Friday, July 04, 2025
   
Text Size

Rădăcini

Simbolurile încoronării, expuse la Alba Iulia. Coroana Reginei Maria, o adevărată operă de artă

Rădăcini

Coroana-Reginei-Maria-cu-svasticaAstăzi, 15 octombrie 2012, la împlinirea a 90 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria, la Alba Iulia, sunt expuse toate simbolurile purtate de suverani în cadrul evenimentului din 1922.

Pentru prima dată, în formulă completă, după 90 de ani, în Sala Unirii de la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, se vor întoarce coroana de oţel, coroana de aur, sceptrul, precum şi fastuoasele mantii cu care Ferdinand I şi Maria au fost încoronaţi la Alba Iulia, la 15 octombrie 1922, regi ai României Mari. Nu vor lipsi fotografiile-document de la acel moment crucial. Organizatorii au declarat că „încărcătura simbolică a acestei reîntoarceri este cu atât mai mare cu cât coroana de aur a reginei Maria şi mantiile regale au fost confecţionate special pentru momentul Încoronării de la Alba Iulia".

 

Sărbătoare: Sfânta Cuvioasă Paraschiva

Rădăcini

sf-parascheva-arsenie-bocaÎn fiecare an, pe 14 octombrie, credincioşii ortodocşi o sărbătoresc pe Sfânta Paraschiva. Viaţa ei este un model pentru credincioşi, iar cuvioasa este considerată unul dintre cei mai mari sfinţi de la noi. Semnificaţia zilei este reflectată şi într-o mulţime de obiceiuri care se mai practică, încă, în satele româneşti.

   

Descoperire misterioasă la Iaşi. Se rescrie istoria omenirii?

Rădăcini

tablita inscriptii Descoperirea recentă şocantă a fost făcută de un profesor într-o localitate ieşeană. Însuşi autorul acesteia mărturiseşte că cele scoase la iveală nasc uimitoarea întrebare: primele forme de scriere din istoria lumii au fost folosite de o populaţie care locuia pe aceste meleaguri?

   

Descoperire arheologică impresionantă în apele Mureşului

Rădăcini

monument funerar Mures DevaApar noi dovezi că anul acesta este cel al marilor descoperiri arheologice, iar vestigiile care ies la lumină rescriu istoria! Un monument funerar roman, vechi de aproape 2.000 de ani, care cântăreşte aproximativ două tone, a fost recuperat, miercuri, 3 octombrie, din albia râului Mureş, pe teritoriul localităţii hunedorene Mintia, de o echipă de cercetători a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. Aceştia promit să îl restaureze în cel mai scurt timp, şi apoi îl vor expune, poate chiar la începutul lunii noiembrie.

Referitor la acest eveniment, arheologul Marius Barbu de la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva a declarat

   

INEDIT: Comori istorice de peste 10.000 de ani pe fundul Lacului Bicaz

Rădăcini

lacul-bicazLa finalul săptămânii, trecute, o echipă de scafandri a descoperit o adevărată comoară în apele Lacului Bicaz, cunoscut drept cel mai mare lac de acumulare din România. În timpul unor antrenamente de scufundări, salvamontiştii din Neamţ au găsit, la o adâncime de 30 de metri, urmele unei civilizaţii care ar putea însemna mult pentru istoria locurilor. Zeci de pietre de mormânt, bucăţi de cruci şi fundaţiile unor clădiri cu însemne străvechi zac pe fundul apei, fără ca nimeni să le fi bănuit existenţa.

   

Page 22 of 32