Friday, July 04, 2025
   
Text Size

Rădăcini

Orgame şi Marea…Indigo!

Rădăcini

imagesMult timp s-a crezut că cea mai veche aşezare de pe teritoriul României este Histria, cetate întemeiată de grecii din Milet în 657 înainte de Hristos, „în timpul celei de a 33-a Olimpiade”. Multe decenii la rând, nimeni nu s-a gândit vreo clipă că supremaţia Histriei ar putea fi „înfrântă” de vreun alt sit. Şi totuşi… Ceva mai sus, în nord, nu foarte departe de Jurilovca, arheologii au făcut la un moment dat o descoperire uimitoare.

În situl arheologic de la Capul Doloşman, cunoscut de mult timp datorită aşezării romane Argamum, a fost găsit un complex funerar din secolul VII înainte de Hristos. S-a stabilit că o persoană de vază a fost înmormântată aici, cu cel puţin douăzeci – treizeci de ani înainte de fondarea Histriei. A fost vorba practic de o

 

Tainele şahului

Rădăcini

sahCălătorind prin lume de cel puţin 5000 de ani, şahul este unul din jocurile cele mai vechi şi populare, fiind cunoscut si jucat de milioane de oameni. De fapt şahul a reuşit să devină unul din jocurile de nivel mondial şi constituie parte a Jocurilor Olimpice, cunoscut şi ca cel mai bun sport al minţii.

Originile şahului

   

Masoneria transilvană, popas la Făgăraş

Rădăcini

muzeul-tara-faragarsuluiMuzeul Ţării Făgăraşului „Valer Literat” este gazda unei expoziţii inedite. Muzeul oferă curioşilor şi iubitorilor de istorie o expoziţie cu obiecte masonice, aparţinând masoneriei sibiene.

„Este o expoziţie realizată cu Muzeul Brukenthal. Este pentru prima dată când organizăm o asemenea expoziţie şi credem noi că va atrage atenţia celor care vor să cunoască fenomenul masonic din România”, declară Elena Băjenaru, directorul Muzeului Ţării Făgăraşului „Valer Literat”.

   

Zilele Europene ale Patrimoniului/ Expoziţia „Basarabia 1812-1947. Oameni, locuri, frontiere”

Rădăcini

inv. BasarabiaMuzeul Judeţean de Istorie și Arheologie Prahova, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României şi Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” Chişinău, sub egida Consiliului Judeţean Prahova, organizează în perioada 20 septembrie - 18 decembrie 2012, expoziţia temporară „Basarabia 1812-1947. Oameni, locuri, frontiere”.

   

Sărbătoare: Ziua Crucii

Rădăcini

inaltareasfcruciÎn amintirea patimirilor şi răstignirii pe Cruce ale Mântuitorului, reprezentanţii Bisericii au rânduit ca, pe 14 septembrie, să se ajuneze total, adică să se ţină post negru. Ziua Crucii (14 septembrie) este şi data care vesteşte sfârşitul verii şi începutul toamnei. Principalele obiceiuri şi practici de schimbare a anotimpului călduros cu unul rece sunt concentrate în jurul echinocţiului de toamnă (23 septembrie) şi se manifestă cu ocazia unor sărbatori religioase sau populare ce ating maximul la Ziua Crucii.

Ziua Crucii este una dintre marile sărbători creştine, închinată cinstirii Crucii Domnului. Tradiţia creştină spune că Împăratul Constantin a avut o viziune deosebită în ajunul bătăliei de la porţile Romei, împotriva rivalului său Maxenţiu. Atunci i s-a arătat pe cer o cruce sub care scria „In hoc signo vinces” („în acest semn vei învinge”). Constantin ar fi dat ordin ca soldaţii să deseneze semnul Crucii pe scuturile lor. Bătălia s-a încheiat cu victoria lui Constantin, care a ajuns, astfel, Împărat al întregului imperiu. Nu a uitat ajutorul divin pe care l-a primit în acel moment crucial al vieţii sale. De aceea, una dintre primele măsuri pe care le-a luat, a fost acel extraordinar Edict de la Milano (313), prin care a dăruit libertate creştinilor, punând astfel capăt unui lung şir de persecuţii nedrepte.

Mama sa Elena a avut dorinţa expresă de a vedea locurile sfinte, pe unde şi-a purtat paşii Mântuitorul. Mai mult, a dorit să găsească şi locul mormântului Domnului şi Crucea Sa. Din mărturiile localnicilor, printr-o stăruinţă extraordinară, împărăteasa Elena avea să găsească locul Mormântului Domnului, precum şi Crucea Sa. În ziua de 14 septembrie a anului 335, patriarhul Macarie al Ierusalimului a înălţat în biserică Crucea Domnului, înaintea tuturor credincioşilor, iar de atunci a început să fie sărbătorită Înălţarea Sfintei Cruci.

   

Page 24 of 32