Thursday, April 25, 2024
   
Text Size

Rădăcini

Mihai Eminescu recitat la Vatican

Rădăcini

 

image002

 Între scrierile lui Mihai Eminescu există o rugacine de o desăvârşită simplitate. Cuvintele par purtate de unda unui val blând, duios. Nu se ştie cum, această rugăciune a ajuns sub privirile papei, care, cunoscător al limbii latine, a simţit deosebita rezonanţă a rugăciunii eminesciene. Nu ştim dacă Papa Paul al II-lea - căci despre el este vorba -  avea cunoştinţe de limba română sau dacă Rugăciunea i-a fost recitată de cineva, direct în limba română,  dar se pare  că versurile au avut un impact deosebit asupra sa. Impresionat de frumuseţea şi  muzicalitatea versurilor, Papa Paul al II-lea a recitat versurile la Vatican, în limba română. Pentru cei care doresc să păstreze între rugagiunile personale rugăciunea eminesciannă,  redăm mai jos versurile inegalabilului poet român. 

  

Rugaciune 

             de Mihai Eminescu

Noi ce din mila Sfântului
Facem umbră pământului,
Rugămu-ne'ndurărilor,
Luceafărului mărilor.
Ascultă-a nostre plângeri,
Regină peste îngeri;

Din neguri te arată,
Lumină dulce, clară,
O, Maică Preacurată
Şi pururea Fecioară,
Marie!

Crăiasă alegându-te,
Îngenunchem rugându-te
Înalţă-ne, ne mântuie
Din valul ce ne bântuie.
Fii scut de întărire
Şi zid de mântuire.

Privirea-ţi adorată
Asupră-ne coboară,
O, Maică Preacurată
Şi pururea fecioară,
Marie!

 

RECUPERARE/ Doi kosoni de aur revin acasă

Rădăcini

KosonDouă monede dacice din aur de tip Koson, furate din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, în perioada 1998-2007, au fost recuperate, la Dublin, de procurorii Parchetului Curţii de Apel Alba-Iulia şi vor fi repatriate în cursul acestei zile, 27 iulie, în România. Surse oficiale au declarat că monedele vor intra în colecţia Muzeului Naţional de Istorie.
  
Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia au recuperat, ieri, cele două  monede din aur de tip Koson (43-42BC), acţiunea datorându-se cooperării judiciare cu autorităţile din Republica Irlanda. Monedele au fost indisponibilizate după expunerea la o licitaţie publică ce a avut loc în februarie 2011, organizată de o casă de licitaţii din Dublin.    
Faptul a declanşat, ulterior, un proces judiciar complex ce a avut loc în faţa instanţelor irlandeze, având ca obiectiv stabilirea apartenenţei juridice şi restituirea monedelor statului român.
Istoricii confirmă că monedele recuperate fac parte din singura emisiune dacică de aur, având pe revers legenda scrisă cu litere greceşti - Kosen.

   

SĂRBĂTOARE CREŞTINĂ/ Sfântul Pantelimon, „doctorul fără de arginţi”

Rădăcini

sf pantelimonSfântul Pantelimon, pomenit în data de 27 iulie, este cunoscut ca „doctor fără de arginţi”, fiind considerat ocrotitorul medicilor şi tămăduitor al bolnavilor. El este un model de doctor şi creştin.

Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon a trăit în vremea împăratului Maximian Galeriu şi a văzut lumina zilei în anul 284, dintr-un tată păgân, senator la curtea împăratului, şi o mamă creştină. Primul său nume a fost „Pantoleon”, care însemna „cel în toate puternic, ca un leu”. După moartea mamei, el a terminat cu succes Şcoala de Medicină la Nicomidia. Ulterior, tânărul Pantelimon a fost remarcat de împărat, care l-a şi ales drept medic al său.

   

EVOCARE/ 129 de ani de la naşterea arhitectului Toma Socolescu

Rădăcini

Reprezentanţii Primăriei Ploieşti, în parteneriat cu membri ai instituţiilor de cultură de rang judeţean, au marcat, astăzi, împlinirea a 129 de ani de la naşterea renumitului arhitect Toma Socolescu, a cărui amprentă o poartă clădirile emblematice ale Ploieştiului. Evenimentul a avut loc astăzi, la bustul arhitectului aflat în parcul „Toma Socolescu”, din apropierea Halelor Centrale.

Toma T. Socolescu (n. 20 iulie 1883, Ploieşti - d. 16 octombrie 1960, Bucureşti) şi-a consacrat întreaga viaţă dezvoltării judeţului Prahova şi, în special, a oraşului Ploieşti, contribuind, totodată, la viaţa culturală a României. Printre cele mai importante construcţii proiectate se numără Catedrala „Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiu, Halele Centrale, Palatul de Justiţie, Palatul Şcoalelor Comerciale, Banca Creditul Prahovei şi Cinematograful Scala.

T3

   

Praznicul Sfântului Ilie

Rădăcini

Ilie1La data de 20 iulie, Biserica Ortodoxă Română sărbătorește ridicarea la cer a Sfântului Mare Proroc Ilie, Tesviteanul. Unul dintre cei mai importanți prooroci din Vechiul Testament, Sf. Ilie este celebrat ca un incontestabil făcător de minuni și aducător de ploi la vreme de grea secetă.

   

Page 31 of 32