Friday, July 04, 2025
   
Text Size

Rădăcini

Martiriul Brâncovenilor, pomenit la 16 august

Rădăcini

sfintii-martiri-brancoveniIeri, s-au împlinit 298 de ani de la moartea mucenicească, la Constantinopol, a Voievodului Ţării Româneşti, Constantin Brâncoveanu, împreună cu fiii săi, Constantin, Ştefan, Radu şi Matei, şi cu ginerele său, vistiernicul Ianache Văcărescu. A fost momentul uneia dintre cele mai cumplite tragedii din istoria României.

Urcat pe tronul Munteniei în 1688, Constantin Brâncoveanu a domnit peste un sfert de veac, marcând istoria istoria noastră prin numeroase ctitorii, ocrotind cultura, laolaltă cu Mitropolitul Antim Ivireanul, şi apărând Ortodoxia.

La 25 Martie 1714, Voievodul Constantin Brâncoveanu (n. 1654 - d. 15 august 1714) este mazilit de turci, dus cu familia la Istambul şi întemniţat la Edicule (Şapte Turnuri). Până în vară, avea să fie torturat continuu pentru a mărturisi unde-şi avea banii, turcii numindu-l „Altân Bei” (Prinţul Aurului). După torturi cumplite, i-au smuls semnătura pentru aurul depus la Veneţia.

La 15 August 1714, de Sf. Maria Mare, în ziua în care împlinea 60 de ani, iar Doamna Maria îşi serba onomastica, Constantin Brâncoveanu a fost dus la locul de osânda Ialy Chisc (Chioşcul Marii).

La eveniment au fost prezenţi sultanul Ahmed al III-lea, marele vizir Gin Ali, reprezentanţii „creştinătăţii apusene - Franţa, Anglia, Imperiul Habsburgic, Rusia - care nu refuzaseră invitaţia chiar în ziua de Sf. Maria” (Nicolae Iorga), alături de numeroşi curioşi. Li s-a îngăduit să-şi facă o ultimă rugăciune, după care sultanul le-a oferit viaţa punând condiţia să treacă la mahomedanism. Del Chiaro notează răspunsul demn al Voievodului „Împărate ! Averea mea, cât a fost, tu ai luat-o, dar de legea mea creştină nu mă las! În ea m-am născut şi am trăit, în ea vreau să mor. Pământul ţării mele l-am umplut cu biserici creştineşti şi, acum, la bătrâneţe, să mă închin în geamiile voastre turceşti? Nu, Împărate! Moşia mi-am aparat, credinţa mi-am păzit. În credinţa mea vreau să închid ochii, eu şi feciorii mei”. Apoi şi-a încurajat fiii astfel: „Fiilor, aveţi curaj! Am pierdut tot ce aveam pe lumea aceasta pământească. Nu ne-au mai rămas decât sufletele, să nu le pierdem şi pe ele, ci să le aducem curate în faţa Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Să spălăm păcatele noastre cu sângele nostru!”. Înfuriat de demnitatea şi credinţa ghiaurului, Sultanul a dat semnalul execuţiei. Primul fu decapitat visternicul Ianache Văcărescu, apoi cei patru fii ai Domnului: Constantin, Ştefan, Radu şi micutul Matei (11 ani).

 

CELEBRĂM ASTĂZI: Majestatea Sa Maria, Regină a României

Rădăcini

reginaMariaDe Sfântă Maria, românii au o pleiadă de personalităţi care au purtat numele Maicii Domnului şi cărora le aduc cinstire. Cea mai importantă este Majestatea Sa Maria, Regină a României.

Principesă a României, Principesă de Edinburg şi de Saxa Coburg şi Gotha, născută Marie Alexandra Victoria, din Casa de Saxa-Coburg şi Gotha (n. 29 octombrie 1875, la Eastwell Park, în Kent, Anglia - d. 18 iulie 1938, Sinaia, Regatul României), Majestatea Sa Maria a fost mare prinţesă a Marii Britanii şi Irlandei, consoarta regelui Ferdinand şi regină a României. A fost nepoata reginei Victoria a Marii Britanii şi mamă a regelui Carol al II-lea.

A fost fiica ducelui Alfred de Saxa Coburg şi Gotha, cel de al doilea fiu al Reginei Victoria, mama sa a fost Marea Ducesă Maria Alexandrovna, unica fiică a Ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei. În consecinţă, Prinţesa Maria este nepoata Regelui Edward al VII-lea şi verişoara primară a Ţarului Nicolae al II-lea şi a Regelui George al V-lea. Regina Maria a fost supranumită de popor „Mama răniţilor” şi „Regina-soldat”, pentru atitudinea ei bravă din timpul Primului Război Mondial, când, alături de doamnele de la curte, a lucrat direct pe front în spitale de campanie şi a coordonat activitatea unei fundaţii de caritate.

Alte nume „mari” celebrate în această zi sunt: Maria Rosetti (1819-1893), prima femeie ziarist din România, care a constituit modelul pentru tabloul „România revoluţionară” de C. D. Rosenthal; Maria Tanase (1913-1963), Maria Ciobanu (n. 1937), Maria Filotti, Maria Lătăreţu, Maria Dragomiroiu, Marina Voica. 

   

Intrarea României în Primul Război Mondial. România a declarat război Austro-Ungariei la (14/27 august) 1916.

Rădăcini

intrarea razboiTrei armate române au trecut la atac traversând Carpații Meridionali, după care au intrat în Transilvania. Primele atacuri au fost încununate de succes, obligându-i pe austro-ungari să se retragă, dar, la mijlocul lui septembrie, germanii au transferat pe frontul transilvănean patru divizii, avansarea românilor fiind oprită. Rușii au deplasat, la rândul lor, în ajutorul românilor, trei divizii, dar acești militari nu au fost aprovizionați corespunzător.

SURSA AICI

   

PREGĂTIRI DE SĂRBĂTOARE: Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Marie Mare

Rădăcini

adormirea maicii domnuluiCreştinii serbează, pe data de 15 august, Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare religioasă cunoscută ca Sfânta Maria Mare şi care este pregătită printr-un post de două săptamâni. Ziua mai este cunoscută popular ca Sântămăria sau Uspenia, ultimul praznic împărătesc din anul bisericesc, ziua în care Fecioara Maria şi-a dat sfârşitul, iar popular este ziua care desparte lunile călduroase de cele reci.

Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare este cea mai mare sărbatoare a verii. Se ţine pentru sănătate, pentru căsătorie, pentru naştere uşoară, dar şi pentru vindecări. Înainte de Sfânta Marie Mare (15 august) se posteşte timp de două săptămâni şi se fac pelerinaje la mânăstirile care poartă hramul Sfânta Maria, unde credincioşii duc daruri, mâncare şi băutură, fac danii pentru călugări şi milostivesc pe săraci, pentru ocrotirea familiei şi a pruncilor. De asemenea, în Maramureş, există obiceiul ca în fiecare zi din post, la ceasurile serii, lumea să se adune la biserică şi să înveţe cântări către Maica Domnului.

Sărbătoarea poartă denumirea de „adormire”, pe de o parte pentru că în cadrul bisericii nu se poate vorbi despre „moartea” unui sfânt, iar pe de altă parte pentru că tradiţia bisericească spune că sfârşitul Fecioarei Maria a fost asemenea unei adormiri.

   

Cea mai veche vopsea din lume, descoperită accidental, în România

Rădăcini

mascaSpecialiştii Muzeului Naţional Brukenthal care au scos la iveală, pe tronsonul patru al autostrăzii Sibiu-Orăştie, cea mai veche aşezare neolitică din România, au adus în prim-plan o adevărată comoară care i-a uluit pe arheologi. Aceştia au găsit un vas de lut care conţine cea mai veche vopsea din lume, după cum certifică specialiştii Muzeului Naţional Brukenthal. În localitatea Cristian, „se odihneşte” un sanctuar vechi de 8000 de ani, neatins, la o adâncime de numai patru metri de la suprafaţa solului.

„Am descoperit în sit un lucru pe care toată lumea îl considera ipotetic, cel puţin pe teritoriul României, şi, anume, prima faza, cea mai veche fază, cel mai vechi moment în care au apărut purtătorii tehnologiilor neoliticului, adică momentul în care, în urma unei schimbări climatice majore, oamenii din Orient, din Anatolia, cel mai aproape de noi, au început sa colonizeze această zonă peste o populaţie de vânători şi pescari... Au un anumit rit şi ritual din Orient, îşi îngroapă intenţionat morţii, constituie primele necropole, cimitire”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, Sabin Luca.

   

Page 29 of 32