare 14 zile o limbă vorbită dispare definitiv. În următoarea sută de ani jumătate din cele 7000 de limbi native vorbite pe planetă vor dispare în favoarea Englezei, Manadrin, Spaniolă. Ce pierdem când o limbă dispare? Statistic lucrurile stau astfel: 

78% din populaţia planetei foloseşte 85 de limbi majore . 3500 de limbi minore sunt vorbite de o populaţie infimă de numai 8.25 milioane. Engleza este folosită de 328 milioane, Mandarin 845 milioane , Spaniola de 329 Milioane, Portugheza 128 milioane, Rusa 144 milioane, Hindi 182 milioane, Japoneza 122 milioane şi limba Germană  90 milioane. Naţiunile Unite au declarat recent că există 1000 de limbi în stare de dispariţie imediată. Ele oscilează între uitare sau alterare severă. Globalizarea şi conectivitatea sunt vinovate de distrugerea unor limbi minore care nu-s protejate de graniţe naturale. Spaniola, Rusa, Chineza sau Araba, se extind rapid cucerind cele mai îndepărtate sate şi dialectele folosite acolo. Părinţii din sate şi triburi încurajează copiii lor să renunţe la limba natală, realizând că o limbă mai puternică le va oferi educaţie şi succes. Prosperitatea, se pare, vorbeşte limba engleză.
   

Astăzi începe Postul Sfintei Mării

Rădăcini

adormirea-maicii-domnuluiDe astăzi, 1 august, creştinii ortodocşi intră post, până pe 15 august, când este prăznuită „Adormirea Maicii Domnului”.

Se spune că Postul Sfintei Mării sau „postul lui August”, este rupt din Postul Mare, singura zi în care se poate mânca peşte şi se poate bea vin fiind cea de 6 august, în care este sărbătorită Schimbarea la Faţă a Domnului (mare praznic de hram la mănăstirea Suceviţa). În această perioadă, nunţile sunt interzise cu desăvârşire.
Momentul Adormirii Fecioarei Maria nu este consemnat în Sfânta Scriptură, dar mărturia lăsată de Dionisie Areopagitul adevereşte că Fecioarei Maria i-a fost descoperit momentul morţii, al adormirii sale, iar Apostolii care erau în diferite ţări spre a împlini misiunea de propovăduire au fost aduşi pe nori la sicriul Maicii, unde au săvârşit rugăciuni şi cântări până în momentul îngropării ei în satul Ghetsimani.

Originea postului Sfintei Mării trebuie căutată, probabil, prin secolul al V-lea, când cultul Maicii Domnului a început a cunoaşte o dezvoltare mai mare şi când sărbătoarea Adormirii ei a început a căpăta o mai mare importanţă.

   

Page 30 of 32